Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Toen en nu

Wilt u zich inzetten om de geschiedenis dat ons verdeelde te maken tot de toekomst die ons verbindt? U kunt nu subsidie aanvragen voor projecten die gaan over het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam.

De stad die we nu kennen is mede zo geworden door kolonialisme en slavernij in het verleden. Die geschiedenis werkt op verschillende manier door in het heden.

Subsidie Toen en nu open

Wilt u bijdragen aan kennis en bewustwording over dit verleden waardoor Rotterdammers met elkaar in gesprek gaan? Het subsidieloket is open. U kunt tot kunt u tot 5 februari 2023 een aanvraag indienen. 

 • Vraag ten hoogste €25.000 aan als natuurlijk persoon - hier heeft u een DigiD voor nodig.
 • Vraag ten hoogste €50.000 aan als rechtspersoon - hier heeft u een Kvk en EHerkenningsnummer voor nodig.

Wat voor projecten komen in aanmerkingen?

Is uw project cultureel, educatief en/of informatief van aard? En draagt het bij aan bewustzijn en kennis over (de gevolgen) van het koloniale en slavernijverleden? Zet het Rotterdammers aan om hier over te praten? Dan komt uw project misschien is aanmerking voor subsidie. 

Workshops: hulp bij de aanvraag

Heeft u een idee maar hulp nodig bij het schrijven van een goede subsidieaanvraag? De gemeente biedt hier gratis workshops voor aan. De workshops worden momenteel vormgegeven en vinden onder voorbehoud plaats op:

 • donderdag 5 januari - fysiek
 • dinsdag 10 januari - online
 • donderdag 12 januari - online
 • maandag 16 januari - fysiek.

Heeft u belangstelling voor een workshop? Mail dan naar koloniaal_slavernijverledenmo@rotterdam.nl.

Welke datums zijn belangrijk?

 • U kunt nu een aanvraag indienen.
 • Tussen 5 januari en 16 januari zijn er workshops waar u hulp krijgt bij een aanvraag.
 • 5 februari 2023 sluit de subsidieregeling.
 • Uiterlijk eind april 2023 hoort u of uw project subsidie krijgt. 
 • De activiteiten moeten uiterlijk 31 december 2023 zijn afgerond.

Onafhankelijke adviesgroep

Alle aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke adviesgroep. De groep geeft advies aan de gemeente over welke projecten in aanmerking komen voor subsidie. De leden zijn uitgekozen op basis van hun expertise van dit onderwerp. De leden zijn:

 • Linda Nooitmeer - Voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis
 • Henry Timisela - Directeur van stichting Moluks historisch museum en cultureel ondernemer
 • Henk Aron - Oprichter van More than live en Third Place
 • Anouk Estourgie - Programmamaker en eigenaar van Cultuur & Vliegwerk.

Op de hoogte blijven?

 Meld u aan voor de nieuwsbrief Gedeelde geschiedenis, met daarin updates over het programma 'Ons koloniaal en slavernijverleden en de stad van nu'.

Wat zou Dennis Bijleveld doen?

Portret Dennis
Portret Dennis

We moeten het gesprek starten over dekolonisatie. Ik wil dat mensen zich meer gaan verdiepen in de effecten van het koloniale verleden. Op deze manier zorgen we ervoor dat de volgende generatie Rotterdammers meer bewustzijn heeft.

Wat zou Zaïre Krieger doen?

Portret Zaïre
Portret Zaïre

Een buurthuis dat ook een museum is, maar ook een clubhuis en een club. Waar muziek is, waar debatten plaatsvinden. Een plek waar je toegang hebt tot allemaal kennis van het koloniale verleden. Een veilige omgeving. Een plek voor ondersteuning, verbinding, cultuur vieren en elkaar helpen. 

Wat zou Gavin Viano doen?

Portret Gavin
Portret Gavin

Een artistieke tour langs historische plekken in Rotterdam die de zintuigen prikkelen en die de bezoekers aansporen tot gesprekken voeren. Hiermee wordt bewustwording en verandering met, voor, en door elkaar gestimuleerd.

Wat zou Sharmila Vooren doen?

Portret Sharmila
Portret Sharmila

Een podcast waarin ik de Oost met de West verbind en laat praten over kunst uit de koloniale tijd met de generaties van nu. Omdat er veel dingen zijn gebombardeerd in Rotterdam zijn er heel veel dingen verloren gegaan. Het is belangrijk dat mensen erkennen wat er is gebeurd. Kunst kan de conversatie hierover starten.

Wat zou Carina Fernandes doen?

Portret Carina
Portret Carina

Ik ben een trotste Rotterdammer maar een dochter van het koloniale verleden. Wat woedt door het gedachtegoed en de disbalans van hier en daar. Ik wil de kennis over ons koloniaal verleden toegankelijk en bespreekbaar maken. Met een reizende expositie van verschillende makers over de super heroes in de anti-koloniale beweging.

Meer informatie

Deze subsidie maakt onderdeel uit van het programma Ons koloniaal en Slavernijverleden en de stad van nu. Het programma richt zich op het stimuleren van bewustwording, kennis en gesprek over het verleden en de doorwerking in het nu.