Blindganger Claes de Vrieselaan
Gepubliceerd op: 24-10-2017
Geprint op: 16-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/bom-claes-de-vrieselaan/
Ga naar de hoofdinhoud

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in november 2017 besloten de mogelijke blindganger onder het pand Claes de Vrieselaan 27 te ruimen. De gemeente is nu bezig met alle noodzakelijke voorbereidingen.

Om de blindganger weg te halen, moeten drie panden (zes woningen) gesloopt worden. Het gaat om de panden Claes de Vrieselaan 25, 27 en 29. De overige panden kunnen worden behouden. De gemeente is in overleg met de bewoners. De technische voorbereidingen lopen ook. Er wordt onderzoek gedaan naar flora en fauna, maar ook naar de fundering.

Het duurt nog jaren

Er moet een hoop gebeuren voordat de blindganger daadwerkelijk weggehaald kan worden. We kunnen niet precies aangeven hoeveel tijd nodig is. Mogelijk duurt het nog 2 tot 3 jaar. Deze tijd is nodig om de panden aan te kopen. De bewoners moeten nieuwe woonruimte zoeken en vervolgens verhuizen. Tegelijkertijd moet ook technisch veel voorbereid worden.

Wat is een blindganger? Een blindganger is een explosief, bijvoorbeeld een granaat of vliegtuigbom, dat niet op het bedoelde moment is afgegaan.

Achtergrond

Eind 2016 is met apparatuur onderzocht of er een bom aanwezig is (detectieonderzoek). Het is bijna zeker dat op acht meter diepte een blindganger van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ligt. Deze ligt onder het pand Claes de Vrieselaan 27. Het onderzoek was nodig, omdat een aantal bewoners werkzaamheden aan de fundering van hun woningen moeten doen. Er moest zekerheid zijn of dit zonder gevaar kan.

De gemeente zoekt niet actief naar blindgangers. Er wordt alleen zo'n speciaal onderzoek gedaan wanneer er zogenaamde 'grondroerende werkzaamheden' (zoals graaf- of heiwerkzaamheden) moeten gebeuren in de directe omgeving van de plek waar misschien een blindganger ligt.

Informatie

Meer informatie

Contactpersoon: Peter van Druten, communicatieadviseur, 06 - 101 112 01.