Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

De Steilrand wordt nog leuker

In het noorden van de stad slingert een bijzonder landschap: De Steilrand. Dit gebied maakt de gemeente de komende twee jaar nog aantrekkelijker. Ook komt er meer variatie in plant en dier.

Loop eens langs de rand en laat u verrassen! Want de Steilrand is een bijzonder landschap, ontstaan na het afgraven van veen waar vroeger de stad mee werd verwarmd. Dit 13,5 kilometer lange gebied is de oever van voormalige veenplassen. En kunt u nu slingerend door het noorden van Rotterdam ontdekken. Van Overschie via Schiebroek naar Hillegersberg. Dompel u onder in een wereld van bloemrijke weides, rustige oevers en verrassende schuilplekken voor vogels, wilde bijen, vleermuizen, vissen en insecten. Én voor mensen. Want hier bent u even weg uit de stadse hectiek, maar blijft u toch dichtbij. Kom lekker dwalen, sporten, ravotten en natuur snuiven.

De Bergse Voorplas ligt aan De Steilrand. Foto: OTO Landscape Architecture
De Bergse Voorplas ligt aan De Steilrand. Foto: OTO Landscape Architecture

Waar loopt De Steilrand?

Dat ziet u op het kaartje. En u ziet wat u zoal tegenkomt als u op verkenning gaat. Bijvoorbeeld Buitenplaats De Tempel, de Overschiese Plasjes, het Melanchton- en Argonautenpark en de Bergse Voorplassen.

Een overzichtkaart met een stippelrand die de Steilraand aangeeft.
De stippellijn op deze kaart laat zien waar de Steilrand loopt. Afbeelding: OTO Landscape Architecture.

Ontstaan van het landschap

Vroeger ontstonden in Rotterdam-Noord veenplassen na het afgraven van veen. Dat veen werd vervolgens gedroogd en als turf gebruikt om de stad te verwarmen. Het water uit de veenplassen is weggepompt. Wat ooit de oever van de veenplassen was, is nu De Steilrand.

Sport, spel en water

Het is al genieten op De Steilrand, maar het wordt de komende jaren nóg leuker. Zo komen er meer plekken waar u kunt sporten.  Kinderen kunnen straks een avontuurlijke ontdekroute doen. Deze wordt samen met de kinderen uit de buurt ontwikkeld. Het wordt ook lekker ravotten bij een nieuwe natuurspeelplek in het Argonautenpark. Bij de Bergse Voorplas worden drie vlonders gelegd, langs de Strekkade. Deze vlonders zijn gemaakt van hergebruikte meerpalen uit de haven van Rotterdam. Vanaf die vlonders kunnen mensen picknicken aan de waterkant. Ook komt er een mooie oever met planten. Vissen hebben hier een fijne plek om te paaien.

Voor de bij

Op meerdere plekken komen bloemrijke weides, bermen en waterkanten. De ‘Steilrandmix’ wordt uitgestrooid; zaadjes van bloemen die van nature groeien in het landschap. Bovendien wordt minder gemaaid en pas nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Zo komen de bloemzaden in de grond, om het jaar erop weer tot bloei te komen. Allemaal goed voor de wilde bijen, die steeds schaarser worden. Ook vlinders, vogels, vleermuizen en andere kleine dieren profiteren hiervan.

Visualisatie van fietspad en voetpad Steilrand
Impressie van het fietspad en voetpad. Afbeelding: gemeente Rotterdam

Betere herkenbaarheid

De herkenbaarheid van het gebied wordt verbeterd. Onder meer met duidelijke entrees ter hoogte van woonwijk Park16Hoven. Zodat u straks nog makkelijker De Steilrand kunt ontdekken.

Groenagenda

De aanpassingen aan De Steilrand maken deel uit van het actieplan Rotterdam gaat voor groen: de Groenagenda 2023-2026. Hierbij wordt gewerkt aan een groen, biodivers en klimaatbestendig Rotterdam.  

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over de plannen met De Steilrand? Stuur dan een e-mail naar steilrand@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.