Registratie ontheffingen vrachtwagens milieuzone Maasvlakte
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 08-05-2022
https://www.rotterdam.nl/loket/registratie-ontheffingen-vrachtwagens-maasvlakte/
Ga naar de hoofdinhoud

Vrachtwagens die de milieuzone Maasvlakte Rotterdam willen oprijden, moeten geregistreerd zijn. Mogelijk heeft uw vrachtwagen daarnaast een ontheffing nodig voor toegang tot de Maasvlakte.

Voldoen uw vrachtwagens niet aan de toegangseisen? Vraag dan online een ontheffing aan via de knop 'ontheffing aanvragen' door in te loggen met:

 • eHerkenning (Nederlandse bedrijven)
  U heeft eHerkenning niveau 2 nodig en een machtiging ‘Ondernemersloket 'EH2'. Lees hier meer over op de pagina gebruik van eHerkenning.
 • DigiD (Nederlandse particulieren)
 • een Rotterdams account (buitenlandse bedrijven en particulieren)
2022

Dagontheffing

€ 22,70 per aanvraag

Langdurige ontheffing

€ 181,80 per aanvraag

Boetebedrag

€ 250  (plus € 9 administratiekosten)

Let op: U betaalt voor het onderzoek en het aanvraagproces en niet voor de ontheffing zelf. U betaalt dit bedrag dus óók als uw ontheffing wordt afgewezen

Voor een ontheffing moet u het volgende regelen:

Account aanmaken
Voor een buitenlands account bij de gemeente Rotterdam, heeft u nodig:

 • een digitale scan van het uittreksel van het handelsregister (Kamer van Koophandel) of een digitale scan van uw legitimatiebewijs (paspoort of Europese identiteitskaart)
 • een werkend e-mailadres en een werkende mobiele telefoon voor verificatie per e-mail en SMS

Voor E-Herkenning (Nederlandse bedrijven) en DigID (Nederlandse particulieren) kunnen andere eisen gelden. Kijk hiervoor op de website E-Herkenning en de website DigiD.

Voertuig registreren
Voor het registreren van een voertuig met een buitenlands kenteken, heeft u scans van registratiedocumenten nodig. De gescande documenten moeten horen bij het voertuig en het kenteken.

Dagontheffing aanvragen
Als het voertuig waarvoor u een dagontheffing wilt hebben is geregistreerd, dan heeft u geen speciale documenten nodig voor de aanvraag van de dagontheffing. Voor de betaling van uw aanvraag heeft u een bruikbare creditcard of bankpas met iDEAL nodig.

Hardheidsclausule
In onvoorziene omstandigheden met onevenredige gevolgen voor uw bedrijf, kunt u een beroep doen op de hardheidsclausule. U moet dan het volgende meesturen:

 • een motivatie waarom er sprake is van een onvoorziene situatie met onevenredige gevolgen
 • een bewijs of contract dat u het werk naar de Maasvlakte voor 12 november 2015 heeft aangenomen
 • een overzicht van het wagenpark

Voor de betaling van uw aanvraag heeft u een bruikbare creditcard of bankpas met iDEAL nodig.

Bedrijfstimer
Voor een aanvraag bedrijfstimer, met een Datum Eerste Toelating van 25 jaar tot 40 jaar oud,  moet u bij de aanvraag voegt ten minste drie foto’s van het voertuig meesturen, waarvan in ieder geval een foto waarop het kenteken samen met het voertuig duidelijk zichtbaar is en een foto van een zijaanzicht van het voertuig en een foto van de inrichting.

Evenementen
Voor inzet van oudere vrachtauto’s bij evenementen en filmopnames is het mogelijk om voor meerdere kentekens een ontheffing aan te vragen voor de duur van het evenement of de filmopnames waarvoor door de gemeente een vergunning of verklaring geen bezwaar is afgegeven. Deze vergunning of verklaring stuurt u mee met de aanvraag,

 • accounts zijn gelijk te gebruiken. Voertuigregistraties worden automatisch voorlopig goedgekeurd en na controle definitief goedgekeurd
 • aanvragen voor dagontheffingen worden na betaling automatisch verwerkt en in de regel automatisch goedgekeurd
 • beroepen op de hardheidsclausule worden apart getoetst. Dit duurt maximaal afhandelingstermijn van acht weken
 • Nederlandse kentekens
  Voor eigenaren van een voertuig waarvoor een ontheffing nodig is:
  - Nederlandse bedrijven loggen in met eHerkenning
  - Nederlandse burgers loggen in met DigiD
   
 • Buitenlandse kentekens
  Voor eigenaren om hun voertuig(en) te registreren en waarvoor een ontheffing nodig is. Buitenlandse bedrijven en burgers maken eerst een account aan bij de gemeente Rotterdam.
 • de gemeente Rotterdam informeert u via e-mail van elke stap in het proces. Daarom is het belangrijk dat u een geldig, bruikbaar e-mailadres opgeeft
 • u kunt het verloop van een aanvraag ook online volgen in uw account

Heeft u nog vragen, bel 14 010 of mail naar supportovv@rotterdam.nl.