Taal in Rotterdam
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/taal/
Spring naar het artikel
Foto: Rene Castelijn

Ongeveer 90.000 Rotterdammers tussen de 16 en 65 jaar zijn laaggeletterd. Ze hebben moeite met lezen, schrijven en/of digitale vaardigheden.

De gemeente wil hier samen met partners in de stad iets aan doen. Zodat alle Rotterdammers kunnen meedoen in de maatschappij.

Rotterdamse taalglossie GeenPunt

In GeenPunt, de Rotterdamse taalglossie, leest u artikelen over het belang van taal en over hoe leuk taal kan zijn. Ook taalmoeilijkheden komen aan bod, net als manieren om daar werk van te maken. We zouden kunnen denken dat taalbeheersing vanzelfsprekend is, maar niets is minder waar. Veel (voor)leesplezier.

Taalverhalen

Laat u inspireren door de verhalen van ervaringsdeskundigen, professionals en organisaties. Wilt u net als zij aan de slag met laaggeletterdheid? Lees dan het blok 'Meer informatie' onderaan deze pagina.

Taalcursussen

Informatie over taalcursussen in Rotterdam vindt u op socialekaartrotterdam.nl onder het thema Leren en werken. Het taalaanbod in Rotterdam is zeer divers. Van laagdrempelige conversatielessen en taalcafés tot formele taaltrajecten die leiden naar een diploma. De Sociale Kaart Rotterdam helpt u om de juiste organisatie of activiteit bij u in de buurt te vinden. Zoeken kan zowel op onderwerp als op postcodegebied.

Als u een uitkering krijgt en een taalcursus wilt volgen, dan moet u dit bespreken met uw werkconsulent of activeringscoach.

Let op: De gemeente geeft geen garanties over de kwaliteit of de beschikbaarheid van alle taalactiviteiten. Neem voor de actuele stand van zaken altijd eerst even contact op met de door u uitgekozen aanbieder.

Informatie voor taalaanbieders

Staat uw taalactiviteit nog niet op de Sociale Kaart Rotterdam? Of staat uw activiteit er wel op, maar is de informatie gewijzigd? Op socialekaartrotterdam.nl vindt u een contactformulier waarmee u wijzigingen of nieuwe informatie kunt aanbieden.

Op 11 april 2019 heeft de gemeenteraad het nieuwe Beleidskader Taal De Taalspiraal vastgesteld. Dit is het plan waarmee de gemeente samen met partners in de stad de taalvaardigheid van Rotterdammers wil verbeteren. Er is hierbij aandacht voor alle leeftijden (van kinderen met een taalachterstand tot ouderen met onvoldoende digitale vaardigheden). Taaltrajecten vergroten de kansen van Rotterdammers die door een taalachterstand beperkingen ondervinden in hun leven. De trajecten zijn geen doel op zich, maar een middel voor deelnemers om een persoonlijk doel te bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baan vinden, met school communiceren of informatie van instellingen begrijpen.

Weinig tijd? Op pagina 1 van onderstaande Factsheet ‘Taal in Rotterdam 2019 -2022’ is het beleidskader samengevat in een infographic. Op pagina 2 vindt u aanvullende informatie over:

  • het aanvragen van subsidies
  • overzicht van de typen taaltrajecten in Rotterdam
  • een toelichting op taalniveaus
  • aanklikbare links naar meer informatie

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?