Lombardijen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 11-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/lombardijen/
Ga naar de hoofdinhoud

De wijk Lombardijen is één van de zuidelijke tuinsteden van Rotterdam. Centraal tussen de verschillende buurten ligt het Spinozapark. Lombardijen ligt ten westen van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht.

Alles binnen een straal van ruim één kilometer rond station Rotterdam Lombardijen valt binnen de wijk. Na een herstructurering is het aantal huurwoningen afgenomen en het aantal koopwoningen toegenomen.

In Lombardijen wonen ruim 14.000 inwoners, van wie meer dan de helft alleenstaand en/of 50-plus is. Zij wonen verspreid over de buurten Homerusbuurt, Karl Marxbuurt, Molièrebuurt, Smeetsland en Zeno/Platobuurt. De wijk telt voornamelijk laagbouw (rijtjeswoningen) en flatwoningen.

In Lombardijen bevinden zich onder andere het Maasstadziekenhuis, diverse ouderenwooncomplexen, kinderboerderij de Kooi en drie wijkspeeltuinen. Maar ook een zestal winkelstraten en het bekende poppodium Baroeg. Ongeveer in het midden van de wijk ligt het fraaie Spinozapark. Behalve het NS-station heeft Lombardijen verschillende busverbindingen. Onder andere naar het winkelcentrum Zuidplein en twee tramlijnen (2 en 20). De verkeersaders zijn de Molenvliet, de Pascalweg en de Spinozaweg. Die laatste sluit aan op de uitvalsweg naar de zuidelijke Ringweg.

Regelmatig worden in de wijk activiteiten georganiseerd. Nieuws hierover leest u op de IJsselmondepagina die elke twee weken verschijnt in de Havenloods en de Facebookpagina van het gebied. Op de site van Pit010 vindt u een agenda met activiteiten en evenementen.

De huidige wijk Lombardijen is begin jaren '60 gebouwd als zelfstandige stadswijk en is één van de zuidelijke tuinsteden van Rotterdam. In een ver verleden was Lombardijen een heerlijkheid die bestond uit één boerderij. Die stond in de buurt van de huidige Vaanweg, ter hoogte van het crematorium Rotterdam-Zuid en kinderboerderij de Kooi. In 1817 werd Lombardijen een zelfstandige gemeente en in 1991 onderdeel van de voormalige deelgemeente en het huidige gebied Rotterdam IJsselmonde.

In de wijk Lombardijen wonen relatief veel ouderen. Zij zijn vaak minder online aanwezig. De gebiedscommissie vindt het belangrijk dat ook deze bewoners bereikt worden. De nieuwsbrief bevat informatie uit de wijk en verschijnt twee keer per jaar.