Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Argonautenweg 55

Het Wolfert Dalton en de VSO-afdeling van Mytylschool De Brug krijgen nieuwe schoolgebouwen. De nieuwe gebouwen zijn duurzaam en hebben een gymzaal. Ze komen aan de Argonautenweg in Hillegersberg-Schiebroek.

Het bestaande schoolgebouw van Wolfert Dalton is verouderd. Het past niet meer bij de moderne manier van lesgeven. Daarom bouwt de gemeente Rotterdam samen met stichting BOOR, 2 nieuwe schoolgebouwen en gymzalen. Ook de leerlingen van het voortgezet onderwijs van de ‘Mytylschool de Brug’ krijgen een nieuw schoolgebouw. 

In totaal komen er 4 nieuwe gymzalen: 2 voor Wolfert Dalton, 1 voor Mytylschool de Brug en 1 voor het Vak College Hillegersberg.

Sloopwerkzaamheden schoolgebouw Wolfert Dalton

Werkzaamheden en planning

Na het afronden van de sloopwerkzaamheden eind juni 2024, start de bouw van de laatste fase van het project aan de Argonautenweg.
Op de plek waar het oude schoolgebouw van het Wolfert Dalton stond, komt de nieuwbouw van Mytylschool de Brug.
De heiwerkzaamheden hiervoor starten eind augustus 2024. De bouw neemt naar verwachting 1,5 jaar in beslag. De verwachting is dat het project eind 2025 klaar is. 

In de omgeving gaan een aantal werkzaamheden door tot begin 2026. Bijvoorbeeld mogelijke nieuwe bomen en planten worden later aangebracht, afhankelijk van het plantseizoen.

Nieuw gebouw Wolfert Dalton geopend

Op vrijdag 20 oktober 2023 was het eindelijk zover! Het nieuwe schoolgebouw van het Wolfert Dalton werd geopend. Na de herfstvakantie waren daar meteen de eerste lessen. Er komt nog een feestelijk moment om het te vieren. 

Duurzaam 

Beide schoolgebouwen worden bijna volledig energieneutraal. Ze krijgen een gezond binnenklimaat volgens het Programma van Eisen Frisse Scholen. Link opent een externe pagina.
Ook worden zo veel mogelijk herbruikbare en onderhoudsarme materialen en bouwsystemen gebruikt.

Vleermuizen 

De vleermuizen die nesten hadden in het oude schoolgebouw en het tijdelijke gebouw, zijn nu ook verhuisd. In de nieuwbouw van het Wolfert Dalton zijn nieuwe zomer- en winterverblijven opgenomen, verstopt in de gevels.

Kunst behouden bij sloop schoolgebouw 

De sloop van het oude schoolgebouw van het Wolfert Dalton wordt eind juni 2024 afgerond. Het betonreliëf van Louis van Roode blijft behouden en is 12 juni 2024 van de gevel gehaald. Het betonreliëf is een voorbeeld van de wederopbouwkunst van de Rotterdamse kunstenaar. 
Het kunstwerk staat nu op de bouwplaats, waar het bedrijf Meesters In het restaureert. In 2025 wordt het kunstwerk met 2 zware hijskranen op de definitieve plek gehesen. Het werk krijgt een plek bij de ingang van de nieuwbouw voor Mytylschool de Brug. 

In het pand was ook een 2e werk van Louis van Roode te zien: een monumentaal glas-in-betonraam. Dat is eerder uit het gebouw gehaald en komt na restauratie door dezelfde specialist terug in de centrale hal van het nieuwe Wolfert Dalton.
Meer informatie over deze bijzondere hijsoperatie leest u op: Kunst behouden bij sloop schoolgebouw. Link opent een externe pagina.

Het betonreliëf van Louis van Roode wordt van het oude schoolgebouw getakeld

Meer informatie 

De gemeente Rotterdam spant zich voortdurend in om de onderwijshuisvesting waar nodig te verbeteren. Meer informatie over deze huisvestingsopgave is te vinden op de website Onderwijs010.nl. Link opent een externe pagina

Heeft u vragen over deze locatie? Stuur dan een e-mail naar argonautenweg55@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina