Vervoer Materieel
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 26-11-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/vervoer-materieel/
Ga naar de hoofdinhoud

Vervoer en Materieel gaat over alle soorten vervoersmiddelen van of via de gemeente. We adviseren, begeleiden en onderhouden vervoersmiddelen: van fiets tot vuilniswagen en van veegwagen tot ov-reis.

We zijn een leerbedrijf voor MBO-studenten en voor werknemers van de gemeente.

Vervoer en Materieel werkt alleen met aanbestede partijen, merkdealers en werkplaatsen van de gemeente Rotterdam.

Vervoer en Materieel is de mobiliteitsadviseur van de gemeente Rotterdam. Dat advies is altijd gericht op de beste vervoersoptie voor de gebruiker én het milieu.

Vervoer en Materieel zet flink in op emissieloos vervoer, dus zonder uitlaatgassen, met natuurlijk aandacht voor de mobiliteit en vitaliteit van de gebruiker. Dat zorgt voor een divers aanbod: van aanschaf van elektrische voertuigen tot deelvervoer en van onderhoud en reparaties tot bedrijfswageninrichting.

Dat betekent in de praktijk: zo goed mogelijk vervoer en materieel tegen zo laag mogelijk kosten én zo laag mogelijke belasting voor het milieu. Zo gaan we samen opgeladen vooruit!

Een schonere lucht voor Rotterdam, daar draagt Vervoer en Materieel aan bij. Daarom lopen wij voorop op het gebied van duurzaam en circulair werken. Wij geven het goede, groene voorbeeld met onze overgang naar een emissieloos wagenpark en materieel.

Schoner
De gemeente heeft zichzelf ambitieuze plannen opgelegd. In 2030 moeten alle voertuigen al een stuk 'schoner' zijn dan de huidige.

De gemeente vervangt voor die tijd al haar op benzine en diesel rijdende personenauto’s, lichte en zware bedrijfswagens, machines en gereedschappen. Daarvoor in de plaats komen elektrische, hybride en waterstofwagens. Dat betekent dat het wagenpark straks emissieloos is, geen uitlaatgassen heeft en dus geen negatieve invloed op het milieu heeft.

Vervoer en Materieel zorgt ervoor dat de gemeente haar doelstellingen voor nul emissie mobiliteit kan behalen.

Hergebruik
Vervoer en Materieel werkt niet alleen aan schoon vervoer. In de werkplaatsen is de werkwijze ook aangepast. Niets wordt zomaar weggegooid. Bijvoorbeeld de kapotte afvalcontainers gaan niet naar de sloop, maar worden gedemonteerd. Onderdelen worden hergebruikt. Afgedankte onderdelen krijgen een nieuw leven.

Ook dienstvoertuigen worden niet zomaar afgeschreven, maar krijgen een tweede leven. Bijvoorbeeld op de afdeling gladheidsbeheersing. Hiermee besparen we materiaal en verkleinen we onze CO2-voetafdruk.

Video verduurzaming wagenpark

Vervoer en Materieel is hét opleidingscentrum autotechniek en mobiliteit van de toekomst. Wij zijn een officieel erkend leerbedrijf van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Enthousiaste MBO-studenten worden binnen Vervoer en Materieel opgeleid tot (eerste) bedrijfsautotechnicus, technisch specialist, autoschadehersteller en autospuiter. De studenten hebben als specialisme het bijzondere materieel van het gemeentelijke wagenpark. Groot voordeel daarvan is de praktijkervaring die zij meteen opdoen met de modernste technieken.

Niet alleen MBO-studenten, ook medewerkers van de gemeente Rotterdam worden geschoold en bijgeschoold op het gebied van rijvaardigheid, voertuigkennis en veiligheid. Zo kunnen bijvoorbeeld de chauffeurs van Reiniging en Inzameling hun verplichte nascholingscursussen volgen om hun vak van beroepschauffeur uit te mogen oefenen.

Bekijk de video 'Aan de bak bij Vervoer en Materieel' (niet ondertiteld)

Voor onze klanten

Ook als materialen of vervoersmiddelen kapot gaan, biedt Vervoer en Materieel een passende oplossing.

Repareren en hergebruiken is dan het doel, maar daarbij stelt Vervoer en Materieel natuurlijk wel voorwaarden. Alle voertuigen moeten volgens de richtlijnen van de fabrikant worden onderhouden en gerepareerd worden.

Alle reparatie- en onderhoudsaanvragen moeten via ROB-net of e-mail worden aangevraagd. Vervoer en Materieel doet alleen zaken met aanbestede partijen, merkdealers en werkplaatsen van de gemeente Rotterdam.

Meer informatie

Vervoer & Materieel
Kleinpolderplein 5, 3042 CE  Rotterdam
Postadres, Postbus 11011, 3004 EA Rotterdam
010 267 86 00, mobiliteit: 010 267 88 85
vervoerenmaterieel@rotterdam.nl

Servicewerkplaats Noord
Kleinpolderplein 5, 3042 CE  Rotterdam, 010 267 86 27

Servicewerkplaats West
Ringersstraat 7, 3125 BP  Schiedam, 010 267 03 23

Servicewerkplaats Zuid
Van Graftstraat 25, 3088 GL  Rotterdam, 010 267 77 25