Monumenten zijn beschermde gebouwen en gebieden in de stad. Voor het verbouwen, restaureren of slopen is heel vaak een vergunning nodig.
Maak eerst de zelftoets via de knop 'zelftoets maken' op deze pagina.
Via deze zelftoets krijgt u meer informatie over de Rotterdamse bouwregels en vergunningvrij bouwen. Via de zelftoets weet u ook of de locatie van uw bouwplannen of verbouwplannen een monument of beschermd stadsgezicht is.
Blijkt uit de zelftoets dat u een vergunning nodig heeft, dan vraagt u de vergunning aan met de gegevens uit de zelftoets. Uw aanvraag vergunning dient u in via het omgevingsloket online.
U logt als particulier in met uw DigiD en als ondernemer met eHerkenning. Voor het inloggen met eHerkenning heeft u het vestigingsnummer van de Kamer van Koophandel nodig.
Dan heeft u een omgevingsvergunning monumenten nodig. In het omgevingsloket heet deze vergunning ‘monument onderhouden, restaureren of veranderen’ .
Dit geldt ook voor:
Als u een bouwwerk, object of terrein in een beschermd stadsgezicht (gedeeltelijk) wilt slopen, heeft u een sloopvergunning nodig. In het omgevingsloket heet deze vergunning 'slopen in beschermd stadsgezicht'.
Kijk voor meer informatie
Meer informatie over de kosten voor een vergunning vindt u op de pagina wat betaalt u voor een omgevingsvergunning.
Om te voorkomen dat u documenten meestuurt die niet nodig zijn, heeft de gemeente Rotterdam een indieningslijst samengesteld voor bouwwerkzaamheden die veel voorkomen.
Voor overige (meer ingewikkelde) bouwwerkzaamheden geldt de oorspronkelijke lijst van de 'Ministeriële regeling omgevingsrecht' op de pagina van de overheid.
Monumentenzaken zijn wettelijk geregeld in de Erfgoedwet en de Monumentenverordening Rotterdam 2010.
Aan een conceptaanvraag is geen wettelijke termijn verbonden.
Open de kaart met Monumenten en Cultuurhistorische waarden. Op de kaart kunt u op adres zoeken.
U ziet voor Rotterdam:
Voor het centrumgebied zijn ook nog alle overige (niet wettelijk beschermde) cultuurhistorische waarden op de kaart te vinden, zoals de wederopbouw aandachtsgebieden en historische dijken en wegen.
Een vergunning 'monument onderhouden, restaureren of veranderen' is nodig als u een rijksmonument of gemeentelijk monument wilt wijzigen. Als u een object (gedeeltelijk) wilt slopen dat in een beschermd stadsgezicht ligt, dan heeft u een sloopvergunning nodig.
Raadpleeg het stappenplan uit de "zelftoets" op de pagina bouwen.
U ziet hier
Met de "zelftoets" vergroot u de kans op een succesvolle vergunningsaanvraag.
Op de pagina monumenten ziet u of er sprake is van een monument en om wat voor soort monument het gaat.
U kunt contact opnemen met een bouwinspecteur van Bouw en Woningtoezicht via het algemene telefoonnummer 14 010 of stuur een e-mail.
Raadpleeg het stappenplan uit de "zelftoets" op de pagina bouwen. U ziet hier of een vergunning nodig is en hoe u deze aanvraagt. Met de "zelftoets" vergroot u de kans op een succesvolle vergunningsaanvraag.
U neemt contact op met een bouwinspecteur van Bouw en Woningtoezicht via het algemene telefoonnummer 14 010 of stuur een e-mail.
Raadpleeg het stappenplan uit de "zelftoets" op de pagina bouwen.
Met de zelftoets weet u:
Met de "zelftoets" vergroot u de kans op een succesvolle vergunningsaanvraag.
Bij normaal onderhoud van uw monument is gewoonlijk geen vergunning nodig. Voor bijvoorbeeld kozijnen en ramen schilderen is geen vergunning nodig als u dezelfde kleur aanhoudt.
U heeft bijvoorbeeld wél een vergunning nodig:
Als u twijfelt, informeer dan bij bureau Monumenten van Bouw en Woningtoezicht of uw werkzaamheden wel of niet vergunningsplichtig zijn.
U neemt contact op met een bouwinspecteur van Bouw en Woningtoezicht via het algemene telefoonnummer 14 010 of stuur een e-mail.