Alliantie Hand in Hand
Gepubliceerd op: 22-10-2021
Geprint op: 27-09-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/alliantie-hand-in-hand/
Ga naar de hoofdinhoud

Alliantie Hand in Hand zet zich in de periode van 2019-2029 in voor een vitale lokale economie en een aantrekkelijk woonklimaat op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Voor bewoners, bezoekers en ondernemers.

Alliantie Hand in Hand is een samenwerkingsverband waarin onder andere de Gemeente Rotterdam, Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Politie, OM, Justitie, BIZ-ondernemers, BIZ-pandeigenaren, bewoners en bezoekers participeren.

Het winkelgebied wordt geconcentreerd, ondermijning aangepakt en er wordt ruimte gemaakt voor wonen en een gevarieerder winkelaanbod. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende ontwikkelingen die in of rondom deze winkelstraat plaatsvinden.

Hoe werkt Alliantie Hand in Hand aan Winkelboulevard Zuid?

Er worden geluidsopnames gemaakt terwijl drie mannen aan tafel zitten.

'Aanvoerder van de Alliantie Hand in Hand', noemt Ron van Gelder zich het liefst. Zijn opdracht: van Winkelboulevard Zuid weer een vitaal en aantrekkelijk stuk stad maken. Stap voor stap wint de alliantie terrein op de ondermijning en verpaupering. Door veel op straat te zijn en met de buurtbewoners te praten, panden op te kopen, de openbare ruimte op te knappen en regelmatig binnen te lopen bij schimmige ondernemers. Onbegonnen werk? Echt niet. Ron was al met pensioen maar ging voor deze klus toch weer aan de slag!

Vakidioten in publieke dienst

Maarten Schurink, secretaris-generaal bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, interviewde 6 'vakidioten in publieke dienst' en maakte er een podcastserie van. In deze serie gaat Maarten in gesprek met ambtenaren over hun vak en belicht hij dilemma's, grenzen, missers en goede voorbeelden. Ron van Gelder van Alliantie Hand in Hand was ook één van de gelukkigen. Een wandeling over Winkelboulevard Zuid voorafgaand aan de opname mocht natuurlijk niet ontbreken.

Benieuwd? Beluister deze podcastaflevering via Springcast.fm.

(enerverende begingeneriek)

Hallo, welkom bij deze podcast over vakidioten in publieke dienst. Ik ben Maarten Schurink, de Secretaris-Generaal van het ministerie van BZK. En ik ga met jullie op zoek naar verhalen over vakmanschap. Op zoek naar dilemma's, grenzen, goeie en slechte voorbeelden... Kortom, op zoek naar het verhaal achter het verhaal van de vakidioten in publieke dienst. En vandaag zijn we op de Winkelboulevard Zuid. We zitten hier met Ron van Gelder. Ron, jij bent kwartiermaker van de Alliantie Hand in Hand. Wat doet die?

R: Het is een samenwerkingsverband waar de gemeente deel van uitmaakt, het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, winkeliers, ondernemers en pandeigenaren. We willen van deze verloederde straat weer een aantrekkelijk woon-, werk- en leefgebied maken.

M: Kwartiermaker klinkt bureaucratisch heel competent.

R: Formeel ben ik procesregisseur. Ik kan echt niet uitleggen wat dat is. Ik noem mezelf aanvoerder van het team dat die verbeteringen gaat realiseren.

M: De Beijerlandselaan hoort er ook bij.

-Zeker.

M: Toen de avondklok werd afgekondigd, waren er daar één of meerdere avonden...

R: Eén avond rellen, op 25 januari.

M: Eén avond met flinke gevolgen.

-Ontzettend, ja.

M: Kun je daar wat over vertellen?

-Zeker.

R: De winkelstraat had het al moeilijk door corona, omdat je ook online kunt shoppen. Daar kwamen de rellen dan nog eens bij. Maar wat je de volgende dag eigenlijk al zag, is dat de gemeente zich van haar beste kant liet zien en alles had opgeruimd. Ook ons team was toen op straat om met de ondernemers te spreken. Bij tien winkels was er zelfs binnen geplunderd. Euhm, ze waren al bezig om de schade bij elkaar te herstellen. De burgemeester heeft een schitterende toespraak gehouden. Hij is echt een soort rockster in de winkelstraat geworden. Vanaf dan zag je dat de veerkracht die die mensen toch al hebben - velen van hen hebben ook al heel wat moeilijkheden meegemaakt - enorm was en dat er ook veel saamhorigheid was. Er was steun van bewoners, steun van mensen die geld wilden doneren, onze steun...

Je zag dat de saamhorigheid in één week enorm was gegroeid. Daar waar de gemeente vaak best wel een beetje vijand is van die bewoners, zag je dat we elkaar liefhadden. Er was ook meteen een steunfonds, waardoor de gedupeerde ondernemers konden worden geholpen. Nou goed, dat was geweldig. Het was 'n verschrikkelijke bijeenkomst, maar we framen het als: we zijn nu de bekendste winkelstraat. Ons kan geen gebrek aan veerkracht en saamhorigheid worden verweten. We komen er sterker uit.

-Dus het was verschrikkelijk maar mooi, althans de afloop ervan was mooi.

R: Ja, het proces erna heeft ons geholpen om samen met elkaar te gaan verbeteren.

M: We praten zo verder over wat je allemaal doet, maar misschien eerst wat vragen over jouzelf. Waar kom je vandaan?

-Ik ben in Rotterdam geboren en getogen. Mijn vrouw ook. Ik heb 20 jaar bij de sociale dienst gewerkt. Daarna heb ik 20 jaar voor Woonstad Rotterdam gewerkt. Eigenlijk altijd met buurten en mensen die het moeilijk hadden. Ik heb ook 20 jaar in de uitvoering gewerkt, op straat. Bij Woonstad heb ik altijd in het management gezeten. Tijdens die 20 managementjaren merkte ik dat ik ouder aan het worden was, pakken ging dragen, m'n haar heel kort liet knippen, stropdassen ging dragen, me conform de verwachtingen ging gedragen, mee ging doen met gesprekken in hotels met besturen en directeuren over waar Woonstad Rotterdam zal staan in 2030. Eigenlijk was dat niet mijn ding.

Dat heb ik met het bestuur op een goed moment besproken en dat zagen zij ook in, dus hebben we iets anders gecreëerd. Toen werd ik gevraagd om de West-Kruiskade - een straat met veel criminaliteit in Rotterdam - weer op de kaart te zetten, de gebouwen te vernieuwen, de boeven weg te jagen en het imago te verbeteren. Dat hebben we zeven jaar gedaan en is goed gelukt. Na vier jaar stond de straat in de Lonely Planet.

M: En dat deed je vanuit de corporatie?

-Ja, klopt. De boeven wegjagen was daar niet zo moeilijk omdat daar op hun voorhoofd staat: ik ben boef. Toen ging ik met pensioen en het project eindigde in 2017. Er was een prachtig feest en ik stak m'n vinger op en zei: ik wil eigenlijk wel blijven werken, dus als er ergens een baantje is, graag. Ik hou zielsveel van m'n vrouw, maar ik moet er niet aan denken om iedere dag te gaan stofzuigen.

M: En zij wellicht ook niet?

-Nee. (lacht)

R: Nee, zij ook niet. De volgende dag vroegen de stadsmarinier en de burgemeester of ik hetgene wat ik op de Kruiskade had gedaan ook hier kon proberen. Dat zag ik als een bevordering. Als je niet op Zuid hebt gewerkt, is je carrière niet compleet. Het was een eerzaam verzoek. Dus in 2018 zijn we vanuit dit kantoor met de plannen begonnen voor de Beijerlandselaan. Dat hebben we in een jaar tijd gedaan met draagvlak van bewoners en ondernemingen en sinds 2019 zijn we in uitvoering.

M: Dus niet echt pensioen?

-Nee, dat pensioen moet maar wachten.

R: Ik heb... Op die Kruiskade ben ik zeg maar... Dit is een ontboezeming van mijn kant: In die 20 jaar management werd ik snel ouder. Op de Kruiskade ben ik jonger geworden, gaan sporten, me anders gaan kleden, de kleding van de buurt. Ik ben de taal in de buurt gaan spreken, van Marokkanen en Surinamers. Ik heb geleerd hoe ik met die groepen om kan gaan. Ik ben lid geworden van de lokale kickboksclub en werd omarmd door de trainer daar. Hij sloeg z'n hand om mijn schouder en stelde me voor aan iedereen: 'Hij gaat de West-Kruiskade vernieuwen, zodat jullie hier veilig kunnen lopen. Dus als jullie vervelend zijn, krijgen jullie met mij te maken.' Hij is een vriend voor het leven en door met die gasten te trainen, met hun ouders kennis te maken, maak je deel uit van zo'n buurt. En zo kun je het gebied ontwikkelen. Met stenen én met omgangsvormen.

(enerverend deuntje)

M: We zitten in jouw kantoor, zoals je het noemde.

R: Ons kantoor.

-Ja precies, van de alliantie.

M: En er zijn vooral veel ramen. En de deur staat ook altijd open, zei je. Kun je vertellen wat de bedoeling van deze ruimte is?

R: Ja, deze ruimte is een voormalig wedkantoor, waar foute dingen gebeurden en het is ontmanteld, zoals veel zaken hier. Wij konden toen dit pand huren als gemeente. Dat was voor mijn tijd. Vanuit dit kantoor is het de bedoeling dat de alliantie zeg maar gezicht geeft aan die wijk. Het is ook een ontmoetingsplek voor zij die mee willen doen. Of een koffietje willen drinken of willen poepen. Die zijn allemaal welkom.

En doordat iedereen zich hier welkom voelt en hier mensen werken die Feijenoord 1-waardig zijn, je moet willen en kunnen, laten zien dat je er voor die mensen bent, zijn wij er om die mensen verder te helpen en met elkaar te groeien. Ik groet me wezenloos. Bij dit open raam zit ik iedere vijf minuten iemand te begroeten. Drie jaar geleden was de sfeer grimmiger. Nu kijken de mensen in de buurt veel vrolijker. Als wij ermee beginnen en die mensen dat dan ook doen, wordt dat een olievlek en wordt 't hier leuker. Het kost niks.

Je vertelde net toen we rondliepen over wat je bij de Kruiskade deed. Daar ging je trainen bij de kickboksschool. Je vertelde net ook dat je hier in de wijk je kleren koopt. Bij de winkels hier. Waarom doe je dat?

R: Euhm... Ik doe het voor mezelf om het werk leuker te maken. Maar ook om ondernemers te laten zien dat zij en hun winkel ertoe doen. Ik eet ook overdag hier. En het leuke om te vertellen is dat toen wij de plannen maakten, in 2018, toen we nog draagvlak zochten, zagen veel mensen mij, een witte zakkenvuller, niet zitten. 'Wat kom je hier doen? Je komt uit de andere kant van Rotterdam. Je hebt hier niks te zoeken.' Ik had echt vijanden. We wilden de winkelstraat inkorten en de luifels eraf, allemaal zware dingen, eigenaar worden van panden. Er waren fanatieke tegenstanders, maar we hebben het eerlijk gespeeld.Ik heb nooit dingen beloofd die ik niet waar kon maken. Liever vandaag iets doen dan morgen.

Wat je ziet, is dat die 'vijanden' van toen nu goeie kennissen zijn geworden waar ik ook mee sport, of mee tennis, of mee boks. Of de wereld mee verken door te vragen hoe het gaat. Het zijn ambassadeurs geworden en dat kan niet zonder één te worden met de buurt. Mijn wereld is klein. Ik bemoei me alleen met de winkelstraat. Maar die is groot genoeg om m'n tanden in te zetten en elkaar te helpen.

M: Je had 't net al over het opkopen van gebouwen. Hoeveel gebouwen heb je inmiddels aangekocht in deze straat?

R: 53 winkelpanden en 80 woningen.

-Van de hoeveel?

R: Van de 240 winkelpanden.

-Jeetje.

M: Dus een massieve actie om de boel op te zomeren, om het op z'n Rotterdams te zeggen.

-Meer nog dan dat.

Ik vind... Er waren 140 verschillende pandeigenaren. Die nemen het de gemeente en de overheid kwalijk dat ze de omliggende wijken, Vreewijk, Bloemhof en Hillesluis, hebben laten verpauperen. Dat daardoor hun straat achteruit gegaan is. Ik kijk daar anders naar. Die 140 pandeigenaren samen, de goeie daar gelaten want die zijn er ook, hebben de straat naar de kloten laten gaan door te hoge huur te vragen, door winkeliers toe te laten die dat niet hadden moeten doen, door panden niet te onderhouden, mee te werken aan het negatieve imago...

We hebben de politiek ervan kunnen overtuigen om juist hier panden aan te kopen, wat we nog net in een goeie tijd hebben kunnen doen. Die panden hebben we gekocht en in onze panden hebben we geen ondermijning, een redelijke huur, een tof concept met een leuke Rotterdamse ondernemer. Waar die ook vandaan komt. Zo zorg je ervoor dat andere ondernemers hier ook heen komen. Dat is onze kracht.

-Ja, en jullie knappen dan alles op? Dus de luifels weg, dat het niet zo donker is.

R: Ja, dat ook. Maar 's nachts lijkt het hier natuurlijk wel Beiroet. Gesloten rolluiken, donker, schreeuwerige reclame, witte plastic voordeuren. Dat is geen gezicht. Ik beweer niet de waarheid te spreken, maar velen vinden het geen gezicht. Dat kun je doen als je zelf eigenaar bent. Je moet niet wegduiken, maar het probleem mee oplossen.

M: Ja, nog even, want ik kan me voorstellen... Een aantal dingen die jullie doen zijn best onorthodox. Ik kan me voorstellen dat je daar tegen dilemma's aanloopt: Kan dit wel? Kan ik zo ver gaan? Kom je dat tegen of heb je voorbeelden waarvan je dacht:

(ademt diep in)

Ga ik nu niet te ver? En hoe ga je daarmee om? Weeg je dat in je eentje af?

-Nou, we hebben zeg maar... Als je 't hebt over branchering, welke ondernemers zoek je, welke zouden plaats moeten maken, dat doen we met een gezelschap van mensen die erover meedenken. Er zitten ook bewoners, pandeigenaren en ondernemers bij. Die discussie willen we breed voeren. Maar we hebben het niet over jouw idee over wie hier wel of niet past. Dat is delicaat en daar val je anderen niet mee lastig. Dat doe ik het liefste zelf. Ik loop hier elke dag rond. Ik heb al tien jaar ervaring met winkelstraten, kijk om me heen en ik voel snel aan of iets al dan niet klopt of moet doorgaan.

Maar je zit altijd in iemands portemonnee. Je moet beseffen dat als je iemand vraagt te stoppen of te verplaatsen, dat dat heftige effecten kan hebben bij die persoon. Je moet altijd beseffen dat die persoon ook een verhaal en een waarheid heeft. Op het moment dat je dat soort besluiten wil nemen, moet je dat doen met de persoon om wie het gaat. Zo win je allebei. Dat is best een dilemma met de pandeigenaren.

Het aankopen van panden vond ik niet leuk. Je wordt concurrent. Wij maken de panden mooier dan zij dat doen. Onze huur ligt lager dan die van hen. Dat vinden ze niet fijn omdat je in een concurrentiepositie zit. Ik hou van concurrentie en competitie. En ik ga voor het algemeen belang. De meeste eigenaren gaan voor eigenbelang. Dat is ook een dilemma, maar daar moet je gewoon mee omgaan. Je moet duidelijk zijn, goed uitleggen en niet geheimzinnig doen.

M: Ja, en je doet veel op intuïtie. Dat zei je toen we een rondje liepen.

-Ja.

M: Maar je kunt er ook wel eens naast zitten dan met intuïtie. Hoe gaat dat? Hoe check je je intuïtie of hoe werkt dat bij jou?

R: Dat is een lastige vraag. Ik zou bijna willen zeggen dat het de laatste tien jaar meegevallen is met het aantal fouten, maar dat is niet erg bescheiden.

(Maarten en Rob lachen)

M: Ik kan me ook voorstellen dat bijvoorbeeld de gemeente ook af en toe een mening heeft over de aankoop van een pand. Hoeveel handelingsvrijheid om te kiezen heb je vanuit die intuïtie?

R: Ik heb het voordeel dat de Kruiskade goed is gegaan. Dus die kleeft wat aan mij.

-Er is vertrouwen.

R: En nogmaals, dat heb ik niet alleen gedaan, maar samen met de mensen. Die verdienen ook credits, maar het kleeft wat aan mij. Dus als ik met een idee kom en ik heb ook een zekere overtuigingskracht, niet per se door woordgebruik, maar door m'n enthousiasme en ambitie, weet ik dingen voor het voetlicht te brengen zodat ze aankomen.

M: Maar hoeveel handelingsvrijheid heb je dan?

R: Eigenlijk niet onbeperkt, maar heel ruim. Ik kan altijd terugvallen op een verschrikkelijk goede wethouder: Moti. En een verschrikkelijk goede ambtelijke opdrachtgever: Miriam van Lierop. Als ik het gevoel krijg dat het gaat schuren, deel ik dat gevoel met hen. Hun advies volg ik dan op. Ik ben ook van de verantwoording. Ik schrijf maandelijks een rapport over wat er die maand is gebeurd. En om de drie maanden leggen we dat voor aan het college en de wethouders.

Dus wij zijn open en transparant en doen geen dingen stiekem. We leggen goed uit wat we doen. Het vertrouwen dat ik heb deel ik met de trekkers van de pijlers. Iedere ondermijning heeft een trekker. Branchering, fysiek en imago. En die krijgen ook steun van mij om hun werk goed te kunnen doen. Als aanvoerder vertel je ze niet wat te doen, maar ben je een steun in de rug.

M: Feyenoord één, hè?

-Ja, Feyenoord één.

(enerverend deuntje)

M: En jouw werkdag?

-Ja.

M: Mensen hebben een beeld bij de werkdag van een ambtenaar: je komt om 9 uur op kantoor, nu even niet natuurlijk. Je zet om 9 uur je computer aan en gaat erachter zitten. Hoe ziet jouw werkdag eruit? Overigens klopt dat beeld helemaal niet.

R: Gemiddeld genomen sta ik om 9 uur onder de douche. Een aantal ochtenden ga ik graag sporten. Dus dan ga ik wat kickboksen of tennissen. De rest van de week ben ik met m'n gezin, kleinkinderen of werk bezig. Dat loopt door elkaar heen. De helft van de tijd ben ik op kantoor. Hier in dit bureau. En de andere helft ben ik thuis of zit ik ergens anders, want ik moet ook mails beantwoorden en nadenken over dingen. Ik ben ook met strategie bezig en dat lukt niet als je mensen om je heen hebt.

Overdag loop ik zoveel mogelijk rond, groet ik mensen, spreek ik ondernemers, zie ik dat hun bril of kapsel nieuw is, praten we over de kinderen... Vaak gaan de gesprekken ook dieper, zoals over hun manier van zakendoen, en informeren we elkaar over de stand van zaken. Veel ingewikkelder is het niet.

M: De samenwerking met de mensen in dat hoge gebouw van gemeente Rotterdam, Begrijpen die wat je doet?

-Euhm...

R: Steeds meer.

We vragen ze vooral hier langs te komen, hier af en toe te zijn en dan doen we wekelijks laantje pikken, heerlijk. Als het uitkomt, neem ik zo'n groep mee. Ambtenaren, mensen uit Molenbeek, politici, elke week wel een groep. Ook veel mensen uit de torens. Dan toon ik ze wat we doen, de concrete resultaten. Ze ontmoeten mensen op straat, ze zien wat het is om op straat te leven. Ik hoop dat ze daarna voelen dat wat hier gebeurt wel lekker is en ze er deel van willen uitmaken. Veel mensen die de tour hebben gedaan, worden onze fans. We hebben ook een legioen nodig. Zonder legioen ben je niks.

-Ik heb ook wel eens begrepen dat het legioen van Feijenoord trouw is en ook goed met teleurstelling om kan.

R: Ja, dat is zo en dat moet ook wel. Ons elftal is zeg maar wel Feijenoord 1, 2.0 of zo.

(beide lachen)

R: Er zit echt heel veel kwaliteit in. Echt.

M: Hoe krijg je dat bij elkaar? Dat komt toch niet zomaar binnenlopen?

R: Nou ja, zeg maar... Euhm... De trekkers van de pijlers zijn mensen die met hen samenwerken en die worden geselecteerd niet via een ballotage- of formele sollicitatiecommissie maar... Ik zit er wel eens naast, maar ik ben in staat om in één minuut te zien of iemand wel of niet oké is. Of die wil en kan. Die mensen zitten in het team. Zo hebben we ook voor wat we nu gaan doen... We hebben dit zogenaamde kantoor waar we nu zitten. Met vrijwilligers moet die ruimte voor iedereen worden.

Mensen uit de buurt die gastvrouw of gastheer willen zijn hier. En dat moeten ook leuke mensen zijn die willen en kunnen, die gasten kunnen ontvangen, het verhaal kunnen doen... De gasten mogen niet denken dat er een wegduiker zit of een klootzak. Je moet 't leuk vinden om problemen op te lossen. Ik kan wellicht zelf een blindedarm verwijderen als ik dat bekijk met mijn specialist, maar als het gaat bloeden, ben ik verloren. En dat moet je kunnen als je in 't team zit.

(beide gniffelen)

Die ga ik onthouden. Briljant.

M: Dat is nog eens andere taal dan eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Je moet ook de bloeding naast de blindedarm kunnen oplossen.

(enerverend deuntje)

M: We liepen net over straat en je begroette een hoop mensen, waaronder de beste slager van Rotterdam en nog meer mensen. Eén van de dingen die ik heb onthouden als belangrijk is dat je echt een opvatting hebt over de gevels, over hoe het eruit moet zien, over geen luifels, over openheid, over puien die niet van dit plastic mogen zijn...

R: Ja, zeker.

M: Oké, dat vind jij dan. Maar dan kom je bij zo'n winkel en die mensen zeggen: 'Allemaal goed en wel, maar weet je wel hoe duur een houten pui is?' Of de eigenaar van het winkelpand dat ze huren zegt dat.

Hoe gaat dat dan?

-Om te beginnen hebben we, zeg maar, samen bij het maken van de plannen gebrainstormd over hoe het uitzicht van de straat er optimaal uit zou komen te zien. Vervolgens hebben we het voor elkaar gekregen dat de gemeente bereid was om financieel bij te springen bij het mooi maken van de eerst lelijke panden. Er waren ook zoveel eigenaren dat ik het niet zag zitten om als bemiddelaar overal langs te gaan. Dan hoor je weer dat of dat.

We wilden iets generieks doen en de luifels eraf halen. De eigenaren moeten toestemming geven maar de kosten waren voor ons. Schade repareren betaalden wij ook. Er kwam ook een subsidieregeling, zodat als een ondernemer een mooi zonnescherm wil, een nieuw reclamebord, een nieuw kozijn of een nieuwe deur, we 50/50 betalen. De gemeentelijke panden doen we sowieso en het is ook zo dat een buurman vaak gaat nadenken wat een verfraaid pand naast de deur voor hem betekent. Dat is een extra prikkel.

Velen maken gebruik van de subsidieregeling om dat te doen en anderen niet. Een supermarkt hier is misschien wel de drukste van Nederland, of Rotterdam, maar die ziet er niet uit, zowel vanbinnen als vanbuiten niet. Er zijn al veel discussies over geweest met de winkelier, maar voorlopig ziet hij het nut er niet van in. Die zijn er ook. Dan is het een kwestie van doorzetten, nog wat kopjes thee. Het gesprek respectvol blijven aangaan en elkaar hopelijk toch vinden.

M: In 2018 begon je. En toen was er echt wat aan de hand. Wat was het probleem dan?

R: Het echte probleem was gelegen in de ondermijning. Ik vertelde al dat op de Kruiskade op de hoofden van de boeven staat dat ze boef zijn. Op de Beijerlandselaan zie je die niet. Zij doen dat goed. In 2017 is er onderzoek gedaan door het RIEC. Toen bleken er wel zo'n 117 vermoedens te zijn van min of meer ernstige misstanden op het vlak van ondermijning.

M: In deze 280 winkels?

-240, ja.

R: Dat was echt aanzienlijk. Dus wij zijn in eerste instantie fel die ondermijning te lijf gegaan. Wat we hebben gedaan heet 'knock & talk', ondernemers bezoeken om te vragen of we iets voor hen konden doen en kijken hoe ze reageren. Dat deden we week na week. En alleen al door die aanpak zie je dat behoorlijk wat ondernemers eieren voor hun geld kiezen.

Waar komt dat dan weer op?

Als een ondernemer vertrekt naar een ander gebied, zijn we daar ook bezig en wordt het signaal doorgegeven. Het aantal juweliers is inmiddels verminderd, het aantal moneytransfers, het aantal bruidsmodewinkels...

Inmiddels zijn 40 ondernemers vertrokken. Van een aantal vinden we het jammer, zoals die waar ik mijn kleren koop, maar het merendeel is niet zo erg want als je een lege plek hebt, kun je op zoek gaan naar een betere ondernemer, dat is ons doel. Als er een lege plek is, zoeken we altijd een ondernemer die beter is dan de vorige. Zo maak je de opgaande lijn duidelijk.

M: Maar ook daar, je had het eerder over intuïtie.

Hier is dat ook wel zo: je gaat op bezoek, je ziet nooit klanten in de winkel, daar komt informatie bij van het RIEC, de politie, de belasting... Dan klopt er iets niet.

-Dan gaat het net zich sluiten.

R: Die mensen voelen zich ongemakkelijk.

-Die duw je er dan uit?

R: Of die gaan, wat nog fijner is, zich aan de spelregels houden.

M: Ja, dat ze wel bruidsmode verkopen.

-Dat mag ook.

R: Dat ze het goed aanpakken.

M: Ik vond het hartstikke leuk.

-Ik ook, Maarten.

R: Bedankt voor het interview.

-Bedankt voor het delen van je verhaal.

M: De podcast heeft een vaste afsluiting: een tegeltje.

-O ja.

M: Een tegeltje dus.

Je hebt al gestrooid met oneliners. De blindedarm vond ik het toppunt van deze podcast.

Maar... (beide lachen)

 

Wat zou nu jouw advies zijn aan de andere vakidioten in publieke dienst? Vanuit de rijke ervaring die jij hebt. Welke lijfspreuk of welk advies zou jij willen meegeven aan andere vakidioten in publieke dienst? Je krijgt 'n tegeltje om 't op te schrijven.

R: Ik denk dat het van belang is dat je beleid maakt dat op straat ontstaat. Dus dat is je nieuwe kantoor.

M: Beleid ontstaat op straat. Dat is je nieuwe kantoor.

R: Daar is je nieuwe kantoor.

M: Mooi. Ron, dankjewel.

-Heel graag gedaan.

M: Het was inspirerend om te horen hoe jouw werk in elkaar zit. En bedankt aan de luisteraars voor het luisteren naar deze podcast. Ik hoop dat jullie er net zo van hebben genoten als ik en tot de volgende keer.

(enerverende eindgeneriek)

Werkzaamheden

De komende jaren wil de gemeente het kruispunt van de Winkelboulevard Zuid met de Hillevliet, de Randweg en de Riederlaan verbeteren. In het plan van aanpak 'Hand in Hand' (pdf op de website hand-in-hand.nu, zie bladzijde 22 en 24) noemen we dit kruispunt het 'Riederplein'. Onderdeel van de aanpak van het Riederplein zijn de woningen op de Beijerlandselaan 188 A1 tot en met 204B, Randweg 2-01 tot en met 8B, Riederlaan 91A-01 tot en met 97. Dit blok van woningen wordt ook wel de 'Riederkop' genoemd.

De komende weken gaan we een plan van aanpak maken voor het Riederplein en de Riederkop. We willen daar graag persoonlijk met bewoners over in gesprek. Daarom zijn we, met inachtneming van de geldende coronamaatregelen, bij bewoners aan de deur geweest. Ook is er een speciaal telefoonnummer en mailadres waar het mogelijk is om vragen te stellen. Zie het kopje 'Meer informatie'.

Dit kunt u de komende tijd verwachten

Wij willen van bewoners horen wat zij van hun woning en woonomgeving vinden. Wat willen zij anders zien? Waar zijn zij tevreden over? We maken een plan nadat we alle bewoners en ondernemers van de Riederkop gesproken hebben. Dit plan bespreken we in januari 2022 met bewoners, met de wijkraad Hillesluis en met de vertegenwoordigers van de vastgoedeigenaren en de ondernemers. Het college van burgemeester en wethouders neemt daarna een besluit. Keurt het college het plan goed? Dan maken we een gedetailleerder plan voor de woningen en de buitenruimte. Ook dit bespreken we met u. Het plan dat we in overleg met u en betrokkenen opstellen wordt in het najaar van 2022 ter besluitvorming voorgelegd aan het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad.

Aanpak Winkelboulevard Zuid

De plannen voor de woningen en straat horen bij het grote plan om het gebied Winkelboulevard Zuid opnieuw in te richten. Dit doen we als Alliantie Hand in Hand. Samen met verschillende belangrijke partijen in het gebied zijn we sinds 2019 hard aan de slag, ook in de wijken eromheen. Om het gebied goed te kunnen inrichten, kopen wij huizen, winkelpanden en bedrijfspanden op. De afgelopen 2 jaar hebben wij ook enkele woningen in het Riederkop gekocht. Het college besluit in januari 2022 of de gemeente veel meer woningen en winkels in het Riederkop koopt.

Meer informatie

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Daarom praten wij graag persoonlijk met u verder. Bel of mail ons dan om een afspraak te maken. U kunt contact opnemen met Yvonne Schnaar. Haar nummer is 06 - 14 89 03 91. Of stuur een e-mail naar handinhandSO@rotterdam.nl.

In november 2021 worden bewoners uitgenodigd om samen met de Alliantie Hand in Hand mee te denken om een aantal plekken die een onaantrekkelijke uitstraling hebben leuker te maken.

Het gaat dan om de Zuidpolderstraat, het Horecaplein, het Streijenseplein, de Groenstrook op de Slaghekstraat (tussen Agadir en HFC) en de entree van de Beijerlandselaan (bij de 2de Rosestraat).

Als de ideeën zijn opgehaald, maakt het ontwerpteam een schets. Deze schets is op dinsdag 30 november te zien in het programmabureau van Alliantie Hand in Hand op Beijerlandselaan 167a. Het is dan ook mogelijk om te zeggen wat u van de schets vindt.

Momenteel onderzoekt de gemeente in samenwerking met de Verkeersonderneming, ontwerpbureau wUrck, de RET, de fietsersbond, de BIZ-ondernemers en BIZ-pandeigenaren hoe de Groene Hilledijk veiliger kan worden ingericht.

Naar aanleiding van de gesprekken in dit gezelschap zijn drie ontwerpen gemaakt: boulevard, plein en stoep. Bewoners en bezoekers hebben op uitnodiging kunnen reageren op de ontwerpen. Zo zijn er gesprekken gevoerd op zondag 19 september bij Groene Hilledijk 202, op dinsdag 21 september in de Huiskamer van het Riederkwartier en op donderdag 23 september voor het programmabureau van Beijerlandselaan 167a.

Wilt u de ontwerpen (nog eens) rustig bekijken? Vraag de ontwerpen aan via e-mail SOHandinHand@rotterdam.nl. of bekijk de scenario’s op de website van Alliantie Hand in Hand:

Naar aanleiding van het onderzoek van de Verkeersonderneming, waar de expo’s ook onderdeel van zijn, dit jaar volgt een nieuw ontwerp. Tot die tijd is het mogelijk om ook digitaal uw mening te geven via SOHandinHand@rotterdam.nl of kom even langs op Beijerlandselaan 167a voor een bakje koffie.

In de zomer van 2021 heeft wethouder Bas Kurvers (Wonen) een feestelijk startschot gegeven voor de bouw van negen appartementen op de hoek van de Groene Hilledijk en de Adriaen Nimantsstraat.

Dit project is belangrijk in de grotere gebiedsontwikkeling waar Alliantie Hand in Hand zich samen met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden voor inzet.

Het bouwterrein op de hoek van de Groene Hilledijk en de Adriaen Nimantsstraat lag lang braak, tot ongenoegen van omwonenden en ondernemers. Daarom is de bouwplaats versierd door Kenneth Letsoin, kunstenaar én bewoner van de Beijerlandselaan. Om de samenwerking te bekrachtigen en deze belangrijke mijlpaal te vieren, legt wethouder Kurvers samen met Frank van Wijngaarden van de gemeente Rotterdam, architect Tom van Odijk en ontwikkelaar Kim Zandbergen de laatste hand aan het kunstwerk.

Als alles volgens planning verloopt staan er in 2022 negen nieuwe huurappartementen.

Het verwijderen van de luifels op de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk zorgt voor meer licht en ruimte in de winkelstraat. Hierdoor kunnen uitstallingen ook weer naar 1 meter van de winkelpui, iets waar eerder van kon worden afgeweken. Zo oogt de straat minder rommelig en hebben voetgangers meer ruimte. Inmiddels zijn 110 van de 170 luifels verwijderd en worden de puien en het glas in lood in ere hersteld. In 2022 wordt de luifelaanpak afgerond en zijn alle luifels verwijderd, op de glazen luifels op de Beijerlandselaan na. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de website van Alliantie Hand in Hand:

De gemeente Rotterdam heeft op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk inmiddels 53 panden aangekocht die voorheen in particulier bezit waren. De gemeente koopt vastgoed van particuliere eigenaren om vervolgens een kwaliteitsslag te maken in de branchering en de uitstraling van de winkelstraat. Een belangrijk onderdeel van de aanpak van Alliantie Hand in Hand. Deze panden zijn veelal in slechte staat van onderhoud en hebben soms lang leeg gestaan.

Het winkelpand aan de Groene Hilledijk 224 is hier een goed voorbeeld van. In samenwerking met de nieuwe huurder Digit computers, die was gevestigd aan de Groene Hilledijk 267, is rekening gehouden met wensen over de afwerking. Het winkelpand is inmiddels voorzien van nieuwe signing die in lijn is met de rest van de winkelstraat en Digit Computers is verhuisd. Het vorige winkelpand van Digit Computers wordt gerenoveerd en getransformeerd naar woonruimte.

Brede aanpak

Het fundament onder de brede aanpak van de Alliantie Hand in Hand zijn de vier pijlers:

  1. Fysiek
  2. Branchering & Woonprogramma
  3. Ondermijning
  4. Imago & Communicatie.

Op elk van deze gebieden worden resultaten geboekt.

In onderstaande video kunt u zien welke resultaten worden geboekt en hoe er wordt gewerkt aan het aantrekken van nieuwe ondernemers, het opknappen van winkelpanden en puien en aantrekkelijke woningen.

Subsidie gevelverbetering

De gemeente stelt subsidie beschikbaar om eigenaren van panden aan de Boulevard-Zuid te stimuleren de gevel van hun pand op te knappen.

Deze subsidieregeling loopt tot 30 juni 2023. U kunt de 50% subsidieregeling Gevelaanpak aanvragen als u eigenaar van een winkelpand, of ondernemer bent in een winkelpand op de volgende adressen:

  • Beijerlandselaan 65 tot en met 123
  • Beijerlandselaan 112 tot en met 204
  • Groene Hilledijk 214 tot en met 256
  • Groene Hilledijk 179 tot en met 215
  • Groene Hilledijk 145 tot en met 177
  • Groene Hilledijk 164 tot en met 210

Meer informatie

Kijk op www.hand-in-hand.nu voor lokale nieuwsberichten. Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u een andere vraag? Stuur een e-mail naar SOHandinHand@rotterdam.nl.