AOW-tegoed
Gepubliceerd op: 02-08-2017
Geprint op: 20-02-2020
https://www.rotterdam.nl/loket/aow-tegoed/
Spring naar het artikel

Het AOW-tegoed is een tegoed op de Rotterdampas voor AOW’ers met een laag inkomen.

Het AOW-tegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer. Het tegoed van 2019 staat vanaf 1 maart op uw Rotterdampas. Daarna kunt u dit tegoed tot en met 29 februari 2020 gebruiken.

Let op: Voor 2019 kunt u geen AOW-tegoed meer aanvragen. Vanaf 12 maart 2020 kunt u via deze site een aanvraag indienen voor het AOW-tegoed 2020.

Het AOW-tegoed bedraagt € 450 per huishouden. Het AOW-tegoed kunt u tot en met 29 februari 2020 besteden, daarna vervalt het bedrag.

U kunt terecht bij een aantal winkels in Rotterdam en bij openbaar vervoerpartners. De meest actuele lijst met deelnemende winkels kunt u vinden op de website van AOW tegoed.

Het AOW-tegoed kan gebruikt worden voor

 • kleding
 • vrijetijdsartikelen
 • fietsen
 • boeken
 • tijdschriften
 • laptops
 • tablets
 • fotocamera’s
 • openbaar vervoer

Het AOW-tegoed kan niet gebruikt worden voor het kopen van eten en drinken, cadeaukaarten en kansspelen, genotsmiddelen, telefoons en beltegoed.

U mag het tegoed besteden aan de geselecteerde producten in de aangewezen winkels. Maar ook iemand anders mag dat voor u doen. Als u niet zelf kan, kunt u ook een ander vragen om iets voor u te kopen met het tegoed of om het saldo op uw OV-chipkaart te laden. De pas werkt als een cadeaukaart. Legitimatie is niet nodig.

 • het AOW-tegoed wordt gestort op uw Rotterdampas
 • voor Rotterdammers met een laag inkomen kost de Rotterdampas € 5

Meer informatie vindt u op de website van de Rotterdampas.

Bij de aanvraag stuurt u kopieën mee van deze gegevens:  

 • paspoort, identiteitskaart of rijbewijs (alleen nodig bij aanvraag per post)
 • specificaties waar al uw inkomsten op staan

Als u de volgende gegevens heeft, stuurt u ook daarvan een kopie mee:

 • voorlopige teruggaaf (voorlopige aanslag)

Binnen twee weken na ontvangst krijgt u een ontvangstbevestiging. U krijgt binnen acht weken na de aanvraag een brief met het besluit (de beschikking).

Nadat u de brief binnen heeft, wordt het bedrag binnen vijf werkdagen op de Rotterdampas van de aanvrager gezet. Heeft u nog geen Rotterdampas of is deze niet meer geldig? Zorg dan eerst voor een geldige Rotterdampas.

U moet hiervoor inloggen met uw DigiD. U kunt ook langsgaan in de Rotterdampaswinkel. Vergeet dan niet een bewijs van het inkomen of de beschikking en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Na aanschaf van de nieuwe pas wordt het tegoed automatisch bijgeschreven. De aanschafkosten krijgt u niet vergoed.

Rotterdampas verlengen

Als u in 2018 een Rotterdampas had, zorg dan dat u uw Rotterdampas verlengt voor 2019. Anders kan het nieuwe tegoed niet op uw pas gestort worden. Dit kan gemakkelijk via de website van de Rotterdampas of in de Rotterdampaswinkel. Vergeet dan niet een bewijs van het inkomen of de beschikking en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

U kwam in 2019 in aanmerking voor een AOW-tegoed als u (of uw partner):

 • op 1 maart 2019 minimaal 66 jaar en vier maanden oud bent, en
 • u alleenstaand bent en een netto-inkomen heeft van € 1.200 exclusief vakantietoeslag

Of:

 • u gezamenlijk een netto-inkomen heeft van € 1.634 exclusief vakantietoeslag

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen.

Naast het netto inkomen wat u ziet staan op uw AOW specificatie (dat is de specificatie die u ontvangt van de Sociale Verzekeringsbank SVB), kunnen er nog andere inkomsten zijn die meetellen.

Dat kunnen bijvoorbeeld zijn:

Pensioen(en)
Als u pensioen ontvangt dan kan het zijn dat u dit niet iedere maand ontvangt, maar bijvoorbeeld één keer per 3 maanden of per jaar. Stuur dan een kopie mee van de laatste pensioenspecificatie die u heeft ontvangen. Let op: dit kunnen meerdere specificaties zijn van verschillende pensioenen. Als u twijfelt, stuur dan ook een kopie van het meest recente bankafschrift(en) mee waarop dit bedrag staat.

Overige inkomsten
Als u andere inkomsten ontvangt, stuur dan een kopie van het meest recente bankafschrift mee waarop dit bedrag staat.

De AOW-gerechtigde leeftijd is de leeftijd waarop de AOW-uitkering ingaat. Op de website van de SVB kunt u nagaan wanneer uw AOW-uitkering ingaat.

In 2019 is de AOW leeftijd 66 jaar en vier maanden. Voor het AOW-tegoed geldt dat u op 1 maart dus minimaal 66 jaar en vier maanden moet zijn.

De gemeente Rotterdam informeerde rechthebbenden rond 8 maart 2019 per brief over het AOW-tegoed.

Als u rond 8 maart geen bericht heeft ontvangen van de gemeente Rotterdam, dan zijn er geen of te weinig gegevens om te bepalen of u in aanmerking komt voor het AOW-tegoed.

Als u denkt dat u in aanmerking komt voor het AOW-tegoed, vul dan het aanvraagformulier in en stuur het op met de benodigde gegevens (zie uitleg op het formulier).

In de brief die u van de gemeente ontvangen heeft, staat de reden van afwijzing vermeld. Bij te weinig gegevens stellen we de aanvraag buiten behandeling. U krijgt bijvoorbeeld een afwijzing als uw inkomen te hoog is, u niet in Rotterdam woont of als u geen AOW krijgt.

In de brief die u van de gemeente ontvangen heeft, staat de reden van afwijzing vermeld. Dit kan zijn te weinig gegevens of het inkomen is te hoog.

Leest u alstublieft uw brief goed door. Als er te weinig gegevens bij de gemeente beschikbaar zijn, staat in de brief wat u nog kunt opsturen om de aanvraag in te dienen. Als uw inkomen te hoog is, heeft u geen recht op AOW-tegoed.

Niet eens met de beslissing? Dan kunt u bezwaar indienen. Stuur in ieder geval een kopie van het besluit mee.

Nee, het enige dat u hoeft te doen, is het verlengen van de Rotterdampas. Dit kunt u doen op de website van de Rotterdampas.

Door een wijziging in de landelijke wetgeving is het sinds 1 januari 2015 niet meer toegestaan om de Toeslag AOW rechtstreeks op de rekening te storten.
Omdat de gemeente Rotterdam het belangrijk vindt om AOW’ers met een kleine beurs financieel toch te ondersteunen, is deze regeling ontstaan: het AOW-tegoed verstrekt via een tegoed op de Rotterdampas.

Nee, u schaft zelf de Rotterdampas aan. Het aanschafbedrag krijgt u niet vergoed.

Normaal kost de Rotterdampas €60 Rotterdammers met een laag inkomen betalen €5 voor de pas. Naast het AOW-tegoed van €450 profiteert u van alle voordelen van de Rotterdampas.

 

Het AOW-tegoed geldt per huishouden en niet per persoon. Als u beiden AOW ontvangt en u komt in aanmerking voor het AOW-tegoed op de Rotterdampas, dan wordt het bedrag automatisch gekoppeld aan de Rotterdampas van degene die in 2018 het AOW-tegoed ontving.

Heeft u eerder geen AOW-tegoed ontvangen en vraagt u dit jaar het tegoed zelf aan?
Dan komt het tegoed op de pas van degene die de aanvraag indient. Het heeft geen zin om beiden het tegoed aan te vragen, omdat het per huishouden geldt. We raden u aan voor beiden een Rotterdampas aan te schaffen. Dan kunt u samen leuke dingen doen. U kunt (een deel van) het tegoed ook op uw OV-chip laden zodat u ook in de spits en buiten Rotterdam gratis kunt reizen.

\