Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Containeradoptie

Steeds meer inwoners van Rotterdam hebben een container geadopteerd. Dat betekent dat zij, samen met de gemeente, de plekken van de containers in hun buurt in de gaten houden en schoonhouden. Zo blijft de omgeving schoon en prettig.

Om de containerlocaties netjes te houden krijgt u als als u een container adopteert een speciaal pakket met gereedschap van de gemeente.
In dit pakket zit:

  • een bezem
  • stoffer en blik
  • handschoenen
  • knijper
  • vuilniszakken.

Ook krijgt u een sleutel van de container. Daarmee kunt u afval aan de achterkant in de container doen, als de klep verstopt is.
Is het te groot of hoort het niet in de afvalbak, dan stuurt u een melding naar de gemeente. U stuurt ook een melding als de container kapot is.
Met een persoonlijke code krijgen adoptanten voorrang op meldingen.

Zelf oplossen of een melding maken

Als containeradoptant lost u situaties zoals klemmende containers zelf op.
Wanneer dit niet lukt of wanneer er grofvuil staat geeft u dit door aan de gemeente.

Hieronder ziet u wat u moet doen als er problemen zijn met de container:

Container vol/kapot, of staat er grofvuil?

Meld het via de MeldR-app.

Zak ernaast?

Gooi het in de container.

Klemming?

Maak de container open trap het vuilnis door.

Karton te groot? Maak het klein!

Scheur, snijd of spring erop.

Container adopteren of materiaal aanvragen?

Een container adopteren, alleen of samen met uw buren of familie? Meld u aan via deze link. Bent u al adoptant? Dan kunt u hier materiaal aanvragen.

Met uw hulp houden we Rotterdam schoon
#buitenisvanonsallemaal

Roy adopteerde een ondergrondse container in zijn straat

'Ik ben containeradoptant in Oosterflank. Het leukste aan deze wijk vind ik hoe hecht mijn wijk is, we letten op elkaar zonder ons te veel met elkaar te bemoeien. Dat stukje sociaal contact vind ik dan ook als containeradoptant heel erg belangrijk. Ik ben ook adoptant samen met iemand anders uit de wijk, dat maakt het ook een stuk leuker. We houden elkaar op de hoogte en pakken samen dingen op waar dat nodig is.

Ik merk ook dat mijn werk als containeradoptant enorm gewaardeerd wordt door mijn buren. Niet alleen vinden ze het fijn dat het schoner is, maar ze vertellen mij ook dat ze zich veiliger voelen met mij in de buurt. Ik heb me dan ook altijd heel erg welkom gevoeld hier en ik hoop dat iedereen dat heeft die in Rotterdam woont. We hebben het enorm goed hier en ik ben dan ook erg blij hier te wonen.

Daarom draag ik dan ook graag mijn steentje bij aan de wijk!'