Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Bom Claes de Vrieselaan

Donderdag 30 mei ontmantelt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de niet-ontplofte bom aan de Claes de Vrieselaan ter hoogte van huisnummer 27.

Ongeveer 1.100 bewoners in de omgeving moeten die dag hun woning uit.
Van ‘s ochtends 8 uur tot uiterlijk 8 uur ’s avonds is het ontruimingsgebied niet toegankelijk. Dan geldt een noodverordening.

Het onschadelijk maken van de bom gebeurt door zeer deskundige medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Deze dienst is onderdeel van het ministerie van Defensie. Elk jaar ruimt deze dienst zo’n 2.500 keer bommen of granaten op.

Bewonersavonden

Voor bewoners zijn er 4 bijeenkomsten op donderdag 25 april en dinsdag 30 april. Hier kunnen bewoners ook vragen stellen. Aanmelden voor een van deze bijeenkomsten kan via deze link. Link opent een externe pagina.

Ontruiming uit voorzorg

De kans dat er iets misgaat bij het onschadelijk maken van de bom is heel klein. Maar wij en de EOD willen elk mogelijk gevaar voor bewoners uitsluiten.
Daarom hebben we besloten dat de bewoners op donderdag 30 mei hun woning moeten verlaten. De politie sluit om 8 uur het gebied af.
Mensen kunnen het gebied dan niet meer in, maar nog wel uit.

Vanaf 8 uur controleert de politie of alle woningen in het ontruimingsgebied leeg zijn. 
Bent u dan nog thuis, dan kunt u wachten tot de politie aanbelt. De politie vertelt u dan hoe u uw woning kunt verlaten.
De politie gaat naar binnen als die denkt dat er toch nog iemand in een woning is.

Als het gebied is gecontroleerd, begint de EOD met het opruimen van de bom.
Is er toch nog iemand op straat, dan verplicht de politie deze mensen om het gebied direct te verlaten. Dat gebeurt onder politiebegeleiding.
De politie bewaakt het gebied de hele dag tijdens het opruimen van de bom.

Plattegrond waarop de locatie van de blindganger (Claes de Vrieselaan 27) is aangegeven. De grens van het ontruimingsgebied is via een lijn is gemarkeerd.
Plattegrond van het ontruimingsgebied

Plattegrond waarop de locatie van de niet-ontplofte bom aan de Claes de Vrieselaan 27 is aangegeven. De grens van het ontruimingsgebied staat via een lijn aangegeven. Het gaat om de volgende straten en huisnummers: 
Claes de Vrieselaan 1 t/m 69, Claes de Vrieselaan 2 t/m 60, Hendrick Sorchstraat 2 t/m 208, Jan Porcellisstraat 1 t/m 61, Jan Sonjéstraat 51 t/m 59, Jan van Vuchtstraat 1 t/m 49, Joost van Geelstraat 5 t/m 73, Joost van Geelstraat 2 t/m 110, Middellandplein 1 t/m 19, Middellandplein 2 t/m 18, 1e Middellandstraat 118 t/m 134, 2e Middelandstraat 2 t/m 8, Schermlaan 33 t/m 61, Schermlaan 48 t/m 70, Schietbaanlaan 39 t/m 89.

Terug naar huis

De EOD graaft de bom uit en maakt hem onschadelijk. De bom kan daarna niet meer ontploffen. De EOD brengt de bom weg om hem buiten de stad te vernietigen. 
Als de EOD klaar is en de bom heeft weggebracht, kunnen de bewoners hun huis weer in. De EOD verwacht uiterlijk 8 uur ’s avonds klaar te zijn.

Is de EOD eerder klaar, en is het veilig om naar huis terug te gaan, dan zetten we dat op de website en de social media.

Opvang

We vragen u zelf te zorgen dat u tijdelijk op 30 mei bij iemand anders kunt blijven. Samen met uw huisdieren. Bijvoorbeeld bij familie of vrienden.
Lukt dat niet, dan zorgen wij als gemeente voor opvang. Dit geldt ook voor een huisdier.

U kunt uzelf, en/of uw huisdier hiervoor al van tevoren aanmelden door te mailen naar BlindgangerClaesdVrieselaanBCO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of te bellen naar telefoonnummer 14 010.

Informatie

Alle bewoners krijgen een brief met uitgebreide informatie. Ook houden we 4 bewonersbijeenkomsten.

Op 30 mei houden we de bewoners op de hoogte van de werkzaamheden. Dat gebeurt op deze website en op de socialmedia-kanalen van de gemeente: Facebook. Link opent een externe pagina, X. Link opent een externe pagina, en Instagram. Link opent een externe pagina.

Vragen en antwoorden

Achtergrond

Eind 2016 is met apparatuur onderzocht of er aan de Claes de Vrieselaan 27 een blindganger, een niet-ontplofte bom, aanwezig is. Dit heet een 'detectieonderzoek'. Dit onderzoek werd gedaan omdat tijdens de inslag van de bom in 1941 verschillende getuigen een betrouwbare melding daarvan hebben gedaan.
Door de uitkomsten van het detectieonderzoek gaan we ervan uit dat er echt een niet-ontplofte bom ligt. En wel op een diepte van 8 meter.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft al in 2017 besloten de bom op te ruimen. Omdat in de buurt funderingsherstel moest worden gedaan. Het opruimen is daarna zorgvuldig voorbereid.
Om de bom weg te kunnen halen, was het eerst nodig om 3 panden (6 woningen) te slopen. Het gaat om de Claes de Vrieselaan 25, 27 en 29.
Het slopen was het najaar van 2023 klaar. Daarna is het werk gedaan dat nodig is om de bom onschadelijk te kunnen maken, af te voeren en te laten ontploffen.

Bommenkaart

Onder de Claes de Vrieselaan 27 ligt een vliegtuigbom uit oktober 1941, die nooit is ontploft. Ooggetuigen hebben dat toen gemeld. Het is voor 99 procent zeker dat het de Britse bom betreft. We weten door historisch onderzoek dat er op ruim 200 plekken in Rotterdam een verhoogde kans is op zo’n niet-ontplofte bom in de bodem. Op de pagina Bommenkaart staat hier meer informatie over.

Meer informatie

Meer informatie kunt u opvragen via het e-mailadres BlindgangerClaesdVrieselaanBCO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Het project Claes de Vrieselaan is te volgen via de app Rotterdam Aan de slag! (RADS).

U kunt de app gratis downloaden via de Appstore of Playstore.
Zoek en volg het project Claes de Vrieselaan. Zo ontvangt u direct een melding bij een nieuw bericht. En blijft u op de hoogte van alles wat er gebeurt tijdens de uitvoering van het project.

Vindt u een app op uw mobiele telefoon niet prettig? Dan kunt u ook gebruik maken van de websiteversie. Link opent een externe pagina.