Vertrek naar buitenland
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 16-06-2019
https://www.rotterdam.nl/loket/vertrek-naar-buitenland/
Spring naar het artikel

Verhuist u naar het buitenland voor een periode langer dan acht maanden? Zorg ervoor dat u zich uitschrijft bij de gemeente.

U kunt uw vertrek naar het buitenland op drie manieren doorgeven:

Online

Geef online uw vertrek door via de knop 'vertrek doorgeven'. U heeft hier DigiD voor nodig. U kunt online uw vertrek doorgeven voor uzelf en voor uw minderjarige kinderen. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan geeft u ieder apart uw vertrek naar het buitenland door. Op deze pagina vindt u verdere informatie. Vul alle gevraagde informatie in.

Post

U kunt uw vertrek naar het buitenland ook per post doorgeven. Op deze pagina vindt u alle documenten die u ingevuld opstuurt naar:

Gemeente Rotterdam

Postbus 70013

3000 KR  Rotterdam

Langskomen

Maak een afspraak als u uw vertrek wilt doorgeven in een stadswinkel. U kunt online een afspraak maken of telefonisch via 14010. Op deze pagina vindt u alle documenten die u vooraf invult en meebrengt. Vul alle gevraagde informatie in.

 • U mag maximaal dertig dagen vóór uw vertrek uw vertrek doorgeven. U wordt uitgeschreven als inwoner en staat
  niet meer ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) Rotterdam.
 • Zijn er nog gezinsleden die op het oude adres blijven wonen? Dan moeten personen die vertrekken (ook minderjarigen) persoonlijk aan de balie langskomen om hun vertrek door te geven.
 • De gemeente Rotterdam kan een boete geven als u bewust zorgt voor onjuiste informatie in de BRP. Deze boete is om ervoor te zorgen dat iedereen zich correct inschrijft en op tijd de juiste informatie doorgeeft.

Het doorgeven van uw vertrek is gratis. Als u een bewijs van uitschrijving wilt, dan betaalt u hiervoor € 12,50 in 2019 .

Online vertrek doorgeven
Voor het online doorgeven van vertrek naar het buitenland heeft u DigiD nodig. Let op: u kunt uw vertrek niet online regelen als er gezinsleden achterblijven op het adres. U moet dan persoonlijk aan de balie uw aangifte indienen. Maak hiervoor eerst een afspraak.

Vertrek doorgeven per post of aan de balie  

Vul het formulier (pdf) volledig in, stuur het op of neem het mee naar de balie. Doe er ook een kopie van een geldig paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument bij en:

 • zet uw handtekening op het formulier
 • vul de datum van uw vertrek in
 • vink aan of u langer dan acht maanden naar het buitenland vertrekt

Vermeld het adres en land waar u naar toe vertrekt. Is uw nieuwe adres nog niet bekend? Dan geeft u minimaal door naar welk land u verhuist.

Bent u een curator? Gebruik dan dit verhuisformulier (pdf). Vul het volledig in en stuur op naar:

Gemeente Rotterdam

Postbus 70013

3000 KR  Rotterdam

Uw aangifte vertrek naar het buitenland is:

 • compleet
  dan wordt deze binnen vijf werkdagen verwerkt met als vertrekdatum de datum van ontvangst van de aanvraag
 • niet compleet
  dan kan de verwerking langer duren

Vertrekt u op een latere datum, dan wordt uw aanvraag klaargezet om op die latere datum te worden verwerkt.

 • als u staat ingeschreven in de BRP van de gemeente Rotterdam
 • u blijft langer dan acht maanden in een periode van twaalf maanden in het buitenland. Deze acht maanden hoeven niet op elkaar aan te sluiten en kunnen plaatsvinden in twee kalenderjaren
 • als u 16 jaar of ouder bent
 • als u de curator (van de onder curatele gestelde) bent
 • u kunt het vertrek doorgeven van uzelf, uw echtgenoot/geregistreerd partner of uw minderjarige kinderen. Dit kan alleen als u allemaal op hetzelfde oude adres woonde en ook op hetzelfde nieuwe adres in het buitenland gaat wonen
 • als u samenwoont (dus niet geregistreerd bent als partner), dan moet iedereen voor zichzelf de verhuizing doorgeven.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen.

U kunt een bewijs van uitschrijving aanvragen bij één van de loketten Registratie Niet-ingezetenen (RNI). Iedereen die eerder in Nederland stond ingeschreven, kan dit bij alle loketten RNI in Nederland doen.

Machtigen
U kunt ook iemand machtigen om een bewijs aan te vragen. Daarvoor heeft u een machtigingsformulier nodig. Dit formulier kunt u ook afhalen bij de balie van een stadswinkel.

Kosten in 2019

Via post:       €   9,50 + portokosten
Aan de balie: € 12,50

Bij vertrek naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba of Sint Eustatius is het bewijs van uitschrijving gratis.

Post

Hiervoor moet u betalen. De doorlooptijd is vier weken. Stuur uw aanvraag met een kopie van uw geldig identiteitsbewijs naar:

Publiekszaken Rotterdam
t.a.v. Gegevensverstrekking
Postbus 70013
3000 KR Rotterdam

U krijgt het bewijs thuis opgestuurd, samen met de rekening.

Langskomen

U kunt het bewijs na betaling ook in de stadswinkel Centrum aan het loket RNI meekrijgen. Hiervoor moet u een afspraak maken.