Vrijwilligerswerk
Gepubliceerd op: 26-09-2022
Geprint op: 08-12-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vrijwilligerswerk/
Ga naar de hoofdinhoud

Veel Rotterdammers doen iets voor een ander. Als vrijwilliger door bijvoorbeeld te helpen bij de buren, of te helpen achter de computer, of een keer boodschappen doen.

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen of kunt u zelf hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij een klusje in huis, samen eten of begeleiding bij een ziekenhuisbezoek? Kijkt u eens op zorgzaam010.nl. Zorgzaam010 is het gemeentelijke platform voor vraag en aanbod van vrijwilligerswerk. Hier kan door iedereen een vraag worden gesteld of hulp aangeboden worden. Of een vriendschappelijk contact. U vindt hier ook informatie over vrijwilligerswerk, tips en aanbod voor trainingen en cursussen. Ook kunt u ideeën opdoen over vrijwilligerswerk, wat past bij u en zou u eventueel willen doen?

Er zijn in Rotterdam veel vrijwilligersorganisaties. Zoekt u vrijwilligerswerk om op een vaste dag of tijd te doen of alleen af en toe een paar uur? Alleen of met anderen? Er is altijd iets wat bij u past.

Misschien vindt u het leuk om samen te wandelen met iemand, of pakt u liever in een groep een klus op? Er kan van alles, kijkt u voor informatie hier:

Cursussen en workshops

Wilt u een training of cursus volgen? Bijvoorbeeld een buddytraining of juist mindfullness?

Kijk dan eens op Zorgzaam010. U kunt uzelf vrijblijvend inschrijven op een training, cursus of workshop.

Als vrijwilligersorganisatie kunt u zich ook vrijblijvend inschrijven. Wilt u of uw organisatie een specifiek aanbod afgestemd op uw wensen? Dit is mogelijk op aanvraag en bij voldoende belangstelling. Deelname aan training, cursus of workshop is tegen een vergoeding en sommige trainingen zijn gratis.

Biedt u als organisatie zélf trainingen aan voor vrijwilligers? Dan kunt u uw aanbod hier ook plaatsen: Cursus, workshop, training of bijeenkomst toevoegen.

Advies op Maat

Bent u actief voor een vrijwilligersorganisatie en heeft u een vraag? Kijkt u eens bij Advies op Maat voor maatschappelijke organisaties.

Hier vindt u informatie over werving, marketing, vergoedingen en wet- en regelgeving. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? U kunt uw vraag mailen naar info@zorgzaam010.nl. Een expert van Advies op Maat kan met u meekijken naar uw strategische, praktische of organisatorische vraag. Er zijn voor vrijwilligersorganisaties geen kosten verbonden aan een Advies op Maat.

Verzekering

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat vrijwilligers goed verzekerd zijn. Rotterdamse vrijwilligers en maatschappelijke stagiairs zijn verzekerd via de gemeente Rotterdam. Het gaat om een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering.  Dit betekent dat u wanneer u schade veroorzaakt of er gebeurt een ongeval tijdens uw werkzaamheden, u verzekerd bent.

Deze verzekering heet de Maasstadpolis. De gemeente heeft deze afgesloten. Als vrijwilliger hoeft u zich niet aan te melden. Heeft u schade of een ongeval meegemaakt gedurende uw vrijwilligerswerk? Meld dit zo snel mogelijk bij het team Verzekeringen van de gemeente Rotterdam. U kunt een e-mail sturen naar schadezaken@rotterdam.nl of bellen naar 010 489 34 85.

Professionele hulp nodig?

Soms loopt u tijdens uw vrijwilligerswerk tegen vragen aan. Denkt u dat er professionele zorg nodig is? Bijvoorbeeld op psychisch of medisch gebied? Neem dan contact op met Vraagwijzer. Medewerkers van de Vraagwijzer zoeken samen met u naar een oplossing. Is het nodig, dan verwijst de Vraagwijzer u naar andere organisaties in de wijk. Bijvoorbeeld het wijkteam of een zorgorganisatie. Ook kunt u terecht in een Huis van de Wijk voor vragen.

Kijk voor de dichtstbijzijnde vraagwijzer in uw wijk op de pagina Vraagwijzer, of het huis van de wijk via Huizen van de wijk.

Kijk ook eens rond in uw omgeving

Een deel van het vrijwilligerswerk is bekend bij de Rotterdamse vrijwilligersorganisaties, bij de levensbeschouwelijke organisaties en de welzijnsaanbieders in Rotterdam. Of staat online op zorgzaam010.nl. Er zijn ook Huizen van de Wijk, speeltuinen, kinderboerderijen of sportclubs die uw vrijwillige hulp goed kunnen gebruiken. U kunt natuurlijk ook direct bij hen informeren.

Wat doet de gemeente voor vrijwilligers?

  • Informele zorg en ondersteuning
    De gemeente vindt het belangrijk om vrijwilligers te helpen en waardeert het werk wat zij doen.
    De gemeentelijke inzet richt zich op de ondersteuning van organisaties die burenhulp, vrijwilligerswerk en mantelzorg verrichten. Bijvoorbeeld de vrijwilligersorganisaties die Rotterdam rijk is. Meer omkijken naar elkaar en samen meer oplossen met elkaar. Dat vinden wij belangrijk.
    Informele zorg en ondersteuning staat voor alle zorg, hulp en ondersteuning  die door mensen onderling wordt gegeven, zonder dat hiervoor betaald wordt. Informele zorg en ondersteuning kent verschillende vormen. Dit zijn burenhulp, vrijwilligerswerk en mantelzorg. Wilt u meer weten? Kijk dan eens hier:
  • Dag van de Vrijwilliger
    De gemeente waardeert de inzet van vrijwilligers! Rond de landelijke dag van de vrijwilliger op 7 december worden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet. Alle Rotterdamse welzijnsaanbieders organiseren rond deze dag activiteiten in en rond de Huizen van de Wijk. Kijk voor meer informatie op zorgzaam010.nl. Speciaal voor deze dag wordt er jaarlijks een decemberkalender gemaakt voor alle vrijwilligers. Deze is te vinden op zorgzaam010.

Subsidie aanvragen

Organisaties kunnen online subsidie aanvragen bij de gemeente. Subsidie aanvragen kan voor verschillende activiteiten. De activiteiten dragen bij aan het halen van een of meerdere doelen van de gemeente uit het Beleidsplan Heel de Stad en het beleid Informele Zorg en Ondersteuning over vrijwilligerswerk.

Wilt u namens uw organisatie subsidie aanvragen voor uw activiteiten? Dat kunt u doen bij het Subsidieloket. Hier vindt u ook de voorwaarden waar uw aanvraag aan moet voldoen Subsidie stedelijk welzijn Rotterdam.