Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Japanse duizendknoop

In Nederland komen we de Japanse duizendknoop steeds vaker tegen. Het is een zogenaamde invasieve exoot: een plant die hier van nature niet voorkomt, maar inmiddels 'gevestigd' is.

Gemeente Rotterdam wil verspreiding van de dominante duizendknoop tegengaan en volgt de ontwikkeling van deze plant op de voet. De exoot kan namelijk andere planten verdringen en op termijn risico’s met zich meebrengen, zoals schade aan bijvoorbeeld wegen en gebouwen. Dit probleem speelt in het hele land en ook internationaal.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Duizendknoop in kaart

De gemeente houdt op een kaart. Link opent een externe pagina (niet toegankelijk voor slechtzienden) bij waar de Japanse duizendknoop zich in Rotterdam bevindt en hoe de plant verder ontwikkelt. Deze kaart wordt op basis van meldingen van nieuwe locaties jaarlijks aangepast.

Onderzoek

De enige manier om de Japanse duizendknoop definitief te bestrijden is het volledig uitgraven en met wortel en al vernietigen. Andere manieren die honderd procent effectief zijn, bestaan helaas nog niet. 
Rotterdam heeft zich aangesloten bij een landelijk kennisnetwerk om gezamenlijk onderzoek te doen naar een effectieve bestrijdingsaanpak. Ervaringen over de ontwikkeling van Japanse duizendknoop en bestrijdingsmethoden worden met elkaar gedeeld. 

Locaties melden

Rotterdammers en andere grondeigenaren kunnen locaties melden:

Duizendknoop op eigen terrein

Als u op uw eigen terrein of tuin een Japanse duizendknoop heeft staan, dan kunt u de stengels uittrekken of de plant met wortel en tak uitgraven. Probeer alle wortelresten te verwijderen, omdat er anders al snel weer een nieuwe plant kan groeien. Uittrekken of uitgraven is effectief, maar dat moet wel een aantal jaar achtereen gedaan worden voordat de duizendknoophaard definitief is uitgeroeid.

  • Knip de plant af of trek hem, liefst met wortel en al, uit de grond
  • Verzamel zorgvuldig al het afval (stengels en wortels) zodat er niets achterblijft
  • Doe alles in een stevige, goed afsluitbare vuilniszak
  • Voeg de vuilniszak bij het gewone huisvuil. Zeker niet op een composthoop of in de groene bak!
  • Het plantafval wordt dan samen met het huisvuil vernietigd
  • Maak uw tuingereedschap goed schoon en verwijder alle resten van de Japanse duizendknoop
  • Herhaal het uittrekken van de plant regelmatig. Zo raakt de Japanse duizendknoop uitgeput en stopt de groeikracht.

Vragen en antwoorden

Meer informatie

Meer informatie over de duizendknoop en tips over de bestrijding vindt u op bestrijdingduizendknoop.nl. Link opent een externe pagina