Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Huwelijk buitenland

Deze pagina geeft informatie aan Rotterdammers die ervoor kiezen om in het buitenland te trouwen.

Om in het buitenland te kunnen trouwen moet u weten wat de regels zijn in dat land. U kunt dat vragen aan de Nederlandse ambassade of het consulaat in dat land. Of direct aan de instantie of burgerlijke stand waarbij u trouwt. Deze mensen weten wat de regels in dat land zijn. De regels om te trouwen zijn in elk land anders. Sommige landen eisen een verklaring van huwelijksbevoegdheid.

Registreer uw huwelijk in Nederland

Bent u getrouwd in het buitenland en woont u in Rotterdam? Dan moet u het huwelijk laten registreren. Hier heeft u het bewijs van trouwen voor nodig. Dat is de originele buitenlandse akte. Deze akte moet soms gelegaliseerd worden of een apostille (waarborgstempel) krijgen.

Registreer uw huwelijk.

Legaliseren is een document geschikt maken om te gebruiken in een ander land. Vaak zijn er voor legalisatie verschillende stappen nodig. Documenten die u kunt laten legaliseren zijn bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte of een uitspraak van een rechtbank.

Legalisatie bewijst dat:

  • een officiële instantie het document heeft afgegeven.
  • de handtekening en de zegel of stempel op het document echt zijn.
  • de vorm van het document klopt.

Legalisatie bewijst niet dat de inhoud van het document klopt. De instantie waar u het document moet laten zien, kan dit controleren.

Of u een 'gewone' legalisatie of een apostille nodig heeft, weet u als het land waar u het document wilt gebruiken meedoet aan het Apostilleverdrag.

Wat is het apostillestempel

De apostille is een stempel (of sticker) van de rechtbank op een officieel document, die aantoont dat de handtekening op het document echt is. Met die stempel is het document geldig in het buitenland. Met een apostillestempel is het document gelegaliseerd en klaar voor gebruik in het buitenland. U hoeft het document niet meer te laten legaliseren door de ambassade of het consulaat van het land waar u het gaat gebruiken.

Hoe kunt u uw document legaliseren?

Wat nodig is om een document te legaliseren is voor elk land anders. Dat staat in de afspraken die gemaakt zijn tussen het land waar u het document wilt gebruiken en waar het document vandaan komt. Soms moet u het document ook laten vertalen door een beëdigde vertaler.

Bekijk uw gegevens op MijnOverheid. Staan er gegevens nog niet bij, bijvoorbeeld van uw ouders of uw partner? Dan moet u eerst deze gegevens laten registreren.

Om uw document te legaliseren maakt een afspraak op Buitenlandse documenten registreren.