Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Kindermishandeling

Vallen er thuis klappen of word je door je ouders genegeerd? Of misschien heeft juist een vriend of vriendin te maken met kindermishandeling? Kijk om naar elkaar en praat erover.

Praat met dat vriendje of je vriendin, een leraar, familielid of buurvrouw die je vertrouwt. Lukt dat niet? Er is meer dat je kunt doen.

Lees meer op de pagina voor kinderen op de website van Veilig Thuis:

Care-Free app

De Care-Free app geeft je informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen.

De app is speciaal ontwikkeld door en voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar en is volledig anoniem te gebruiken.

Download de app gratis in de Google Play Store. Link opent een externe pagina of Apple App Store. Link opent een externe pagina.

Zorgen om een kind?

Op deze pagina vindt u waar u uw zorgen kunt bespreken of direct een melding kunt doen: Veilig opgroeien.

Direct bellen met Veilig Thuis? Dit kan via 0800 20 00 (gratis, 24/7 bereikbaar) of mail naar info@veiligthuisrr.nl. Link opent een externe pagina. Bel in geval van direct levensgevaar, altijd 112.

U kunt ook chatten met Veilig Thuis via veiligthuisrr.nl. Link opent een externe pagina. Bellen of chatten met Veilig Thuis is volledig anoniem.

Praat erover

De gemeente Rotterdam vroeg eerder met onderstaand filmpje aan kinderen en jongeren erover te praten als zij te maken krijgen met kindermishandeling. Tegelijkertijd werd er ook aan alle Rotterdammers, en in het bijzonder aan leraren, gevraagd om oog te houden en een luisterend oor te zijn voor jonge mensen die het thuis moeilijk hebben.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wat is kindermishandeling?

Bij kindermishandeling denk je al snel aan lichamelijke mishandeling, zoals slaan en schoppen. Maar er kan ook sprake zijn van psychische mishandeling, verwaarlozing en seksueel geweld. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kindermishandeling:

  • Lichamelijke mishandeling, zoals schoppen, slaan en knijpen.
  • Psychische mishandeling, zoals uitschelden, vernederen. Als kinderen steeds vervelende dingen over zichzelf te horen krijgen of als ze bang worden gemaakt.
  • Verwaarlozing, buitensluiten, negeren, niet zorgen voor eten, drinken of kleding.
  • Seksueel geweld, zoals ongewild aanraken of seksuele handelingen verrichten onder dwang.
  • Vechtscheiding, als ouders na een scheiding ruzie blijven maken of nare dingen tegen of over elkaar zeggen.
  • Huwelijksdwang, als meisjes of jonge vrouwen moeten trouwen tegen hun zin of als zij niet mogen scheiden.
  • Chantage via social media, bijvoorbeeld na sexting.
  • Als kinderen getuige zijn van geweld in hun gezin, dan is dat ook kindermishandeling.