Grazers in de stad
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 12-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/grazers/
Ga naar de hoofdinhoud

Op sommige plekken in Rotterdam kom je grazers tegen; schapen of Schotse Hooglanders. De dieren brengen de natuur naar de stad en worden ingezet voor ecologisch beheer van het groen. Ze komen op plekken waar machines niet bij kunnen.

Van april tot november kom je in de stad schapen tegen. De schapen zijn de natuurlijke grasmaaiers van Rotterdam en houden het gras in de bermen langs de snelwegen en in parken kort. De schapen verplaatsen bovendien zaden via hun vacht. Zo verspreiden ze natuurlijke bloemen en kruiden. Drie keer per jaar komen de schapen langs. De schaapsherders organiseren het hele jaar door educatieve activiteiten.

Schotse Hooglanders

De Schotse Hooglanders vindt u in het Schiebroekse Park, Ruigeplaatbos, Oudelandse Park, Botlekpark, bij de Eemhaven en op het Eiland van Brienenoord. De dieren leven het hele jaar op deze locaties. In de zomer grazen ze vooral op de graslanden, in de winter zoeken ze hun voedsel meer over het hele terrein.

Schotse Hooglanders eten voornamelijk de bast van bomen zoals gewone essen en diverse soorten wilgen. De bomen gaan hier niet dood van. Verder eten ze van vrijwel alle soorten bomen en struiken de twijgen, knoppen en bladeren.

De runderen zijn grote en zware dieren. In de door de hoeven opengetrapte stukken grond ontstaan kale plekjes die belangrijk zijn voor de kieming van zaden en een groot aantal planten. Zo ontstaan er heel veel nieuwe plantjes. En dat maakt Rotterdam nog groener!