Multifunctionele daken
Gepubliceerd op: 25-09-2019
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/multifunctionele-daken/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam heeft ruim 18 km2 aan platte daken, vaak ongebruikt. Dat is zonde. Rotterdam wil die ruimte in de stad beter gebruiken. Deze daken bieden namelijk veel kansen, zoals plaatsen van zonnepanelen tot groene parken met terrassen.

Het benutten van die daken is belangrijk, want Rotterdam groeit. En om de stad leefbaar, gezond, bereikbaar en aantrekkelijk te houden, moeten we aan de slag. Denk aan klimaatverandering, een steeds drukkere stad, ruimte voor recreatie en betaalbare woningen. Hoe gaan we daarmee om? Rotterdam kijkt omhoog! Naar die 18,5 km2 aan platte daken.

Daken met verschillende functies

Er zijn veel mogelijkheden om een dak te gebruiken: van zonnepanelen en groen tot een dakterras. Een multifunctioneel dak is een dak waarop meerdere functies te vinden zijn. Elke functie heeft een eigen kleur:

 • Groene daken zorgen voor vergroening, dragen bij aan de luchtkwaliteit en biedt kansen om zelf groente of fruit te verbouwen.
 • Blauwe daken kunnen water opvangen, vertragen overtollig regenwater, wat het riool ontlast en overstroming terugdringt.
 • Gele daken wekken duurzame energie op uit zon of wind.
 • Rode daken hebben allerlei sociale functies, zoals een terras, speelplek of een bar op het dak.
 • Oranje daken worden gebruikt voor mobiliteit, zoals bijvoorbeeld een dakverbinding of dakbrug.
 • Paarse daken zijn woondaken.
 • Grijze daken zijn voor technische functies, zoals luchtbehandelingskasten en schoorstenen.

Door combinaties van meerdere functies of kleuren wordt meerwaarde gecreëerd: gouden combinaties.

Video 'Rotterdamse Dakverhalen' (november 2020)

Aan de slag met uw dak?

Deel uw dakverhaal

Rotterdam is trots op de dakverhalen uit de stad. De dakverhalen uit de stad volgen? Bekijk de videoreeks Rotterdams RoofTopStories. Deel uw dakverhaal uit de stad én daarbuiten op social media met #Rotterdak, #Dakverhalen en #RoofTopStories.

Projecten

Rooftop Revolution in Rotterdam

Vanaf de zomer van 2020 gaan Rooftop Revolution en DakenDiva Esther Wienese in vier Rotterdamse wijken aan de slag met de Rotterdamse daken. Om de daken te vergroenen óf andere functies op daken te creëren, zoals zonnepanelen, een waterberging of een terras. Wijkaanjagers onderzoeken met deze pilot samen met inwoners, ondernemers en andere partijen in de wijk wat er kan op welk dak. Bijvoorbeeld een groen dak voor meerdere buren of een dakterras voor de buurt.
Rooftop Revolution Rotterdam is nu actief in:

 • Bloemhof
 • Het Nieuwe Westen
 • Hoogkwartier
 • Middelland

Benieuwd wat er speelt in deze vier wijken of meedoen? Kijk op rooftoprevolution.nl/rotterdam.

Voor het project LIFE@Urban Roofs ontvingen de gemeente Rotterdam en haar partners subsidie van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Het doel van dit project is privépartijen inzicht te geven in de voordelen van multifunctionele daken. Zo komt er meer informatie beschikbaar om investeringen in klimaatadaptatie te stimuleren. Er worden nieuwe samenwerkingsvormen en investeringsmodellen onderzocht en daadwerkelijk gerealiseerd. Het LIFE-project loopt tot eind 2022.

Op drie concrete locaties worden de komende jaren multifunctionele daken aangelegd: in de Robert Fruinstraat, op de Peperklip en op gebouw De Heuvel.

MVDRV.com, gemeente Rotterdam en RotterdamseDakendagen.nl lanceren de Dakencatalogus. Rotterdam telt 18,5 vierkante kilometer aan platte daken, die grotendeels onontgonnen gebied zijn. Waarom heeft de stad nog maar een beperkt aantal daken ingericht, terwijl er een wereld te winnen is?

MVRDV maakte in opdracht van de gemeente Rotterdam een catalogus (uitgave Rotterdamse Dakendagen) met 130 innovatieve voorstellen voor een beter gebruik van de bestaande daken, die samen kunnen leiden tot een fantastisch nieuw Rotterdam. Lees het nieuwsbericht erover op Duurzaam010.nl.

Meer informatie

In het programma Multifunctionele daken 2019-2022 (pdf) staat hoe we met multifunctionele daken naar een Rotterdams daklandschap gaan.