Omgevingsvergunning milieu aanvragen
Vanaf 1 juli 2024 is het Omgevingsloket online (OLO) niet meer beschikbaar.
Hebt u voor 1 januari 2024 een omgevingsvergunning aangevraagd via het Omgevingsloket online, dan is het belangrijk om de aanvullingen via het nieuwe Omgevingsloket. Link opent een externe pagina in te dienen. Hoe u dat doet, leest u in de handleiding. Link opent een externe pagina op het Omgevingsloket.
Voor hulp neemt u contact op met 14 010.
Steeds minder bedrijven hebben een milieuvergunning nodig. Of u een milieumelding moet doen of een milieuvergunning nodig hebt, kunt u eenvoudig controleren. Ga hiervoor naar het Omgevingsloket.
Via de knop 'Vergunningcheck doen' kunt u bij het Omgevingsloket controleren of u een vergunning moet aanvragen, een milieumelding moet doen of informatie moet geven. Als dit al bekend is, kunt u rechtstreeks uw aanvraag indienen. Ook een verandering van uw bedrijf of werking van uw bedrijf geeft u door bij het Omgevingsloket. Ook een verandering van de inrichting of werking van de inrichting geeft u door bij het Omgevingsloket via de knop 'vergunning aanvragen'.
Vergunningcheck doen. Link opent een externe paginaMilieumelding
Een milieumelding doen of informatie geven op basis van het Activiteitenbesluit doet u via het Omgevingsloket. Link opent een externe pagina.
De melding kunt u alleen online doen. Tijdens de melding ziet u welke documenten u mogelijk mee moet sturen.
Maximaal 4 weken voordat u met uw activiteiten start of deze verandert, dient u uw melding in.
Kosten
- De melding en informatie geven zijn gratis.
- Het aanvragen van een vergunning kost geld.
- Er kunnen extra kosten zijn, bijvoorbeeld voor bodemonderzoek of geluidonderzoek.
Voor wie is het
Milieubelastende activiteit
Een milieubelastende activiteit die nadelige gevolgen kan hebben voor het milieu. In het Besluit activiteiten leefomgeving en het omgevingsplan staat vermeld voor welke activiteit een vergunning aangevraagd moet worden of een melding gedaan moet worden. Over het algemeen gaat het hier over bedrijven, maar ook bijvoorbeeld een grote gastank voor verwarming hoort hierbij.
Om te controleren welke milieuregels en maatregelen voor uw bedrijf of instelling gelden, gaat u naar het Omgevingsloket. Link opent een externe pagina.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Bal bevat milieuregels die landelijk geregeld zijn. In de vergunningcheck wordt dan regelmatig genoemd dat deze van het rijk zijn. In het Bal worden verschillende bedrijfstakken benoemd en ook diverse activiteiten die bij alle bedrijven voorkomen zoals de opslag van gevaarlijke stoffen of stookinstallaties.
Het omgevingsplan
Het omgevingsplan bevat regels die de gemeente beheert en vooral een lokaal belang dienen. Hieronder vallen bijvoorbeeld geluid- of geurregels en de regels voor lozing op het riool.
Omgevingsvergunning voor milieuwerkzaamheden
Een aanvraag vergunning voor milieuwerkzaamheden kan zeer uitgebreid zijn. Is dat het geval, dan is het verstandig in een zo’n vroeg mogelijk stadium contact op te nemen met de omgevingsdienst, de DCMR Milieudienst Rijnmond.
U krijgt dan informatie over de documenten die nodig zijn en over de voorschriften die voor uw bedrijfsactiviteiten gelden.
Ook hoort u dan of er afstemming met andere procedures nodig is.
Vergunningsplichtig
In het Besluit activiteiten leefomgeving of het omgevingsplan staat aangegeven of er een vergunningplicht geldt voor uw activiteiten. Over het algemeen geldt dit voor zeer grote bedrijven.
Voorwaarden
Omgevingsvergunning voor andere toestemmingen
Mogelijk heeft u naast uw vergunning voor milieuwerkzaamheden nog een andere vergunning nodig voor werkzaamheden, zoals:
- bouwvergunning
Gaat u bouwen of verbouwen, dan heeft u naast uw milieuvergunning of milieumelding mogelijk een bouwvergunning nodig. - melding od informatieplicht
Een melding kan nodig zijn voor uw aanvraag voor een vergunning. Bij bouwwerkzaamheden kunnen door algemene regels en maatwerkvoorschriften bouwkundige voorzieningen nodig zijn. Ook kunt u in het bouwstadium kostenneutrale of geldbesparende milieumaatregelen treffen, bijvoorbeeld voor energiebesparing. Om meerkosten achteraf te voorkomen, is het beter om rekening te houden met milieuvoorschriften bij een aanvraag van een bouwvergunning.
De gemeente Rotterdam raadt u aan al in een vroeg stadium te controleren of voor uw vergunningaanvraag milieu-onderdelen gelden.
Wetten en regels
- Wet milieubeheer. Link opent een externe pagina:in deze wet staan de algemene bepalingen voor het milieurecht.
Hoelang duurt het
- De standaardprocedure is 8 weken.
- De uitgebreide procedure is 26 weken.
Als er reden voor is, kan in beide procedures de doorlooptijd verlengd worden met 6 weken. - Een melding moet 4 weken voor aanvang gedaan zijn.
Contact
Hebt u vragen over de vergunning voor milieuwerkzaamheden, de melding of de informatieplicht? Of hebt u andere milieuvragen?
Stuur een e-mail naar wabo@dcmr.nl. Link opent een externe pagina of kijk voor meer informatie op de website van DCMR Milieudienst Rijnmond. Link opent een externe pagina.
Veelgestelde vragen
Voor meldingen en klachten over bijvoorbeeld heiwerkzaamheden gebruikt u het klachtenformulier. Link opent een externe pagina. Of bel met het algemene informatienummer 14 010.
U vraagt het beste een offerte bij enkele bedrijven die kennis hebben van het beleid in deze regio.
Per 1 juli 2007 mogen gemeenten en provincies alleen nog uitspraken doen over bodemonderzoeken die zijn uitgevoerd door erkende adviesbureaus.
DCMR Milieudienst Rijnmond
Parallelweg 1
3112 NA Schiedam.
Meer informatie vindt u op de pagina Bodem. Link opent een externe pagina van DCMR Milieudienst Rijnmond.
Voor al uw adviesvragen over een masterplan en milieu neemt u contact op met DCMR via de website www.dcmr.nl. Link opent een externe pagina of stuur een e-mail naar wabo@dcmr.nl. Link opent een externe pagina.