Ophaaldagen afval
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-12-2018
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ophaaldagen-afval/
Spring naar het artikel
Foto: David Rozing

De gemeente leegt regelmatig uw (huis)containers. Inzameling en verwerking wordt betaald uit de afvalstoffenheffing die elk Rotterdams huishouden betaalt.

Wilt u weten op welke dagen uw huiscontainer wordt geleegd, kijk dan op de website MijnAfvalwijzer of download de AfvalWijzer app voor de iPhone, iPad, Android of Windows smartphone. Deze is te downloaden via de App Store, Play Store of Windows Store (zoek op ‘AfvalWijzer’). In de AfvalWijzer app kunt u ook instellen dat u een berichtje krijgt wanneer u uw container op straat moet zetten.

Via de website MijnAfvalwijzer kunt u ook een kalender met de ophaaldagen voor uw adres downloaden en printen.

Afval ophalen tijdens feestdagen

Tijdens feestdagen haalt de gemeente Rotterdam geen restafval, oud papier en karton en groente-, fruit- en tuinafval (gft) op bij bewoners met een huiscontainer. Dan komt de vuilnisman een dag eerder of later tussen 7.30 en 22.00 uur. Op de afvalwijzer staan de data aangegeven en ziet u precies wanneer het afval wordt opgehaald.

Ondergrondse containers worden wel geleegd tijdens feestdagen. Alleen op Koningsdag rijden de vuilniswagens een kortere route en worden niet alle ondergrondse containers geleegd.

Huiscontainer aanvragen

Wilt u een extra huiscontainer aanvragen of is uw huiscontainer kapot of gestolen? Via Mijn Loket vindt u meer informatie en kunt u de aanvraag doen.

GFT

Wordt bij u in de wijk groente-, fruit- en tuinafval (GFT) ingezameld? Dan halen wij restafval en GFT-afval om de week op. De ene week biedt u uw restafvalcontainer aan, de andere week uw GFT-container. Papier wordt om de vier weken opgehaald.
In wijken zonder GFT-inzameling wordt het restafval elke week en papier om de vier weken opgehaald.

Zet uw huiscontainer op tijd aan de stoeprand, met de handvatten richting de rijweg. Legen gebeurt na 07.00 uur. Zorg dat uw bak na 20.00 uur weer weg is van de stoep.

Wijkcontainers

Ondergrondse, bovengrondse en halfverdiepte containers voor restafval, papier, glas, plastic en textiel worden minimaal één keer per week geleegd of vaker als dit nodig is. Wilt u weten waar de containers staan, kijk dan op de website Afvalkalender.

Wijkcontainer vol? Als u het afval niet kwijt kunt in de container, zet het er dan niet naast maar loop naar de volgende container. Zo voorkomt u dat afval over straat gaat zwerven en dat u een boete krijgt voor het plaatsen van afval naast een container. Is de container vol, verstopt of kapot dan kunt u dit melden bij de gemeente.

Boete

Handhavers van de gemeente controleren op verkeerd aangeboden huisvuil. Wie huisvuil verkeerd aanbiedt, krijgt een rekening met de kosten voor het verwijderen van het huisvuil. Deze kosten bedragen 125 euro.

Milieuparken

U kunt uw afval dat niet in de (huis)container past zoals stoelen, tafels en vloerbedekking inleveren bij een van de milieuparken. Dingen die nog kunnen worden gebruikt, gaan naar een van Piekfijn Kringloopwinkels voor een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Piekfijn haalt grote spullen ook gratis bij u thuis op (zware spullen alleen vanaf de voordeur beneden).

Voor ophalen van grofvuil of kringloopspullen kunt u gratis een afspraak maken.

Afvalinzameling Rozenburg

Voor Rozenburg gelden voor afvalinzameling andere regels. Bent u een inwoner van Rozenburg, kijk dan voor meer informatie op de website van Irado.