Marktkooplieden
U bent marktondernemer en wilt op een Rotterdamse markt staan? Hier vindt u alle informatie over vergunningen, belangrijke documenten, inschrijfmogelijkheden en onderzoeken.
Afdeling Markten
Bent u op zoek naar informatie over warenmarkten in de gemeente Rotterdam? Hebt u vragen over het aanvragen van een vergunning of inschrijving voor één of meerdere markten? Dan kunt u als ondernemer op de markt terecht bij de afdeling Markten.
Bent u afwezig door ziekte of vakantie? Meldt dit aan de afdeling Markten.
U kunt de afdeling Markten vanaf 1 september 2024 alleen op afspraak bezoeken. U maakt een afspraak door de afdeling Markten te bellen.
De afdeling Markten is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 15.00 uur.
Telefoon: 010 267 61 50
E-mail: marktenstz@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Stadswinkel Feijenoord
Maashaven Oostzijde 230
3072 HS Rotterdam
Postbus 10902
3004 BC Rotterdam
Vergunningen voor marktkooplieden
Melding marktondernemers zero-emissiezone
Vanaf 1 januari 2025 heeft Rotterdam een zero-emissiezone. Marktondernemers krijgen langer de tijd om te voldoen aan de eisen van de zero-emissiezone. De gemeente wil met marktondernemers hierover praten. Tot die tijd hebben marktondernemers op marktdagen als zij werken toegang tot de zero-emissiezone met hun huidige bestel- of vrachtauto. Dus ook als de bestel- of vrachtauto nog niet uitstootvrij is.
Om van de tijdelijke regeling gebruik te maken, moet de marktondernemer een melding maken bij de gemeente. Vanaf 1 oktober 2024 kan een marktondernemer een melding doen bij de gemeente via meldingzero-emissiezonemarktSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina .
De volgende stukken moeten worden meegestuurd met de melding:
- een kopie van de marktvergunning
- een kopie van het kentekenbewijs van het voertuig
- recente foto’s van de bestel- of vrachtauto waarop deze zowel van binnen als van buiten, inclusief kenteken, zichtbaar is
- inschrijvingsbewijs van de Kamer van Koophandel
Marktmeester
Bent u marktondernemer en hebt u vragen over de markt waar u staat? Neem dan contact op met de marktmeester, op de dag dat de markt wordt gehouden. Telefoon: 010 240 52 52.
Vragen en antwoorden over inschrijvingen
U kunt zich voor alle Rotterdamse markten inschrijven. Houdt u er rekening mee dat u niet direct vaste plaatshouder wordt. Volgens onze regelgeving wordt u eerst ingeschreven op de zogenaamde wachtlijst. Afhankelijk van het artikel dat u wilt gaan verkopen en/of in combinatie met de markt waar u wilt staan, lang, zelfs jaren duren, voordat u in aanmerking komt voor een vaste plaats. Voor meer informatie over de regelgeving kijkt u onder het kopje documenten voor marktkooplieden.
Vanaf 4 april 2022 gaat ook de wachtlijst voor de zondagsmarkt open. Wanneer en of u in aanmerking komt voor een standplaats, wordt per inschrijving bekeken. Komt u in aanmerking voor een vaste plaats, dan krijgt u hierover bericht. Totdat u een vaste plaats krijgt, kunt u zich op dagbasis in de ochtend om 11.00 uur op de markt melden voor een dagplaats als zogenaamde 'meeloper'.
Ja, u kunt zich hiermee inschrijven. Uw artikel zal eerst beoordeeld worden of het inderdaad een nieuw artikel is. Dit hoort u binnen 15 werkdagen. Als uw artikel te veel overeenkomsten heeft met een bestaand artikel dan kunt u zich inschrijven, houd dan wel rekening met de wachtlijst
Zie voor de bestaande artikelen die nu al worden verkocht de artikelenlijst.
Open plaatsen worden eerst opgevuld op basis van nieuw artikel/product, anciënniteit en branche van de wachtlijsten. Als u in aanmerking komt voor een vaste plaats is dus afhankelijk van diverse factoren. Zodra u in aanmerking komt voor een vaste plaats, krijgt u hierover bericht. Totdat u een vaste plaats krijgt, kunt u zich op dagbasis in de ochtend om 8.30 uur op de markt melden voor een dagplaats als zo genaamde 'meeloper'. Voor de zondagsmarkt is het tijdstip van meelopen 11.00 uur
U kunt een marktvergunning aanvragen via marktvergunning-aanvragen. Dan krijgt u een uitnodiging om naar kantoor te komen voor de verdere afhandeling van uw aanvraag.
U kunt zich ook met een ander artikel op een andere markt inschrijven. Dit doet u op dezelfde manier.
Dat kan niet, wij versturen geen extra berichten hierover.
U kunt zich niet inschrijven met een verkoopwagen, alleen voor een kraamplaats. Als aan u een plaats wordt toegewezen is het een kraamplaats van 5 meter en soms 2 x 5 meter en geen verkoopwagenplaats. Als uw verkoopwagen in de kraam past, dan kunt u een 'ontheffing eigen materiaal' aanvragen.
Ja, dat kan.
Veelzijdige markten
Consumptie
- Aardappelen, groente en fruit - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit artikel gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel fruit
- Fruit - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel aardappelen, groente en fruit
- Aardappelen en peulvruchten
- Belegde broodjes
- Bewerkte verse vis en haring - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel verse vis, haring en mosselen.
- Verse vis en haring, mosselen - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel bewerkte verse vis, haring.
- Brood, koek, banket - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel Brood, koek, banket & chocolade.
- Brood, koek, banket & chocolade - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel Brood, koek, banket.
- Chocolade en suikerwerken Mentholhoning valt hieronder. - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel Chocolade, drop en snoep.
- Chocolade, drop en snoep - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel Chocolade en suikerwerken.
- Dierenvoeders- en benodigdheden
- Kamer- en tuinplanten, ook kerstbomen - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel planten en bloemen en planten.
- Planten - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel kamer en tuinplanten en bloemen en planten.
- Bloemen en planten - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel kamer- en tuinplanten, bloemen en planten en snijbloemen
- Snijbloemen - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel Bloemen en planten.
- Kruiden en specerijen
- Olijven en mediterranee
- Poelierswaren en eieren - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel poelierswaren
- Poelierswaren - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel poelierswaren en eieren
- Popcorn - seizoensplaats
- Suikerspin - seizoensplaats
- Kastanjes - seizoensplaats
- Rook- en tabaksartikelen - uitstalling kraam alleen volgens de geldende wettelijke voorwaarden.
- Worstsoorten
- Zuivelproducten en eieren - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel zuivel, vlees, kruidenierswaren
- Zuivelproducten, vleeswaren, kruidenierswaren - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel zuivelproducten en eieren
- Zuidvruchten en noten - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel zuid vruchten en noten op de baklijst.
Kramerij
- Baby- en kleuterkleding
- Dames- en meisjesconfectie
- Heren- en jongensconfectie
- Sport-, zwem- en vrijetijdskleding
- Telefoonaccessoires
- Beenmode - kousen, sokken, panty’s, nylon kousen, kniekousen, kousenvoetjes, zowel voor kinderen en volwassenen.
- Bijouterieën en horloges
- Boeken en tijdschriften - posters en decoraties / wens- en ansichtkaarten.
- Gereedschappen, ijzerwaren en accessoires - auto- en fietsaccessoires.
- Huishoudelijke- en schoonmaakartikelen - stofzuigeraccessoires.
- Interieurbekleding - schilderijen, schuimrubber, onverwerkt plastic, woningdecoraties en woningtextiel.
- Kantoorartikelen
- Keramiek, glas, porselein, aardewerk - kunstnijverheidsartikelen / koperartikelen.
- Kleinvak
- Keukengerei
- Lederwaren - geen schoeisel
- Nacht- en onderkleding - lingerie, leggings, foundation en corsetterie
- Schoenen, pantoffels, schoenfournituren
- Speelgoed
- Sportartikelen - sportartikelen exclusief kleding, schoeisel en zwemkleding
- Stoffen en lappen
- Toiletartikelen - parfum/cosmetica
- Verlichtings- en elektrische artikelen
- Verzamelaarsartikelen - postzegels en munten
- Audio, video en telecom - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel beeld- en geluidsdragers.
- Beeld- en geluidsdragers - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel Audio, video en telecom.
- Elektrische- en audio artikelen - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel Audio, video en telecom.
- Beddentextiel met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel bad-, bed- en huishoudtextiel.
- Bed-, bad- en huishoudtextiel - Dekbedden en -hoezen, hand- en theedoeken - met plaatstoewijzen 'nieuw artikel' wordt dit gelet op het streven naar diversiteit in aanbod samen bekeken met het artikel beddentextiel.
Seizoensartikelen
Markt | Seizoen | Artikel |
---|---|---|
Ommoord | Winterseizoenartikelen | Aardbeien en mandarijnen |
Prins Alexanderpolder | Zomerseizoensplek | Aardbeien en kersen |
Schiebroek | Zomerseizoensplek | Aardbeien en kersen |
Zondagsmarkt Binnenrotte (Centrum) | Zomerseizoensplek | Bewerkt fruit |
Zondagsmarkt Binnenrotte (Centrum) | Zomerseizoensplek | Gekookte maïskolven |
Zondagsmarkt Binnenrotte (Centrum) | Zomerseizoensplek | Gekookte maïskolven |
Algemene informatie
- Verordening rechten markten 2024. Link opent een externe pagina
- Marktreglement 2008 | Notubiz, pdf. Link opent een externe pagina
- Sanctiebeleid op de Rotterdamse warenmarkten 2017 | Archiefweb, pdf. Link opent een externe pagina
Wilt u dit document ontvangen? Stuur dan een e-mail naar marktenstz@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina - Stormprotocol 2009 | Archiefweb, pdf. Link opent een externe pagina
Wilt u dit document ontvangen? Stuur dan een e-mail naar marktenstz@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina - Marktverordening 2017 | Lokale wet- en regelgeving | Overheid.nl. Link opent een externe pagina
- Brancheringsbesluiten voor de Rotterdamse warenmarkten Centrum, Zuid en West | Gemeenteblad | Overheid.nl. Link opent een externe pagina
- Tarievenbesluit markten 2013 | Lokale wet- en regelgeving | Overheid.nl. Link opent een externe pagina
- Beleidsregel zelfstandig beheer warenmarkt door Marktorganisatie | Lokale wet- en regelgeving | Overheid.nl. Link opent een externe pagina
- Regels meldplicht en bedrijfsopvolging door kinderen | Gemeenteblad | Overheid.nl. Link opent een externe pagina
Hebt u vragen of wilt u nadere informatie? Neem dan contact op met de afdeling Markten. Link opent een externe pagina.
- Onderzoeksrapportage omwonenden van Rotterdamse markten
- Rapportage Denion onderzoek markten 2019
- Rotterdamse Warenmarkten Plan van aanpak afval 2020
Wilt u een van deze documenten ontvangen, stuur dan een e-mail naar marktenstz@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Kooplieden op de markten in Rotterdam moeten hun waren aanbieden vanuit een kraam. Ze kunnen echter een aanvraag doen om een eigen verkoopinrichting te gebruiken in plaats van een kraam. Dit biedt kooplieden ruimte voor innovatie en investeringen in hun onderneming. Er zijn hier wel spelregels en voorwaarden aan verbonden.
Het gaat niet alleen om de afmetingen waaraan een verkoopinrichting moet voldoen, maar er gelden ook voorwaarden om toestemming te krijgen voor het gebruik van eigen materiaal.
Deze voorwaarden staan in de beleidsregel 'Ontheffing eigen materiaal'. In artikel 20 leden 2,5 en 6 is de ontheffing eigen materiaal geregeld. Hierin is mede opgenomen wat onder meer onder eigen materiaal wordt verstaan. Eigen materieel is in ieder geval NIET:
- (behang)tafels
- parasols
- tenten zoals party- en pagodetenten
- gronduitstallingen.
Als een koopman gebruik wil maken van eigen materiaal op de markten, in plaats van zijn waren aan te bieden vanuit een kraam, dan moet de verkoopinrichting aan de volgende fysieke eisen voldoen.
Fysieke eisen
- De verkoopinrichting mag, inclusief alle uitstekende delen zoals dissels, triangels en dergelijke, niet langer zijn dan 4,80 meter. Dit in verband met de beschikbare ruimte van 5 meter tussen twee standaardkramen en de mogelijkheden tot verankering.
- De verkoopinrichting moet een verzorgde uitstraling hebben.
- De verkoopinrichting moet inpasbaar zijn tussen de aangrenzende kramen. Inpasbaarheid van het voertuig wordt aangetoond door:
- Ofwel eigenhandig in te manoeuvreren als de kramen al staan.
- Ofwel tijdig aanwezig te zijn, dit is op zijn vroegst om 5.00 in de ochtend. De aangrenzende kramen moeten daarna gewoon kunnen staan.
- Ofwel in overleg met kramenzetter belendende kramen tijdelijk aan te passen, voertuig te plaatsen en kraam te herbouwen. De kramenzetter kan daarvoor een vergoeding vragen. Alleen als op de plaatsen ernaast niet al is uitgepakt. In dat geval zal de verkoopinrichting achter de kramenrij geplaatst moeten worden.
- De koopman mag onder geen beding zelfstandig kramen verplaatsen of aanpassen.
- De eventuele klep van de verkoopinrichting (of delen ervan) mag (mogen) niet verder naar voren uitsteken dan de voorkant van de kap plus een standaard uitzetijzer van een reguliere kraam ernaast.
- De frontkant van het voertuig of de verkoopinrichting mag NIET voorbij de voorste staander van de reguliere kraam ernaast komen.
Aanvraagformulier eigen materiaal
U moet bij uw aanvraag altijd een tekening van de verkoopinrichting meesturen.
Vraag met dit formulier een ontheffing aan
Het getekende aanvraagformulier zal naar de kramenzetter van de betreffende markt worden gestuurd. In samenspraak met de kramenzetter wordt een afspraak gemaakt met de dienstdoende marktmeester om te toetsen of de voorgestelde verkoopinrichting inpasbaar is. Dit betekent dat een aanvraag voor ontheffing alleen gedaan kan worden voor een al bestaande verkoopinrichting. Een ontheffing zal nooit worden verleend op basis van enkel een tekening.
Als blijkt dat de eigen verkoopinrichting inpasbaar is wordt er een ontheffingsbesluit opgemaakt. De kramenzetter krijgt hiervan een kopie . Als de ontheffing niet wordt verleend wordt dit aan u meegedeeld, met daarbij de reden dat de ontheffing wordt geweigerd.
Meer informatie
Hebt u vragen, wilt u meer informatie of wilt u een onderzoek ontvangen? Neem contact op met de afdeling Markten via bovenstaande gegevens.
regelhulp
Eigen onderneming starten? Beantwoord 3 korte vragen om te zien wat u in uw situatie bij de gemeente kunt regelen.