Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Grafrechten verlengen of beëindigen

U kunt grafrechten verlengen of u kunt afstand doen van uw huidig grafrecht. Recht op een particulier graf op de gemeentelijke begraafplaatsen heeft u voor een bepaalde tijd. U kunt grafrechten met 5, 10, 15 of 20 jaar verlengen. Ruim voor afloop van de termijn ontvangt de rechthebbende een brief met de vraag of verlenging gewenst is.

Verleng grafrechten via de knop Grafrechten verlengen. Voor deze aanvraag heeft u DigiD nodig.

Grafrechten beëindigen

Wilt u de grafrechten niet verlengen?
Of is de termijn nog niet afgelopen en wilt u afstand doen van uw grafrechten? Dat regelt u via de link Grafrechten beëindigen. Link opent een externe pagina.
Log in met DigiD.

Gedenkteken en graf

De rechten en plichten van de rechthebbende vervallen aan de gemeente als u het grafrecht beëindigd. De gemeente kan, na het verstrijken of beëindigen van de graftermijn, het gedenkteken verwijderen en het graf ruimen.

Meer informatie

Rechthebbende

De persoon die een graf, columbarium of nis op zijn naam heeft staan, noemen we rechthebbende. De rechthebbende kan de grafrechten verlengen of afstand hiervan doen.

Grafrechten overboeken

Is de rechthebbende overleden? Dan moeten eerst de grafrechten overgeboekt worden op een nieuwe rechthebbende. Daarna kiest rechthebbende voor verlenging of afstand doen. Als er niet overgeboekt wordt vervallen deze rechten aan de gemeente Rotterdam. Overboeken van grafrechten regelt u via de pagina Overboeken Grafrechten.

Tarieven begraven, cremeren en asbestemming

De tarieven voor begraven, cremeren en asbestemming in 2023 vindt u in het informatieblad 'Uitvaarttarieven 2023' (pdf).

As-sieraden en andere mogelijkheden bestemming van de as

Er zijn ook andere mogelijkheden voor de bestemming van de as. Ook nadat u heeft gekozen voor afstand van grafsoorten op de begraafplaatsen. Bel voor een afspraak met crematorium Rotterdam Hofwijk naar 010 489 8570. De asbestemmingsruimte van het crematorium is van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur geopend.

De tarieven voor grafrechten en asbestemmingen wijzigen per belastingjaar.

Hoe lang duurt het

Binnen 14 dagen ontvangt u een bericht van de gemeente.

Voor wie is het

Voor rechthebbenden van particuliere (urnen)graven en columbariums op de algemene begraafplaatsen van de Gemeente Rotterdam.

Voorwaarden

Contact

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met het administratiekantoor via info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bel met 14 010.