Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Projecten op de Wilhelminapier

De Wilhelminapier aan de voet van de Erasmusbrug heeft zich ontwikkeld tot een echte Rotterdamse hotspot met internationale aantrekkingskracht. Nieuwe gebouwen en voorzieningen trekken jaarlijks veel bezoekers én nieuwe bewoners.

We laten een elektriciteitsaansluiting voor cruiseschepen aanleggen. En om de Wilhelminapier compleet te maken, komen er nog nieuwe gebouwen bij zoals De Sax en Hotel Chicago.

De Sax

Naast het Luxor Theater en boven op de parkeergarage Boston & Seattle ontwikkelen BPD en Synchroon het project De Sax. Over een aantal jaar verrijkt De Sax de skyline van Rotterdam met twee woontorens van 100 en 182 meter hoog. Een 'balk' met daarin ruime, zwevende appartementen verbindt de torens met elkaar. Het gebouw bestaat uit 912 koop- en (midden)huurappartementen, horeca, winkels en gemeenschappelijke daktuinen. Als het bestemmingsplan definitief is, wordt meer bekend over de planning van de bouw.

Meer informatie staat op de website:  nieuwbouw-desax.nl. Link opent een externe pagina

Hotel Chicago

Op het parkeerterrein naast Hotel New York wordt de komende jaren gebouwd aan Hotel Chicago. Het project is een initiatief van WestCord Hotels. Het gebouw krijgt hotelkamers, long-stay appartementen, ruimte voor vergaderen, catering, wellness en parkeren. Als het bestemmingsplan definitief is, wordt meer bekend over de planning van de bouw.

Wij starten wel al met werkzaamheden om het terrein klaar te maken voor de toekomstige bouw. Dit zogenoemde bouwrijp maken start op maandag 9 oktober. Parkeren op het terrein is vanaf die dag om 7.00 uur in de ochtend niet meer mogelijk. Het werkterrein wordt afgezet met bouwhekken.
De omliggende straten blijven bereikbaar, de stoep langs het bouwterrein is dan ook niet meer te gebruiken. We verwachten eind december 2023 klaar te zijn.

Bekijk de impressies op de website: teamv.nl/project/hotel-chicago. Link opent een externe pagina

Walstroom bij Cruise Port Rotterdam

We hebben samen met Havenbedrijf Rotterdam het startsein gegeven voor de aanleg van walstroom bij Cruise Port Rotterdam. Dat is een elektriciteitsaansluiting voor schepen die aan wal liggen. Zo hoeven de dieselgeneratoren van schepen niet meer te blijven draaien voor elektriciteit. Het gebruik van walstroom vermindert de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Ook neemt het geluid van de cruiseschepen verder af. In september 2023 beginnen de werkzaamheden. We verwachten half 2024 klaar te zijn.

Stedin voert de werkzaamheden uit. U kunt het werk volgen via de BouwApp. Download en installeer de app gratis op uw telefoon of tablet. Of bekijk de informatie op de website: deBouwApp.nl. Link opent een externe pagina. Zoek op het project 'Walstroom Cruiseterminal'.

Kijk voor meer informatie over walstroom in Rotterdam. Link opent een externe pagina op de website van het Havenbedrijf. 

Vragen en antwoorden

Meer informatie 

Hebt u vragen over een van de projecten op de Wilhelminapier? Stuur dan een e-mail naar wilhelminapierSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bel naar telefoonnummer 14 010.