Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 14 min

Uitvaart

Rotterdam, stad met veel culturen, geloven en eigenzinnigheid. Dat is terug te zien op de gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium. We begraven en cremeren op een manier die bij de overledene past. Houd uw dierbaren dichtbij.

Locaties begraven en cremeren

Elke uitvaart is uniek. Wij helpen mee om het afscheid zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo veel mogelijk volgens uw wensen en tegen lage prijzen. Dat is waar wij voor zorgen. Onze begraafplaatsen hebben allemaal hun eigen sfeer. Van groots en weids naar ingetogen en met een dorps karakter. Op alle locaties werken wij met aandacht en respect voor mensen, graven en natuur.

Er zijn 11 gemeentelijke begraafplaatsen. Van de monumentale begraafplaats Crooswijk tot de modernere begraafplaats en crematorium Hofwijk.

Bij 4 begraafplaatsen worden geen nieuwe graven uitgegeven, bijzettingen zijn daar wel mogelijk. Dat zijn Rotterdam

 • Oud-Hoogvliet
 • Oud-Overschie
 • Oud-Schiebroek
 • Oud-Pernis.
Herdenkingsplaats Hartenbus met een perk rode bloemen op een begraafplaats.
De hartenbus, een brievenbus op de Zuiderbegraafplaats waar mensen een boodschap aan een overleden dierbare kunnen posten. Foto: David Rozing

Een overzicht van de contactgegevens van de locaties van de gemeentelijke begraafplaatsen en het gemeentelijke crematorium en de mogelijkheden per locatie

Openingstijden begraafplaatsen Crooswijk, Hoek van Holland, Oudeland, Pernis, Hofwijk  (inclusief crematorium) en de Zuiderbegraafplaats:

 • Maandag tot en met zaterdag: van 8.00 tot 16.00 uur
 • Zon- en feestdagen: van 10.00 tot 16.00 uur

Openingstijden begraafplaats Rozenburg:

 • Hoofdingang, maandag tot en met zondag: van 8.00 tot 20.00 uur
 • Achteringang, maandag tot en met zondag: van 8.00 tot 16.00 uur

Ruimere openingstijden in de zomermaanden (juni, juli en augustus)

 • Maandag tot en met zaterdag: van 8.00 tot 20.00 uur
 • Zon- en feestdagen: van 10.00 tot 20.00 uur

Let op: de parkeerplaats op de Zuiderbegraafplaats is tot 16.00 uur bereikbaar. Komt u in de zomermaanden na 16.00 uur, dan is het hek gesloten. U kunt uw auto dan langs de weg, buiten het hek van de begraafplaats, parkeren en via het kleine voetgangershek de begraafplaats oplopen. 

Openingstijden balie Crooswijk en de Zuiderbegraafplaats

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Openingstijden balie begraafplaats en crematorium Hofwijk

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.

De overige gemeentelijke begraafplaatsen hebben geen baliefunctie.

De Rotterdamse gemeentelijke begraafplaatsen hebben een gemeenschappelijke administratie voor informatie over facturen:

Administratiekantoor 
Kerkhoflaan 1 
3034 TA Rotterdam 
Telefoon: 010 489 34 34 
E-mail: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl 

Begraafplaats Hofwijk is in 1938 aangelegd als algemene begraafplaats voor de toenmalige gemeente Overschie. Sinds 1977 heeft Hofwijk ook een crematorium. Hofwijk ligt in een landelijke omgeving aan de Delftse Schie.

Contact

Begraafplaats en crematorium Hofwijk 
Delftweg 230 
3046 ND Rotterdam 
Telefoon: 010 489 85 70 
E-mail: info@crematorium.rotterdam.nl 

Aula’s en condoleanceruimtes

Het crematorium heeft twee aula’s. De grote aula heeft 150 zitplaatsen en ongeveer 100 staanplaatsen. De kleine aula heeft 70 zitplaatsen en ongeveer 30 staanplaatsen. Beide aula’s hebben een aparte familiekamer waar directe familie voor de uitvaart samen kan zijn. Hofwijk heeft drie condoleanceruimtes (koffiekamers) voor na de plechtigheid en biedt ruime mogelijkheden op het gebied van eten en drinken. Bij de links onder 'Direct regelen' vindt u het menu.

Livestream

De uitvaartdienst in crematorium Hofwijk kan via een livestream worden uitgezonden voor nabestaanden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Deze service bieden wij gratis aan. U bepaalt als nabestaande zelf wie toegang tot de livestream krijgt door een link en unieke code te delen. De dienst kan ook op een USB worden opgenomen, hieraan zijn kosten verbonden.

De Witte Kapel

De Witte Kapel is een apart gebouw op het terrein en biedt, naast de 2 aula’s in het hoofdgebouw, ook een afscheidsmogelijkheid, in een intieme, huiselijke sfeer. Deze ruimte heeft veel mogelijkheden en faciliteiten waaronder een koeling en een keuken. Ook vuurdiensten (bij bijvoorbeeld Hindoestaanse uitvaarten) zijn mogelijk. In de Witte Kapel is rouwbezoek mogelijk, ook ’s-avonds.

Natuurlijk begraven

Het achterste deel van Hofwijk is een natuurgedeelte van 2,5 hectare; een licht glooiend landschap waar de natuur haar gang gaat en u natuurlijk begraven kunt worden. Uniek in de regio Rijnmond. U kiest hier zelf een vrije plek. Het natuurgedeelte kent geen rechte paden en lanen. Er staan ook geen grafstenen, alleen een boomschijf markeert de plaats van een graf. Een urn met as kan ook in het natuurgedeelte worden begraven of voor 3 jaar in een urnenwal van aarde worden bijgezet en er is een strooiweide.

Begraven in de natuur gaat op een natuurvriendelijke manier, met afbreekbare materialen. Voor het onderhoud worden geen machines gebruikt. Schapen begrazen een paar keer per jaar het terrein. In de natuur begraven is zoveel mogelijk onderhoudsvrij. Wij beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De enige regel is dat al het materiaal dat het graf in gaat, door de natuur afgebroken moet kunnen worden. Dat geldt voor de kleding van de overledene en voor de kist of het omhulsel of de urn. Het aanmerken van een graf met grafstenen, keien, voorwerpen of planten is niet toegestaan.

De eigendomskosten voor een natuurgraf zijn wat hoger dan bij een gewoon particulier graf maar daar staat tegenover dat u geen grafsteen hoeft te kopen en ook geen onderhoudskosten heeft. Ook de kosten van verlengen zijn er niet, want verlengen kan niet. Na het eigendomsrecht wordt het graf geruimd (de graven voor onbepaalde tijd uitgezonderd) en worden de resten in een verzamelgraf begraven.

Video Natuurbegraven Hofwijk | Youtube.com.

Mogelijkheden op Hofwijk

 • Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen, rooms-katholiek of islamitisch.
 • Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of onbepaalde tijd (voor 1, 2 of 3 overledenen): algemeen, rooms-katholiek of islamitisch.
 • Particulier graf natuurgedeelte met een looptijd van 20, 30, 40, 50 jaar of onbepaalde tijd (voor 1 of 2 overledenen).
 • Bovengrondse nis (voor 1 overledene) met looptijd van 30 jaar.
 • Urnenmuur, urnengraven, urnenheuvel, herdenkingsmonumenten urnen, gedenkwal natuurgedeelte.
 • Strooivelden.
 • Zelf uitzoeken graflocatie (alleen bij particulier graf).

De monumentale begraafplaats Crooswijk dateert uit 1832 heeft een prachtige kapel waarin uitvaartdiensten gehouden kunnen worden. De kapel herbergt ook een familiekamer waar de familie apart kan zitten om samen te zijn. Ook na de plechtigheid kan men hier samenzijn. De zaal in de kapel biedt ruimte aan 80 personen: 60 zitplaatsen en 20 staanplaatsen. De aula en de familiekamer wordt gescheiden door een glazen wand met daarin tot wol vervilte doeken, genaamd ‘Het Pad van de Vogels’ van de hand van kunstenares Claudy Jongstra. Dit kunstwerk is in 2017, mede door een bijdrage van het Mondriaan Fonds, gemaakt en verbeeldt de reis van het aardse bestaan naar het hiernamaals.

Contact

Begraafplaats Crooswijk 
Kerkhoflaan 1 
3034 TA Rotterdam 
Telefoon: 010 489 85 40 
E-mail: begraafplaatscrooswijk@rotterdam.nl 

Livestream

Een uitvaart in de kapel kan met een livestream door belangstellenden die niet aanwezig kunnen zijn, bekeken worden. Deze service is gratis. U bepaalt als nabestaande zelf wie toegang tot de livestream krijgt door een link en unieke code te delen. Een livestream wordt niet opgenomen, terugkijken is daarom niet mogelijk.

Mogelijkheden op begraafplaats Crooswijk

 • Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen, rooms-katholiek of islamitisch.
 • Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of voor onbepaalde tijd (voor 1, 2 of 3 overledenen): algemeen, rooms-katholiek of islamitisch.
 • Bovengrondse nis (voor 1 overledene) met een looptijd van 30 jaar.
 • Zelf uitzoeken graflocatie (alleen bij particulier graf).

Begraafplaats Hoek van Holland is rustig gelegen aan de rand van een fraai bos- en duingebied.

Contact

Begraafplaats Hoek van Holland 
Kerkhofweg 6 
3151 TN Hoek van Holland 
Telefoon: 010 489 85 40 
E-mail: begraafplaatscrooswijk@rotterdam.nl 

Aula en condoleance

In de aula kunt u een afscheidsdienst voor 50 personen houden. Het gebouw beschikt ook over een koelruimte waardoor een opbaring mogelijk is.

Mogelijkheden op begraafplaats Hoek van Holland

 • Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen en rooms-katholiek.
 • Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of onbepaalde tijd (voor 1, 2 of 3 overledenen): algemeen en rooms-katholiek.
 • Urnenmuur.
 • Urnengraven.
 • Herdenkingsmonumenten asbus.

De Zuiderbegraafplaats bestaat sinds 14 mei 1940 en is de grootste gemeentelijke begraafplaats op de linker Maasoever. De begraafplaats ligt aan de zuidrand van Rotterdam, tussen Zuidwijk en Lombardijen. Op deze multiculturele begraafplaats is veel mogelijk. Zo is er een Chinees gedeelte, een Feyenoord vak en een Islamitisch gedeelte met naast een algemeen deel ook aparte vakken voor Pakistaanse Islamieten, Javaanse Westbidders, Soennieten en Ahmadiyya.

Contact

Zuiderbegraafplaats 
Slinge 50 
3084 EB Rotterdam 
Telefoon: 010 489 85 60 
E-mail: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl 

Aula en condoleance

De aula op de Zuiderbegraafplaats heeft 130 zitplaatsen en 100 staanplaatsen. De aangrenzende koffiekamer biedt ruimte aan 45 personen.

Livestream

De uitvaartdienst in de aula van de Zuiderbegraafplaats is via een livestream te volgen door belangstellenden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. De livestreamservice is gratis. U bepaalt als nabestaande zelf wie toegang krijgt door een link en unieke code te delen. Een livestream wordt niet opgenomen, terugkijken is daarom niet mogelijk.

De Hartenbus

Tegenover het ronde grasveld bij het hoofdgebouw, bij de toegang naar de vakken 13 en 15, staat de Hartenbus. Hier kunnen mensen een briefje met een boodschap, een gedachte of een herinnering aan een overleden dierbare posten. De bus wordt nooit geleegd; de briefjes blijven voor altijd bewaard.

Mogelijkheden op de Zuiderbegraafplaats

 • Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen, rooms-katholiek en op het Feyenoordvak.
 • Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of voor onbepaalde tijd (voor 1, 2 of 3 overledenen): algemeen, rooms-katholiek, Islamitisch, Ahmadyya, Soennitisch, Javaans, Pakistaans, Chinees en op het Feyenoordvak.
 • Bovengrondse nis met een looptijd van 30 jaar.
 • Keldergraf met een looptijd van 30 jaar voor 3 of 6 personen.
 • Strooivelden.
 • Zelf uitzoeken van een graflocatie (alleen bij een particulier graf).

Begraafplaats Pernis werd in 1914 geopend en is een kleine begraafplaats met een karakteristieke dorpssfeer.

Contact

Begraafplaats Pernis 
Ring 548 
3195 XT Rotterdam-Pernis 
Telefoon: 010 489 85 60 
E-mail: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl 

Aula en condoleance

In het gebouw (met aula, familiekamer en keuken) kan een afscheidsdienst gehouden worden. De aula heeft ruimte voor 60 personen. Rouwbezoek is mogelijk en er is een koeling aanwezig.

Mogelijkheden op begraafplaats Pernis

 • Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags).
 • Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of voor onbepaalde tijd voor 1, 2 of 3 overledenen.
 • Urnentuin en urnenmuur.
 • Strooiveld.
   

Begraafplaats Oudeland werd in 1967 naast het Oudelandse park aangelegd en is de jongste en enige gemeentelijke begraafplaats van na de Tweede Wereldoorlog.

Contact

Begraafplaats Oudeland 
Oudelandseweg 211 
3194 XA Rotterdam-Hoogvliet 
Telefoon: 010 489 85 60 
E-mail: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl 

Aula en condoleance

In het gebouw (met aula, familiekamer, koeling en keuken) kunnen afscheidsdiensten en rouwbezoek plaatsvinden. De aula biedt ruimte aan 76 personen; 56 zitplaatsen en 20 staanplaatsen.

Mogelijkheden op Oudeland

 • Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen en rooms-katholiek.
 • Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of onbepaalde tijd voor 1, 2 of 3 overledenen: algemeen en rooms-katholiek.
 • Urnentuin en urnenmuur.
 • Strooiveld.

Begraafplaats Rozenburg ligt midden in Rozenburg, vlakbij het Raadshuisplein, en dateert uit 1868.

Contact

Begraafplaats Rozenburg 
Molenweg 40 
3181 AT Rozenburg 
Telefoon: 010 489 85 60 
E-mail: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl

Aula en condoleance

In het gebouw (met aula, familiekamer, koeling en keuken) kunnen afscheidsdiensten gehouden worden. De aula heeft prachtige glas in lood gebogen betondelen als buitenwand van de hand van glasschilder A. Th. J. Stroucken, en biedt plaats aan 108 personen: 88 zitplaatsen en 20 staanplaatsen.

Mogelijkheden op Rozenburg

 • Algemeen graf voor 15 jaar (3-laags). Algemeen en rooms-katholiek. Ook kindergraven
 • Particulier graf voor 15 of 30 jaar of onbepaalde tijd voor 1, 2 of 3 overledenen. Ook katholiek. Ook kindergraven
 • Urnentuin en columbarium
 • Strooiveld.

Direct regelen

Tarieven en menukaart Bij Hofwijk

In de Tarievenfolder staan de meest voorkomende tarieven. Maar er bestaan nog meer mogelijkheden. Heeft u specifieke vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de medewerkers van de betreffende begraafplaats. De contactgegevens staan bij Locaties begraven en cremeren.

In de menukaart Bij Hofwijk staan de mogelijkheden op het gebied van hapjes en drankjes voor wanneer u een afscheid op Hofwijk moet regelen. De arrangementen zijn met zorg voor u samengesteld. In overleg is het ook mogelijk om een eigen arrangement samen te stellen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.  

Diversen

Ruiming graven Zuiderbegraafplaats derde kwartaal 2023

De gemeente Rotterdam, houder en beheerder van de gemeentelijke begraafplaats Zuiderbegraafplaats aan de Slinge 50, gaat de algemene graven op vak 9 met de grafnummers 1 tot en met 156 ruimen, na het derde kwartaal van 2023. De grafrust van deze algemene graven is verstreken.

Gedenktekens ophalen

Bij een grafruiming haalt de gemeente de eventueel aanwezige gedenktekens bij het graf weg. Nabestaanden mogen deze gedenktekens houden. Als zij dit bij ons aangeven, krijgen ze na 1 oktober 2023 een ophaalbericht. De belanghebbende van het verlopen graf die als zodanig in onze administratie bekend staat, wordt per brief geïnformeerd over het opheffen van het graf en over de mogelijkheden voor herbegraven of alsnog cremeren. Let op: aan een opgraving, herbegraving of crematie zijn kosten verbonden.

Als actuele gegevens van de belanghebbende in onze administratie ontbreken, kunnen wij geen brief sturen. Daarom wordt ook een aankondiging van het voornemen tot bovengronds ruimen bij het betreffende graf vak en in het informatiebord op de begraafplaats geplaatst.

Meer informatie

Wilt u als belanghebbende meer informatie over de ruiming of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of eigen graf? Neem dan contact op

met het administratiekantoor Begraven en Cremeren via:

of met de Zuiderbegraafplaats via:

Vermeld daarbij het grafnummer en de naam van de overledene.

Als iemand overlijdt, moeten nabestaanden vaak in korte tijd, belangrijke en ingrijpende keuzes maken. Een goede keus is belangrijk omdat een uitvaart niet opnieuw kan. Zo is het verschil tussen een particulier graf (in de volksmond ook wel eigen graf of familiegraf genoemd) en een algemeen graf niet altijd duidelijk. Wij leggen u daarom hier het verschil uit.

Een particulier graf is een graf voor 1, 2 of 3 personen die familie van elkaar zijn en waarbij er een rechthebbende is (iemand die voor het graf betaalt). De rechthebbende bepaalt wie in het graf begraven wordt. De grafrechten worden voor een aantal jaar gekocht en kunnen na afloop worden verlengd (behalve bij natuurlijk begraven, daar is geen verlenging mogelijk). Grafrechten kunnen ook voor onbepaalde tijd worden gekocht. De rechthebbende kan het recht niet verkopen aan iemand anders, maar wel overschrijven op een ander. Op een particulier graf mogen nabestaanden een gedenksteen plaatsen.

Een algemeen graf is een graf waarbij de houder van de begraafplaats (dus niet de nabestaanden van de overledene) bepaalt wie daarin begraven wordt. In onze algemeen graven worden twee tot drie mensen begraven en de overledenen zijn onbekenden van elkaar. De kisten worden boven elkaar geplaatst met een ruimte van minstens 30 cm grond tussen de kisten. Een algemeen graf kan niet van tevoren gereserveerd worden en de graven worden opeenvolgend uitgegeven. U kunt dus niet zelf een plek kiezen. Na 15 jaar verloopt een algemeen graf. De resten worden verzameld en in een verzamelgraf herbegraven. Verlenging van een algemeen graf is niet mogelijk. Ook het plaatsen van een eigen gedenksteen is niet mogelijk. Wel kunt u een gedenktegel met vaste afmetingen (50 x 50 cm) plaatsen. Een algemeen graf heeft minder ruimte voor bloemen en bloemstukken. Ook is het niet mogelijk om een urn bij te plaatsen.

De keuze voor een particulier graf of een algemeen graf is persoonlijk. Niet alle overledenen of nabestaanden willen een particulier graf, of hebben daar geld voor. Soms komt het voor dat nabestaanden kiezen voor een algemeen graf maar achteraf gezien, nadat hun dierbare al begraven is, toch liever een particulier graf willen. Dat kan dan niet direct door de wettelijke grafrust van tien jaar. Na tien jaar kunt u alsnog kiezen voor opgraving en herbegraving in een particulier graf maar daar zitten behoorlijke kosten aan vast. Wat grafrust is, leest u bij het onderwerp grafrust.

In de Nederlandse wet geldt een grafrust van tien jaar. Dat betekent dat overledenen minimaal tien jaar in een graf moet rusten. Binnen deze periode mag een overledene niet worden opgegraven (uitzonderingen met vergunning van de burgemeester daargelaten) om te worden herbegraven of te worden gecremeerd. De grafrust geldt voor zowel particuliere als algemene graven maar niet voor asbussen. Een asbus mag wel verplaatst of opgegraven worden.

Wilt u een graf bezoeken maar weet u niet waar het ligt? De locatie van een graf op één van de zeven gemeentelijke begraafplaatsen van Rotterdam is snel te vinden.

De 7 begraafplaatsen zijn:

 • Hofwijk,
 • Crooswijk
 • de Zuiderbegraafplaats
 • Rozenburg
 • Pernis
 • Oudeland
 • Hoek van Holland.

Hoe werkt het?

Open de grafzoeker op de telefoon of tablet en kies de juiste begraafplaats. Typ de naam van de overledene in. De graflocatie staat rood gearceerd aangegeven. Klik op het locatiesymbool (het rondje) rechtsonder in het scherm. Daarmee wordt uw eigen locatie met een blauw bolletje zichtbaar. Loop naar de graflocatie toe, het blauwe bolletje 'loopt' mee.

Jaarlijks worden herdenkingen, wandelingen en rondleidingen over onze begraafplaatsen gehouden.

Lichtjesmiddagen

De afgelopen maanden zijn op een aantal locaties Lichtjesmiddagen georganiseerd. Op 11 maart 2023 wordt van 19.00 tot 21.00 uur nog een Lichtjesavond op begraafplaats Pernis (Ring 548) georganiseerd. Iedereen is welkom, vooraf aanmelden is niet nodig.

Wandelroute

U kunt op eigen gelegenheid een wandelroute over de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk lopen. De route staat in het boekje 'Van hemelboom tot vallende man'. Dit boekje is gratis verkrijgbaar op begraafplaats Crooswijk: bij de balie (tijdens werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur, informeer via telefoonnummer 010 489 85 40 voor de actuele openingstijden) of op de tafel in de wachtruimte op de begraafplaats. 

U kunt de volgende informatie aanvragen via een e-mail aan info@begraafplaatsen.rotterdam.nl.

 • Brochure Begraven in Rotterdam (pdf)
 • Brochure Cremeren in Rotterdam (pdf)
 • Menukaart Bij Hofwijk (pdf)
 • Brochure Natuurlijk begraven (pdf)
 • Boekje 'Van hemelboom tot vallende man' (pdf)
Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Meer informatie

Administratiekantoor Begraven en Cremeren Rotterdam
Kerkhoflaan 1-5
3034 TA Rotterdam
Telefoon 010 489 34 34
info@begraafplaatsen.rotterdam.nl
info@crematorium.rotterdam.nl