Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Kademuren groener

In Rotterdam groeien bijzondere muurplanten op kademuren. De blaasvaren, schubvaren en steenbreekvaren zijn enkele muurplanten die voorkomen. De gemeente beschermt de muurplanten en zo worden kademuren in de stad groener.

De afgelopen jaren was de gemeente al actief om muurplanten op kademuren te behouden bij onderhoud en vervanging van kademuren. Dit deed de gemeente mede omdat dit wettelijk verplicht is.

Door een wijziging in de landelijke wetgeving vervalt de bescherming van diverse soorten muurplanten. De gemeente Rotterdam blijft de bijzondere muurplanten beschermen en gaat daarin een stap verder met de vergroening van kademuren.

Groene kademuren

In overleg met Bureau Stadsnatuur heeft de gemeente locaties aangewezen waar de muurplanten worden beschermd. Op die kademuren wordt de komende jaren alleen nog het noodzakelijke voeg- en scheurherstel uitgevoerd. Dat betekent dat er minder wordt gewerkt aan de kademuren. Zo blijft de waardevolle muurflora in stand. Op de langere termijn neemt het aantal muurplanten toe en ontstaan er groene kademuren. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar past ook bij de ambities van Rotterdam rond biodiversiteit en instandhouding van natuurwaarden.

Niels de Zwarte, hoofd Bureau Stadsnatuur: 'Het is wat ons betreft een slechte zaak dat de landelijke wettelijke bescherming van muurplanten grotendeels is vervallen. Des te mooier dat Rotterdam muurbegroeiing in zijn geheel als omgevingskwaliteit ziet, ongeacht of die planten nu van een beschermde soort zijn of niet. Daarmee zet Rotterdam zichzelf positief op de kaart!'

'Het is een slechte zaak dat de landelijke wettelijke bescherming van muurplanten grotendeels is vervallen. Gemeente Rotterdam zet zichzelf met deze aanpak positief op de kaart!'
Niels de Zwarte, hoofd Bureau Stadsnatuur

Bij het onderhoud van de kademuren buiten de locaties waar de muurplanten worden beschermd, wordt aan de wettelijke verplichtingen voldaan. Dit betekent dat bij het herstellen van voegen en scheuren in kademuren rondom de wettelijk beschermde muurplanten wordt gewerkt. Bij vervanging van kademuren met beschermde muurplanten wordt er ontheffing aangevraagd om de werkzaamheden te mogen starten. De beschermde muurplanten kunnen tijdens de werkzaamheden worden opgeslagen en na afronding worden teruggeplaatst. Of ze worden nabij hun oorspronkelijke groeiplaats herplant.

Onderhoudskosten omlaag

De kosten voor het onderhoud van de Rotterdamse kademuren dalen met deze aanpak. De veiligheid van de muren blijft uiteraard gehandhaafd.