Ophaaldagen afval
Gepubliceerd op: 27-02-2017
Geprint op: 23-02-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ophaaldagen-afval/
Spring naar het artikel

De gemeente leegt regelmatig de afvalcontainers. Elk Rotterdams huishouden betaalt afvalstoffenheffing voor de inzameling en verwerking van afval.

Veel bewoners maken gebruik van wijkcontainers voor restafval, glas, papier en textiel die op verschillende plekken in de wijk staan. Er zijn ook wijken waar bewoners huiscontainers hebben voor restafval, papier en bijna altijd ook groente-, fruit- en tuinafval. Voor glas en textiel zijn alleen wijkcontainers. Wilt u weten wanneer de gemeente uw huiscontainer (‘kliko’) leegt? Of wilt u weten waar de dichtstbijzijnde wijkcontainer is? Daar hebben we twee handige systemen voor: een voor huiscontainers en een voor wijkcontainers.

Ophaaldagen afval huiscontainers

Heeft u één of meerdere huiscontainers in de tuin of bij uw woning? Met de AfvalWijzer app kunt u zien wanneer wij die legen. U kunt ook instellen dat u vooraf een berichtje krijgt. U kunt de app downloaden via de App Store, Play Store of Windows Store (zoek op ‘AfvalWijzer’). U kunt uw ophaaldagen ook via de website Mijn AfvalWijzer opzoeken.

Geeft de app aan dat uw postcode en huisnummer niet is herkend? Dan kan het volgende aan de hand zijn:

  • Bij uw woning is geen huiscontainer. In deze app staan niet de dagen waarop wij de wijkcontainers legen, alleen de huiscontainers (kliko’s).
  • Het adres is van een bedrijf of winkel, deze staan niet in de app.

Zet uw huiscontainer op tijd aan de stoeprand, met de handvatten richting de rijweg. Legen gebeurt na 7.00 uur. Zorg dat uw bak na 20.00 uur weer weg is van de stoep.

Waar staan de wijkcontainers

Ondergrondse, bovengrondse en half verdiepte containers voor restafval, papier, glas en textiel worden minimaal één keer per week geleegd of vaker als dit nodig is. Wilt u weten waar de containers staan, kijk dan op deze kaart. Voor een snel en duidelijk resultaat kunt u uw huisadres of postcode invoeren.

Wijkcontainer vol? Als u het afval niet kwijt kunt in de container, zet het er dan niet naast maar loop naar de volgende container. Zo voorkomt u dat afval over straat gaat zwerven. U kunt een boete krijgen voor het plaatsen van afval naast een container. Ook als uw afvalzak de vulopening blokkeert kunt u een boete krijgen. Is de container vol, verstopt of kapot dan kunt u dit melden bij de gemeente.

  Voor wie? Wat kunt u hier vinden? Waar?
AfvalWijzer app of website MijnAfvalwijzer Bewoners met een huiscontainer (‘kliko’). De ophaaldagen van uw huiscontainer.
U kunt ook automatische meldingen inschakelen zodat u vooraf een bericht ontvangt.
Downloaden via de App Store, Play Store of Windows Store (zoek op ‘AfvalWijzer’).
Of ga naar de website.
Waar staan de wijkcontainers Bewoners die gebruik maken van een wijkcontainer. Locaties van de containers. Bekijk de kaart.

Voor Rozenburg gelden voor het inzamelen van afval andere regels. Bent u een inwoner van Rozenburg, kijk dan voor meer informatie op de website van Irado.

Tijdens feestdagen haalt de gemeente Rotterdam geen restafval, oud papier en karton en groente-, fruit- en tuinafval (gft) op bij bewoners met een huiscontainer. Dan komt de vuilniswagen een dag eerder of later tussen 6.30 en 22.00 uur. In mijnafvalWijzer staan de data aangegeven en ziet u precies wanneer het afval wordt opgehaald.

Ondergrondse containers worden wel geleegd tijdens feestdagen met uitzondering van eerste kerstdag.

Wilt u een extra huiscontainer aanvragen of is uw huiscontainer kapot of gestolen? Via Mijn Loket vindt u meer informatie en kunt u een aanvraag doen.

Zamelt de gemeente bij u in de wijk groente-, fruit- en tuinafval (gft) in? Dan halen wij restafval en gft-afval om de week op. De ene week biedt u de container met restafval aan, de andere week uw container met gft. Papier halen we om de vier weken op. In wijken zonder inzameling van gft halen we het restafval elke week en papier om de vier weken op.

Handhavers van de gemeente controleren op huisvuil dat niet goed is aangeboden. Wie huisvuil verkeerd aanbiedt, krijgt een rekening met de kosten voor het verwijderen van het huisvuil. Deze kosten bedragen 125 euro.

Let op: ook als uw afvalzak in de vulopening van de container achterlaat, waardoor deze de opening blokkeert kunt u een boete krijgen!

Afval dat niet in de container past kunt u inleveren bij één van de milieuparken.

Spullen die nog goed te gebruiken zijn gaan naar een kringloopwinkel voor een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Het Goed haalt grote spullen ook gratis bij u thuis op (zware spullen alleen vanaf de voordeur beneden).

\