Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Architectuur

Rotterdam is dé architectuurstad van Nederland. Wie aan Rotterdam denkt ziet de skyline voor zich met iconen als de Erasmusbrug, het Depot en de Markthal. Toeristen uit heel de wereld bezoeken Rotterdam voor de iconische gebouwen.

Hier worden de architecten van de toekomst opgeleid, vinden ze een baan en leren ze maatschappelijke vraagstukken te zien als kansrijke ontwerpopdrachten.

Rotterdammers zijn trots op hun stad en vertellen graag over hoe het is om hier te wonen. Hoe de stad omgaat met haar architectuur, leest u in de nieuwste Architectuurnota. Hoe het beleid uit de architectuurnota vorm krijgt in de praktijk leest u in de Actieagenda.

Meer dan gebouwen

Architectuur is de verzamelnaam: van architectuur, stedenbouw, interieur- en landschapsarchitectuur tot de inrichting van de openbare ruimte. Samen geven zij onze leefomgeving vorm en beïnvloeden zij hoe de stad ervaren en beleefd wordt. Architectuur is een zaak van alle Rotterdammers. We vieren dat we architectuurstad zijn met jaarlijks terugkerende festivals en evenementen.

Rotterdamse eigenheid

In Rotterdam is altijd ruimte geweest voor nieuwe ideeën, verbeelding en vooruitgang. Een vooruitstrevende havenstad met spraakmakende architectuur en een lange geschiedenis van experiment en vernieuwing. Rotterdam is een gevarieerde stad met verschillende tijdlagen en met plekken en gebouwen die een grote belevingswaarde hebben, op het niveau van de stad, van de wijk of de buurt. Rotterdam is ook een creatieve en experimentele stad met veel verschillende bewoners en verhalen. Samen vormen zij de identiteit en eigenheid van de stad. Architectuur heeft daarin een bijzondere rol. Bewoners, ondernemers, bestuurders en ontwerpers zorgen ervoor dat Rotterdam zich blijft ontwikkelen als een aantrekkelijke stad met aangename buurten om te wonen en prettige plekken om te werken.

Groot denken en ruimte voor experiment

Rotterdam heeft een lange traditie van grootschalige stedenbouwkundige projecten. Al voor de oorlog kregen architecten opdrachten om nieuwe wijken vorm te geven. De stad greep de wederopbouw aan om te moderniseren.

Als opdrachtgever durft Rotterdam groot te denken en staat open voor experiment. Ook nu denken ontwerpers mee over oplossingen van grote maatschappelijke vraagstukken. En is er vrije ruimte voor vernieuwen en ontwikkelen, zoals zelfbouw. Link opent een externe pagina en transformatie. We zijn steeds op zoek naar de ontwerper die het beste past bij de opgave.

Ontwerpers midden in de samenleving

Rotterdam heeft ontwerpers nodig die met een frisse blik naar een complex vraagstuk kunnen kijken. Zo kan een verkennende voorstudie voor een groot bouwproject inzicht geven in de mogelijkheden en kansen. We koesteren de variëteit aan ontwerpers in de stad van internationaal bekende bureaus tot net afgestudeerd talent. Ontwerpkracht is niet alleen nodig voor het creëren van nieuwe gebouwen maar ook voor het vinden van oplossingen voor zorg, klimaat, veiligheid en mobiliteit.

Architectuurstad in beeld

OPEN Rotterdam maakte samen met Vers Beton een aantal documentaires over de geschiedenis van Rotterdam als architectuurstad:

De series zijn gemaakt in samenwerking vanuit de actieagenda Architectuurbeleid.

Meer informatie

Heeft u vragen over het architectuurbeleid, heeft u een idee om de stad beter te maken, of wilt u de Engelse vertaling van de Architectuurnota ontvangen? Stuur dan een bericht naar architectuur010@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.