Taal in Rotterdam
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 27-03-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/taal/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Moeite met lezen en schrijven. Zo'n 100.000 Rotterdammers ervaren dit dagelijks. Taal is een middel om gezonder te leven en aan het werk te kunnen. Om minder schulden te maken en volwaardig mee te doen in de samenleving.

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben ook beperkte doorgroeimogelijkheden. 21 procent van de beroepsbevolking in Rotterdam is laaggeletterd.

Rotterdamse taalglossie GeenPunt

In GeenPunt, de Rotterdamse taalglossie, leest u artikelen over het belang van taal en over hoe leuk taal kan zijn. Ook taalmoeilijkheden komen aan bod, net als manieren om daar werk van te maken. We zouden kunnen denken dat taalbeheersing vanzelfsprekend is, maar niets is minder waar. Veel (voor)leesplezier.

Taalcursus

Er zijn in Rotterdam heel veel plekken om een taalcursus te volgen om de taal te verbeteren:

Is er geen taalcursus in uw gebied? Kijk dan bij een gebied bij u in de buurt.

Als u een uitkering krijgt en een taalcursus wilt volgen, dan moet u dit bespreken met uw werkconsulent of activeringscoach.

Let op: De gemeente geeft geen garanties over de kwaliteit of de beschikbaarheid van alle taalactiviteiten. Neem voor de actuele stand van zaken altijd eerst even contact op met de door u uitgekozen aanbieder.

Informatie voor taalaanbieders

Staat uw taalactiviteit nog niet in het overzicht? Of staat uw activiteit er wel tussen, maar is de informatie gewijzigd? Mail dan naar taal@rotterdam.nl.

Het Rotterdamse college zet taal als instrument in binnen alle beleidsterreinen waar het de collegedoelstellingen helpt te realiseren. Daarnaast stelt het college bij alle taalcursussen het maatschappelijke rendement voorop. In het beleidskader Met taal versta je elkaar 2015-2019 (pdf) vindt u achtergrondinformatie over het taalbeleid in Rotterdam. In de pdf Verdere regels non-formele taal- en rekeneducatie staan de regels van de subsidie taal voor volwassenen. Vraagt u een subsidie aan voor uw taalactiviteit? Bekijk de handige leidraad (pdf).

De gemeente communiceert vanaf 2018 meer via de Netwerkapp Taal010. Niet alleen om informatie te delen, maar ook om de stad meer te betrekken bij de beleidsvorming voor de toekomst. De Netwerkapp brengt organisaties bij elkaar die zich willen inzetten voor taalvriendelijkheid. In de app kunt u zich aansluiten bij themagroepen of een eigen ‘community’ oprichten. De Taal010 app biedt de mogelijkheid om te netwerken, oproepen te plaatsen en evenementen aan te kondigen. Word lid van de Netwerkapp en kies voor code Taal010 om geen berichten te missen!

  • download de Netwerkapp (in de App- of Play Store)
  • maak een account aan (met LinkedIn of e-mail)
  • voer uw persoonlijke code in (Taal010)

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?

  • bezoek het Taalpunt op de eerste verdieping in de Centrale Bibliotheek aan de Binnenrotte
  • ga langs bij een Vraagwijzer in uw gebied
  • bel met 14 010