Ophaaldagen afval
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 11-07-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ophaaldagen-afval/
Spring naar het artikel

De gemeente leegt regelmatig de afvalcontainers. Bekijk op deze pagina op welke dag uw container wordt geleegd en wat u moet doen als de container vol zit.

Veel bewoners maken gebruik van wijkcontainers voor restafval, glas, papier en textiel. Er zijn ook wijken waar bewoners 'huiscontainers' (kliko's) hebben voor restafval, papier en in de meeste gevallen voor groente-, fruit- en tuinafval. Voor glas en textiel zijn alleen wijkcontainers. Wilt u weten wanneer de gemeente uw huiscontainer leegt, waar de dichtstbijzijnde wijkcontainer is of wat u moet doen als de container vol is? Lees dan verder.

Ophaaldagen afval huiscontainers

U kunt makkelijk zien op welke dag de gemeente langskomt om uw huiscontainer(s) (kliko's) te legen. Dat kunt u doen met de Afvalwijzer-app. Deze app kunt u gratis downloaden via één van de app-stores (zoek op ‘Afvalwijzer’). U kunt de ophaaldagen ook opzoeken via de website Mijn Afvalwijzer. U kunt ook instellen dat u vooraf een berichtje krijgt.

Geeft de app aan dat uw postcode en huisnummer niet is herkend? Dan kan dit het volgende betekenen:

  • In deze app staan niet de dagen waarop wij de wijkcontainers legen, alleen de huiscontainers (kliko’s)
  • Het adres is van een bedrijf of winkel. Deze staan niet in de app
  • U woont in Rozenburg. U kunt de ophaaldagen vinden in de afvalkalender van Irado.

Zet de huiscontainer op de ophaaldag tussen 6 en 8 uur ’s ochtends aan de stoeprand, of op de verzamelplaats. Zet uw huiscontainer met de handvatten richting de rijweg. Zorg dat uw bak na 20.00 uur weer weg is van de stoep.

Waar staan de wijkcontainers

Ondergrondse, bovengrondse en half verdiepte containers voor restafval, papier, glas en textiel worden minimaal één keer per week geleegd. Of vaker als dit nodig is. Wilt u weten waar de containers staan, kijk dan op deze kaart. Voor een snel en duidelijk resultaat kunt u uw huisadres of postcode invoeren.

Volle container?

Als u het afval niet kwijt kunt in de container, zet het er dan niet naast! Loop dan naar de volgende container. Zo voorkomt u dat het een troep wordt op straat. En zo voorkomt u ook een boete. De gemeente kan u ook een boete geven als uw afvalzak de vulopening blokkeert. Is de container vol, verstopt of kapot? Meld dit dan bij de gemeente.

Als u het afval niet kwijt kunt in de container, zet het er dan niet naast! Loop dan naar de volgende container. Zo voorkomt u dat het een troep wordt op straat. En zo voorkomt u ook een boete. De gemeente kan u ook een boete geven als uw afvalzak de vulopening blokkeert. Is de container vol, verstopt of kapot? Meld dit dan bij de gemeente.

  Voor wie? Wat kunt u hier vinden? Waar?
AfvalWijzer app of website MijnAfvalwijzer Bewoners met een huiscontainer (‘kliko’). De ophaaldagen van uw huiscontainer.
U kunt ook automatische meldingen inschakelen zodat u vooraf een bericht ontvangt.
Downloaden via de App Store, Play Store of Windows Store (zoek op ‘AfvalWijzer’).
Of ga naar de website.
Waar staan de wijkcontainers Bewoners die gebruikmaken van een wijkcontainer. Plekken waar de containers staan. Bekijk de kaart.

Woont u in Rozenburg? Dan gelden er andere regels voor het inzamelen van afval. Kijk voor meer informatie op de website van Irado.

Op feestdagen haalt de gemeente geen restafval, oud papier, karton en afval van groente-, fruit- en tuin (gft) op bij bewoners met een huiscontainer. Dan komt de vuilniswagen een dag eerder of later. Tussen 6.30 en 22.00 uur. In de AfvalWijzer-app staan de data waarop de gemeente langskomt. Hier  ziet u precies wanneer het afval wordt opgehaald.

Feestdagen, als ze op een doordeweekse dag vallen, waarop we geen huiscontainers legen zijn: nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, tweede pinksterdag, eerste kerstdag en tweede kerstdag.

Wijkcontainers (ondergrondse, bovengrondse of half verdiepte) worden wel geleegd tijdens feestdagen. Met uitzondering van eerste kerstdag.

Wilt u een extra huiscontainer aanvragen of is uw huiscontainer kapot of gestolen? Via Mijn Loket vindt u meer informatie en kunt u een aanvraag voor een nieuwe huiscontainer doen.

Zamelt de gemeente bij u in de wijk groente-, fruit- en tuinafval (gft) in? Dan halen wij restafval en gft-afval om de week op. De ene week biedt u de container met restafval aan, de andere week uw container met gft. Papier halen we om de vier weken op. In wijken zonder inzameling van gft halen we het restafval elke week en papier om de vier weken op.

Handhavers van de gemeente controleren of huisvuil goed is aangeboden. Als u dit verkeerd doet dan kunt u daarvoor een boete krijgen. U betaalt dan de kosten voor het verwijderen van het huisvuil. Deze kosten bedragen 125 euro.

Let op: u kunt ook een boete krijgen als u uw afvalzak in de vulopening van de container achterlaat. Uw zak blokkeert dan namelijk de opening.

Afval dat niet in uw container past, kunt u inleveren bij één van de milieuparken.

Spullen die nog goed te gebruiken zijn gaan naar een kringloopwinkel. Veel Rotterdammers zijn blij met tweedehandsspullen. Het Goed haalt grote spullen gratis bij u thuis op. Zware spullen moet u wel bij de voordeur (beneden) zetten.

\