Als u een aansluiting wilt maken of (grond)water wilt lozen op het gemeentelijk riool, dan heeft u een rioolaansluitvergunning nodig.
U vraagt een rioolaansluitvergunning aan voor het maken van een aansluiting:
Voldoet uw aanvraag niet aan deze punten, dan heeft u een leidingvergunning nodig.
Vraag als bedrijf een rioolaansluitvergunning aan via de knop 'Rioolaansluitvergunning aanvragen'.
U logt hiervoor in met eHerkenning. Heeft u dit niet, dan kunt u eHerkenning aanvragen.
Als burger kunt u ook online een rioolaansluitvergunning aanvragen.
U heeft hiervoor DigiD nodig.
Soms heeft u geen rioolaansluitvergunning nodig maar een leidingvergunning. U vraagt een leidingvergunning aan voor het maken van een rioolaansluiting:
Als u online geen rioolaansluitvergunning aan kunt vragen, kunt u dit ook per post doen. U stuurt als bedrijf of als burger een brief (met de gevraagde gegevens) naar:
Gemeente Rotterdam
Stedelijk Beheer - Beheer Water en Riolen
Postbus 10902
3004 BC Rotterdam
Na de uitvoering van het werk voor de rioolaansluiting moet u de straat, berm of plantsoen weer in goede staat terugbrengen. U mag dit in Rotterdam onder voorwaarden zelf doen. Dit geldt niet voor sleuven in asfaltverhardingen en natuursteen.
U betaalt per rioolaansluiting € 33,10
Meer informatie over restitutie leest u in hoofdstuk 9 van de Legesverordening 2021.
Huiseigenaren of eigenaren van bedrijfspanden.
Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan krijgt u de vergunning. Daarna laat u het werk door een aannemer uitvoeren. Voor de aanleg van een nieuwe rioolaansluiting kunnen dat ook werkzaamheden in openbaar gebied zijn. Zorg ervoor dat u het straatwerk in de oorspronkelijke staat achterlaat.
Overige regels
Schade aan gemeentelijke eigendommen door ongeoorloofd gebruik wordt verhaald op de aanvrager. De overige technische voorschriften vindt u hieronder:
Heeft u nog vragen, neem dan contact op.
De verstopping kan zitten in de rioolaansluiting. De rioolaansluiting is het stuk riolering tussen een gebouw en het gemeentelijke hoofdriool. U kunt als eigenaar een probleem met de rioolaansluiting (bijvoorbeeld een verstopping of een lek) melden bij de gemeente. De gemeente zoekt uit waar de oorzaak van het probleem ligt. Als de oorzaak in het openbare gebied ligt, lost de gemeente het op en betaalt de kosten. Als de oorzaak echter op uw eigen terrein ligt, dan blijft u als eigenaar verantwoordelijk voor de oplossing en de kosten die daarmee samenhangen. U kunt bijvoorbeeld de loodgieter bellen om de verstopping op te lossen.
Is het openbare hoofdriool verstopt, dan moet de gemeente de verstopping oplossen. De kosten zijn dan voor rekening van de gemeente. Door het hoofdriool leeg te zuigen wordt in de meeste gevallen het probleem vrij snel verholpen en stopt de wateroverlast. Als het water niet weggaat, dan wordt bekeken of een storing aan een gemaal de oorzaak van de wateroverlast kan zijn. Het oplossen van deze storing kan langer duren.
De riolering ligt onder straten en wegen. Om te voorkomen dat onderhoud aan riolering en wegen voor overlast zorgt, worden rioolvervangingswerkzaamheden en wegwerkzaamheden zoveel mogelijk op hetzelfde moment uitgevoerd.
Riolering is een stelsel van buizen, gemalen en straatkolken, dat ervoor zorgt dat afvalwater van huishoudens en bedrijven en regen wordt opgevangen en afgevoerd. Via de riolering gaat het vuile water naar de afvalwaterzuivering waar het water wordt gezuiverd en daarna afgevoerd naar de Nieuwe Maas.
Het Bouwbesluit 2012 schrijft voor dat er een voorziening voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater moet zijn, zodat het water zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid afgevoerd kan worden.
De gemeente zorgt voor het beheer en onderhoud van het gemeentelijk rioolstelsel en voor het deel van de rioolaansluiting in het openbare gebied. Ook zorgt de gemeente voor de inzameling en het transport van het afvalwater van percelen binnen haar grondgebied.
De rioolaansluiting is het stuk riolering tussen het pand en het gemeentelijk hoofdriool, dus ook het stuk onder de stoep of weg. De gemeente beheert het deel van de rioolaansluiting in het openbare gebied, de pandeigenaar beheert het deel van de rioolaansluiting op zijn eigen terrein.
Voor het aanvragen en aanleggen van een nieuwe rioolaansluiting blijft de pandeigenaar zelf volledig verantwoordelijk.