Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Brainpark1

Het kantorenpark Brainpark I verandert de komende jaren in een groene en aantrekkelijke plek om te wonen, werken, studeren en recreëren.

Naast kantoren komen er woningen, (zorg)voorzieningen, horeca, winkels en veel meer groen. Ook de geluidsoverlast van de A16 en de luchtkwaliteit worden aangepakt.

Ontwerpbestemmingsplan Max Euwekwartier

In februari 2022 is het Masterplan Brainpark I vastgesteld. In dit plan staan de kaders aangegeven voor de toekomstige ontwikkelingen  in Brainpark I.  

Van vrijdag 28 oktober tot en met donderdag 8 december 2022 lag het ontwerpbestemmingsplan voor het Max Euwekwartier in Brainpark 1, fase 1/2A ter inzage. Het Max Euwekwartier bestaat uit de Max Euwelaan nummers 1, 21 en 31 (fase 1) en de K.P. van der Mandelelaan 9 tot 35 (fase 2A).

U kunt het ontwerpbestemmingsplan bekijken op ruimtelijkeplannen.nl. Daar leest u ook hoe u een 'zienswijze' (mening) kunt indienen over het ontwerpbestemmingsplan.
U kunt het plan ook bekijken in het informatiecentrum van de gemeente Rotterdam, het Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 in Rotterdam. Hiervoor kunt u een afspraak maken via 010 267 25 14 of via e-mail bir@rotterdam.nl. Het informatiecentrum is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Levendig stuk stad

Brainpark I ligt tussen de Erasmus Universiteit en de A16 en is nu vooral een kantorenpark. Buiten kantooruren is er weinig te beleven en ligt het er verlaten bij. Best zonde, want het gebied is goed bereikbaar met openbaar vervoer en de fiets én het ligt naast de universiteitscampus. Een ideale plek dus.
Daarom gaat de gemeente samen met ontwikkelaars aan de slag om van Brainpark I een levendig stuk stad te maken. Waar u niet alleen prettig werkt, maar ook woont, studeert en recreëert.  

De verandering van een saai kantorenpark naar een levendig woon- en werkgebied gebeurt in een aantal stappen. Eén van deze stappen is de ontwikkeling van het Max Euwekwartier. Het gaat hier om het noordwestelijk deel van Brainpark 1. Dit gebied ondergaat een grote verandering. Het is de bedoeling om hier bijna 1.200 woningen te bouwen.

Daarnaast komt er ruimte voor maximaal 4.000 m2 bruto vloeroppervlak voor kantoren. En maximaal 7.000 m2 bruto vloeroppervlak voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen.

De ontwikkeling gebeurt in 2 fasen. Het ontwerpbestemmingsplan voor het Max Euwekwartier, fase 1/2A, gaat over de eerste fase.

Verschillende types woningen en kantoren

Waarom wil de gemeente woningen bouwen in dit gebied? Rotterdam is populair en veel mensen zoeken een huis in de stad. Dat is niet altijd makkelijk. Vooral studenten, starters, ouderen en een- of tweepersoonshuishoudens hebben moeite om een woning te vinden.

Brainpark I kan een deel van dit probleem oplossen, want er is ruimte voor zo’n 2.500 tot 3.000 huizen. Er komen daarom verschillende types (sociale) huur-en koopwoningen. Ongeveer 30% is sociale huur, 40% middensegment en 30% hoger segment.

Voor kantoren en bedrijven blijft 90.000 vierkante meter beschikbaar. De kantoorpanden die er al zijn worden omgebouwd tot duurzame werkplekken of woningen. Op de begane grond van de kantoren en woongebouwen is ruimte voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen, zoals winkels.

Duurzame woon- en werklocatie

De geluidsoverlast van de A16 en de luchtkwaliteit worden ook aangepakt. Langs de A16 en tussen gebouwen komen schermen waardoor je veel minder merkt van het voorbijrazende verkeer. Ook het centraal gelegen park en de vijvers worden mooier gemaakt. Er komt extra groen en water.

De gemeente houdt de gemeente bij de aanpak van Brainpark I ook rekening met de komst van een mogelijke nieuwe oeververbinding over de Maas. Zo is Brainpark I over een paar jaar een levendige, gezonde, groene en goed bereikbare woon- en werkwijk.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail dan naar Brainpark1SO@rotterdam.nl.