Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

De Steilrand wordt nog leuker

In het noorden van de stad slingert een bijzonder landschap: De Steilrand. Dit gebied maakt de gemeente de komende twee jaar nog aantrekkelijker. Ook komt er meer variatie in plant en dier.

De Steilrand is een smalle strook land met flinke hoogteverschillen, dat loopt door Overschie en Hillegersberg-Schiebroek. Dit 13,5 kilometer lange gebied is de oever van voormalige veenplassen. Het is nu al een bezoek waard. Je kunt er wandelen, fietsen, vogels spotten, van het groen genieten en bijvoorbeeld langs gaan bij Buitenplaats De Tempel.  

De Bergse Voorplas ligt aan De Steilrand. Foto: OTO Landscape Architecture
De Bergse Voorplas ligt aan De Steilrand. Foto: OTO Landscape Architecture

Waar loopt De Steilrand?

En wat komt u zoal tegen als u op verkenning gaat? Dat ziet u op het kaartje:

Een overzichtkaart met een stippelrand die de Steilraand aangeeft.
De stippellijn op deze kaart laat zien waar de Steilrand loopt. Afbeelding: OTO Landscape Architecture.

Ontstaan van het landschap

Vroeger ontstonden in Rotterdam-Noord veenplassen na het afgraven van veen. Dat veen werd vervolgens gedroogd en als turf gebruikt om de stad te verwarmen. Het water uit de veenplassen is weggepompt. Wat ooit de oever van de veenplassen was, is nu De Steilrand.

Sport, spel en water

De komende jaren is er nog meer te zien en doen. Zo komen er plekken om te trainen in de buitenlucht.  Kinderen kunnen een avontuurlijke ontdekroute doen. Deze wordt samen met de kinderen uit de buurt ontwikkeld. Het wordt straks ook lekker ravotten bij een nieuwe natuurspeelplek in het Argonautenpark. Bij de Bergse Voorplas worden drie vlonders gelegd, langs de Strekkade. Deze vlonders zijn gemaakt van hergebruikte meerpalen uit de haven van Rotterdam. Vanaf die vlonders kunnen mensen van dichtbij genieten van het water. Ook komt er een mooie oever met planten. Vissen hebben hier een fijne plek om te paaien.

Voor de bij

Op meerdere plekken komen bloemrijke weides, bermen en waterkanten. De ‘Steilrandmix’ wordt hier uitgestrooid; zaadjes van bloemen die van nature groeien in het gebied. Bovendien wordt minder gemaaid en pas nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Zo komen de bloemzaden in de grond, om het jaar erop weer tot bloei te komen. Allemaal goed voor de wilde bijen, die steeds schaarser worden. Ook vlinders, vogels, vleermuizen en andere kleine dieren profiteren hiervan.

Visualisatie van fietspad en voetpad Steilrand
Impressie van het fietspad en voetpad. Afbeelding: gemeente Rotterdam

Betere herkenbaarheid

Bewoners die zin hebben om van dit landschap te genieten, zullen het makkelijker kunnen vinden. De herkenbaarheid van het gebied wordt verbeterd. Onder meer met duidelijke entrees ter hoogte van woonwijk Park16Hoven.

Groenagenda

De aanpassingen aan De Steilrand maken deel uit van het actieplan Rotterdam gaat voor groen: de Groenagenda 2023-2026. Hierbij wordt gewerkt aan een groen, biodivers en klimaatbestendig Rotterdam.