Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Realiseer een idee

Mooie plannen worden nog mooier als men samenwerkt. Heeft u een goed idee voor een (maatschappelijk) initiatief? Samen met de buren, een bevlogen ondernemer of iemand van de gemeente gaat u zó aan de slag.

Initiatievenloket

U kunt direct uw ruimtelijke of maatschappelijke initiatief indienen bij de gemeente. Hebt u nog vragen, of is uw initiatief niet ruimtelijk of maatschappelijk? Kijk dan eens bij het Initiatievenloket en vraag hulp. 

Hebt u subsidie nodig voor uw initiatief, of wilt u de gemeente uitdagen? Kijk dan eens naar onderstaande mogelijkheden.

Bewonersinitiatief

Heeft u een goed buurtidee waar uw wijk of buurt beter van wordt? Dan kunt u een vergoeding voor een bewonersinitiatief. Link opent een externe pagina aanvragen om dat idee ook uit te voeren. Het moet wel een plan van, voor en door bewoners zijn.

Denk dan bijvoorbeeld aan een lampionnenoptocht in de buurt, het opknappen van een sportveld of een spelletjesmiddag voor jong en oud.
U kunt uw plan uitwerken samen met andere bewoners, maar ook met een stichting, vereniging of bijvoorbeeld een winkelier in de wijk.

Burgerinitiatief

Heeft u een goed idee voor Rotterdam? Het kan over veel dingen gaan: een gebied beter bereikbaar maken of de markt naar een slimmere plek verplaatsen? Overtuig de gemeenteraad met uw idee. Als zij instemmen neemt de gemeente de uitvoering voor haar rekening.

CityLab010

CityLab010 ondersteunt vernieuwende initiatieven die een maatschappelijke bijdrage leveren aan Rotterdam. Heeft u een idee dat impact maakt en wilt u dat zelf uitvoeren? Dan ondersteunen we met advies, kennis, netwerk én mogelijk een startbudget tot 50.000 euro.

CityLab010 heeft jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar voor goede plannen.
U kunt meedoen aan CityLab010 als bewoner, ondernemer of als organisatie. 
Meer informatie staat op Rotterdam.nl/citylab010 en Citylab010.nl. Link opent een externe pagina.

Opzoomeren

Goed contact met uw buren draagt bij aan een prettige sfeer in de straat. Organiseer een straatfeest of knap samen de straat op. Klinkt goed? Vraag een subsidie aan. Link opent een externe pagina bij Stichting Opzoomer Mee en ga aan de slag!

Right 2 Challenge

Denkt u dat u het buurthuis beter kan beheren dan de gemeente? Of het park efficiënter kunt onderhouden? Dat het voor hetzelfde geld beter kan? Daag de gemeente uit met uw plan en verbeter de stad!

Subsidies

Bewoners en organisaties kunnen online subsidie aanvragen bij de gemeente Rotterdam. Subsidie aanvragen kan voor verschillende activiteiten in Rotterdam. 

Laat u inspireren

Wilt u iets doen voor uw straat, buurt, wijk, of stad? Wij hebben verschillende voorbeelden van initiatieven voor u op een rijtje gezet. Laat u inspireren!