Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Film en Media Office

Welkom bij de Rotterdam Film Media Office (RFMO), het centrale loket voor film- en mediamakers.

In 4 stappen naar filmen in Rotterdam

Op de pagina Melding filmopname staat welke stappen u moet doorlopen om een filmopname in Rotterdam te melden.

Bekijk onze showreel voor een impressie hoe de stad als decor is gebruikt door verschillende producenten.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Film- en Mediavisie

De Film- en Mediavisie 2019-2022 | Notubiz is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam.
De visie zet in op het versterken van het Rotterdamse film- en mediaklimaat en in het bijzonder op de toename van kwalitatieve film-, tv- en mediaproducties.

Subsidies

Ronde 6 2021

Titel project Bedrag
No horses on Mars € 12.500
Research documentaire Lolo's Horses € 4.000
On An Immortal Being € 4.000
Grandmother Film Festival #3 € 2.000
Op Verzoek € 12.500
Fantasies on how to Strike - deel II € 4.000
CineNoord 2022 € 15.000
Polonyna Postproductie € 4.000
Bus from Adana € 9.000

Ronde 5 2021

Titel project Soort Bedrag
Bosnian Girl Post-productie € 4.000
VLUCHT (werktitel) Scenario € 4.000
Back to the Future #2 Programmering/festival € 2.830
Wachten op een wonder Post-productie € 4.000
Ni Una mas Productie € 12.500
Voices Productie € 10.000
Truly Madly Deeply Post-productie € 4.000
L’heure bleue - Into the blue Productie € 14.100

Ronde 4 2021

Titel project Soort Bedrag
Een Steek Diep Scenario € 4.000
We were but electrons on the threshold Scenario € 4.000
Fuerza Scenario € 4.000
Anna's Tocht Scenario € 4.000
What if Scenario € 4.000
Maak het Stil Productie € 5.500
PathéQue Productie € 12.500
 • Wildcards
  Dit is een regeling voor talentvolle filmmakers die net zijn afgestudeerd aan een film- of kunstacademie en hun eindexamenfilm naar het Fonds insturen. Met dit bedrag krijgen de winnaars de kans om een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren.
 • Startsubsidie
  Een research & development-regeling die zich direct op scenaristen, regisseurs en individuele producenten richt. Voor makers die al één film in de betreffende categorie hebben gemaakt en uitgebracht. In de categorieën: fictie, documentaire, animatie, onderzoek & experiment en high-end series.
 • Teledoc Campus
  Teledoc Campus is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO, het NPO-fonds en het Filmfonds voor de ontwikkeling van documentaire talent in Nederland. Teams van jonge regisseurs en producenten krijgen binnen Teledoc Campus de gelegenheid ervaring op te doen.
 • Cypher Cinema
  Met Cypher Cinema wil het Filmfonds een bijzondere groep filmmakers in de spotlight zetten: de autodidacten. Dus ben je self-taught, self-made en heb je geen Hbo-opleiding tot filmmaker gehad, maar maak je als regisseur, scenarist of als collectief wel films, commercials, of muziekvideo’s, dan is Cypher Cinema een goede eerste kennismaking met het Filmfonds.
 • Filmfonds Shorts
  Filmfonds Shorts is gericht op de realisering van een korte documentaire- of fictie-filmproductie. Bij deze regeling staat de cinematografische verkenning centraal, waarbij de beginnende of ervaren regisseur op zoek gaat naar (de vernieuwing van) een eigen handschrift door middel van een originele, urgente en authentieke korte film.
 • Korte Animatie en Ultrakort
  Zowel bij de regelingen voor korte animatie (<60 minuten, ontwikkeling en realisering) als bij het samenwerkingsproject Ultrakort (max 2 min) kan je als beginnende maker terecht in samenwerking met een ervaren animatie producent. Ultrakort is een jaarlijkse competitie voor de realisering van vijf ultrakorte animatiefilms die uiteindelijk door bioscoopketen Vue of in de Nederlandse Filmtheaters vertoond worden in het voorprogramma van grote bioscoopfilms.
 • Low Budget
  De regeling Low Budget is er speciaal voor teams die een filmproductie van tenminste 60 minuten willen maken volgens een low budget concept, waarbij authenticiteit en urgentie centraal staan. Deze regeling is ook toegankelijk voor nieuwe makers.
 • Onderzoek en Experiment
  Ontwikkeling van een korte of lange film die binnen de verschillende genres onderzoekend en/of grensverleggend is, of een experimentele of kunstzinnige film. De betreffende film dient bij te dragen aan de creatieve en technische vernieuwing van de cinematografie, maar staat ook open voor beeldend kunstenaars die experimentele of kunstzinnige films of filmische installaties maken. Deze regeling is ook toegankelijk voor nieuwe makers.
 • Immerse\Interact
  Deze regeling is een samenwerking van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Filmfonds. Met de regeling Immerse\Interact worden projecten binnen het interdisciplinaire medialandschap gestimuleerd (ontwikkeling & realisering) vanuit de crossover tussen film, vormgeving en digitale cultuur. Artistiek onderzoek en experiment op het vlak van digital storytelling en de inzet van interactieve en/of immersieve media staan hierbij centraal. Denk hierbij aan mogelijkheden binnen VR/AR/XR en transmediale projecten.

Ook interessant:

 • Projectsubsidie Cultuur
  Deze subsidie helpt kunstenaars, makers en culturele organisaties om hun artistieke plannen waar te maken.

 • Mediaregeling Open Rotterdam
  Biedt ondersteuning aan mediamakers bij het realiseren van hun programmaplan over Rotterdam en/of Rotterdammers.

 • Rotterdam Festivals
  Voor festivalplannen die aansluiten bij de thema’s van de stad en een aanvulling zijn op het huidige festivalaanbod.

 • RTM Pitch IFFR
  Rotterdamse filmmakers krijgen de kans om een plan in te dienen voor een korte film waarin het DNA van IFFR te zien is. De winnaar van de pitch ontvangt 20.000 euro voor het maken van een korte film.

 • Subsidie Pitcher Perfect Rotterdam
  Deze subsidie is bedoeld voor Rotterdammers met een kunst- of cultuurproject in Rotterdam die niet terecht kunnen bij de huidige subsidieregelingen van de gemeente.

 • Voordekunst in samenwerking met de gemeente Rotterdam
  Voor Rotterdamse makers met culturele projecten die plaatsvinden binnen de gemeente Rotterdam en projecten die een publieksmoment hebben in Rotterdam.

 • Centrum voor Beeldende Kunst Rotterdam - Onderzoeks- en Ontwikkelingssubsidies
  Een subsidie bedoeld voor individuele beeldend kunstenaars die zijn ingeschreven bij CBK Rotterdam. Aanvragen met een collectief karakter of doelstelling vallen buiten deze regeling.

 • NL Filmfonds
  Dit Fonds is voor de professionele, onafhankelijke filmsector en verstrekt financiële bijdragen voor filmproducties en filmactiviteiten.

 • OASE
  Speciaal voor onafhankelijke, ervaren documentaire regisseurs.

 • Stichting Coproductiefonds Binnenlandse Omroep (CoBO)
  Alleen een Nederlandse landelijke publieke omroep kan een aanvraag doen en alleen indien er sprake is van een coproductieproject (een samenwerkingsverband tussen omroep en de coproducent).

 • NPO-fonds
  Stimuleert dramaproducties, documentaires en talentontwikkeling bij de publieke omroep. Aanvragen kunnen enkel ingediend worden door landelijke, publieke omroepen.

 • Cultuurfonds
  Ondersteunt projecten op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland.

 • Fonds21
  Steunt ideële doelen gericht op Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij.

RFMO team

 • Saskia Kagchèl, Film Commissioner. Lid van de Association of Film Commissioners International (AFCI) en de European Film Commissions Network (EUFCN) 
 • Martijn van der Mark, senior beleidsadviseur Media
 • Carin Rotscheidt, adviseur algemeen en VIP-trajecten
 • Esra Tapan-Arslan, adviseur filmplanning
 • Gabrielle Anceaux, adviseur filmplanning

Meer informatie

Voor meer informatie over filmen, produceren en faciliteren kunt u contact opnemen met de Rotterdam Film Media Office, telefoon 06 280 500 14 of 06 481 386 14.