Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

DNA

Rotterdam. Die naam roept iets op bij mensen in binnen- en buitenland. De haven, hard werken, recht voor zijn raap…

Of al deze beelden precies kloppen is de vraag, maar één ding is zeker: Rotterdam is een merk. En een merk is waardevol. Daarom doet de gemeente Rotterdam aan Citybranding. We bouwen aan de stad, op basis van de unieke kenmerken of het DNA van Rotterdam. Samen met alle Rotterdammers, bedrijven en organisaties die de stad een warm hart toedragen. Rotterdam. Make it Happen.. Link opent een externe pagina

Het typische Rotterdamse DNA van de stad komt neer op de woorden Bold (of rauw), Forward (of ondernemend) en Culture (of internationaal). Het DNA is de basis van het merk Rotterdam.

Depot Boijmans van bovenaf gezien. Foto: Ossip van Duivenbode.
Depot Boymans een icoon in Rotterdam. Foto: Ossip van Duivenbode.

Trotse Rotterdammers, de beste ambassadeurs

Het gaat om de Rotterdammers: Citybranding moet bijdragen aan hún geluk en aan een aantrekkelijke stad. Want Rotterdammers die trots zijn op hun stad zijn uiteraard de beste ambassadeurs.

Dankzij hun woorden en daden voelen steeds meer bewoners, studenten, ondernemers en bezoekers zich aangetrokken tot Rotterdam. Ze willen onderdeel uitmaken van de stad, er blijven of er juist naartoe komen. Allemaal bouwen ze op hun eigen manier mee aan Rotterdam.

Bekijk de video 'Rotterdam for Real. Link opent een externe pagina' op YouTube (Engelstalig / Engelstalig ondertiteld)

Rotterdam is Bold / Rauw

Rotterdam is een rauwe stad. De rauwe cultuur nodigt uit tot contrast en creativiteit. In business, beeldende kunst, poëzie, politiek en dans.

In dit open klimaat van Rotterdam komen iconische bedrijven en personen naar voren, zoals Blue City, Diergaarde Blijdorp, Coolblue en Talentfabriek010, Soufiane Touzani, Riek Bakker, Jules Deelder, Sabine Marcelis, Ted Langebach, het Hiphophuis en Jeugd Theater Hofplein.

Rotterdammers zeggen waar het op staat. In een stad met diverse culturen, religies en politieke voorkeuren zet dat zaken op scherp. Die scherpte zorgt ervoor dat Rotterdammers snel contact maken en tot resultaat komen.

Rotterdam is een stad waar alles kan. Rotterdam verandert voortdurend en is nooit af. De stad is jong en ongepolijst. Dat maakt dat iedereen een aanvulling kan zijn op de stad en zich ermee kan verbinden.

Bold

Rotterdam is a city that's direct and unpolished. Rotterdam is a young city and it's never finished. Everyone can connect with the city and make it their own. Rotterdam is the city of creativity, contrast and individuality.

Rotterdam is Forward / Ondernemend

Rotterdam is de stad van ondernemen. Wie iets tot stand wil brengen - iets nieuws of bijzonders - kan altijd in Rotterdam terecht. Hier gaat het niet om waar je vandaan komt, maar waar je naartoe wilt.

Rotterdam is een stad van ambitie. Van kansen creëren en kansen pakken. 'Sterker door strijd' is ons motto. 'Geen woorden maar daden' is het clublied van Feyenoord. Na het bombardement op de binnenstad op 14 mei 1940 kwam Rotterdam sterker terug en werd een vooruitstrevende stad opgebouwd. Voorbeelden daarvan zijn het Groothandelsgebouw en de Lijnbaan, de eerste winkelpromenade in Nederland.

Rotterdam is toonaangevend in architectuur. Met het grootste gebouw van Nederland - De Rotterdam - ontworpen door Rem Koolhaas, de luchtbrug, het Depot van museum Boijmans van Beuningen. In Rotterdam gaat het dak eraf of bouwen we een totaal nieuw dak, zoals de Markthal, het eerste gebouw ter wereld met een dak van woningen. Rotterdam is de stad van initiatief en innovatie.

Forward

In Rotterdam it doesn't matter where you come from, it matters where you're going. Those who want to create something new can find what they want in Rotterdam. Rotterdam is the city of initiative and innovation.

Rotterdam is Culture / Internationaal

Rotterdam is een wereldstad. De haven is de grootste en modernste van Europa en behoort tot de top 10 van de wereld. De stad ligt aan de Noordzee en is verbonden met duizend havens verspreid over de hele wereld.

Maar ook met de trein vanaf Rotterdam Centraal en of het vliegtuig vanaf de luchthaven Rotterdam The Hague Airport kom je overal in Europa.

Het internationale karakter van Rotterdam wordt versterkt door de machtige skyline en moderne architectuur. Noord en Zuid Rotterdam zijn verbonden door de Erasmusbrug. Deze is genoemd naar Desiderius Erasmus Roterodamum, de grote denker uit de zestiende eeuw. Dit is de eerste wereldburger die zich verbonden voelde met Rotterdam. Onze universiteit draagt ook zijn naam. Daar studeren 12.000 studenten waarvan een kwart uit het buitenland komt.

Toonaangevend

De stad heeft internationale en beursgenoteerde bedrijven en speelt een vooraanstaande rol in klimaat en waterbeheer. In kunst en cultuur is Rotterdam internationaal toonaangevend met het Depot van Museum Boijmans van Beuningen, het International Film Festival Rotterdam, Rotterdam Philharmonisch Orkest en het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival.

Rotterdammers hebben hun roots in alle delen van de wereld. Zij zijn naar Rotterdam gekomen om hun eigen grenzen te verleggen.

Rotterdam is een wereldhavenstad met een machtige skyline en moderne architectuur. De stad kent 178 nationaliteiten en heeft een internationaal netwerk. Rotterdam is de stad met een open blik.

Culture

Rotterdam is a world port city with a powerful skyline and modern architecture. 178 different nationalities live together in Rotterdam and the city has an international network. Rotterdam is the city with an open mind.