Er is een storing in het productieproces van vluchtelingendocumenten. Daardoor worden vluchtelingendocumenten die vanaf 19 juli zijn aangevraagd, niet op tijd aan de gemeente Rotterdam geleverd.
De productie start naar verwachting weer op 5 augustus.
U kunt wel een aanvraag doen. Maar het document ligt niet na 5 werkdagen voor u klaar.
Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. Het is ook een identiteitsbewijs.
U komt persoonlijk naar de balie voor de aanvraag van het vluchtelingenpaspoort. U maakt hiervoor een afspraak.
Op dit moment is er grote vraag naar producten van de gemeente. Houd rekening met langere wachttijden. Maak online een afspraak via de knop 'Afspraak maken'. Of bel 14 010.
1. U kiest voor bezorgen. Meld aan de baliemedewerker dat u voor bezorgen kiest.
U krijgt uw paspoort op het door u gekozen adres.
2. U kiest voor afhalen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
U kunt uw vluchtelingenpaspoort niet 'verlengen'. Als het verlopen is, moet u een nieuw paspoort aanvragen. Uw nieuwe paspoort heeft een nieuwe einddatum en een nieuw nummer.
Heeft u snel een nieuw paspoort nodig? Dan kunt u gebruik maken van de spoedprocedure. U betaalt hier extra kosten voor. Kijk voor meer informatie op de pagina Spoedaanvraag reisdocumenten.
Soort aanvraag | 2022 |
---|---|
Vluchtelingenpaspoort voor alle leeftijden | € 57,30 |
Extra kosten spoedprocedure | € 51,60 |
Vanaf 1 oktober 2020 kunt u met het AOWtegoed of jeugdtegoed op uw Rotterdampas een vluchtelingenpaspoort kopen bij de gemeente.
U maakt een afspraak bij 1 van de stadswinkels voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort. Bij de aanvraag aan de balie betaalt u met het AOWtegoed of jeugdtegoed op uw Rotterdampas. U kunt ook een deel met het AOWtegoed of jeugdtegoed betalen en het restant contant afrekenen of pinnen.
Een reisdocument kan niet verlengd worden, u moet een nieuw document aanvragen.
U moet onderstaande zaken meenemen naar de afspraak:
Vluchtelingenpaspoort voor minderjarige (onder 18 jaar)
Meestal wordt direct beslist op een aanvraag.
Paspoort voor minderjarige (onder 18 jaar)
Minderjarige kinderen met een verblijfsvergunning regulier kunnen een vreemdelingenpaspoort aanvragen.
Heeft u vragen, neem dan contact op.
Voor medische zorg moet u normaal gesproken een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij de tandarts. De legitimatieplicht geldt bovendien voor iedereen, ook voor kinderen jonger dan 14 jaar.
Personen zonder nationaliteit (staatloos) met een reguliere verblijfsvergunning hebben recht op een vreemdelingenpaspoort.
Personen met een vreemde, onbekende of vermoedelijke nationaliteit hebben vooraf toestemming nodig van de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het vreemdelingenpaspoort.
Bent u uw vluchtelingenpaspoort kwijt, dan moet u de vermissing melden bij 1 van de stadswinkels. U moet hiervoor een afspraak maken.
Wacht niet te lang met het melden van de vermissing. Met het vermiste document kan fraude gepleegd worden. Door de vermissing te melden, weten instanties dat het document niet gebruikt mag worden. U kunt ook uw kwijtgeraakte document in de landelijke zoekmachine opzoeken. Uw gevonden reisdocument krijgt u nooit terug. Dit document wordt vernietigd om misbruik te voorkomen.
In de stadswinkel vult u een verklaring van vermissing in. Als u dat wilt, kunt u meteen een nieuw document aanvragen. Kunt u het oude document niet laten zien door diefstal? Dan neemt u het proces-verbaal gemaakt door de politie mee.
Als uw paspoort beschadigd is, dan kunt u een nieuw document aanvragen. Door het vaak of lang doorbuigen van een paspoort kan het document worden beschadigd. Houdt hier rekening mee bij het bewaren van het document. Bijvoorbeeld door het niet in de achterzak van een broek op te bergen.
U kunt alleen een spoedaanvraag doen als het verloren of beschadigde document door de gemeente Rotterdam is afgegeven. Het nieuwe paspoort kan later klaar zijn als het vorige document door een andere gemeente is afgegeven.
Heeft u een paspoort als vermist opgegeven? Dan moet u het document bij de stadswinkel inleveren als u het terugvindt. Het vermiste document kan niet meer gebruikt worden.
Heeft u al een nieuwe aanvraag gedaan, dan kunt u de aanvraag niet afzeggen. Geeft u bij het afhalen van het nieuwe document wel het teruggevonden document af aan de balie. Dan kan hiervan een aantekening worden gemaakt.