DNA
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 18-10-2019
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/dna/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Meer gebruikmaken van de kracht van de stad, dat is wat we willen. Daarbij gaan we uit van het DNA van de stad. Hoe duidelijker het profiel van de stad, hoe aantrekkelijke het voor mensen en organisaties is om mee te doen.

Dan wordt de kracht van Rotterdam ook een gezamenlijke kracht. Het DNA wil een inspiratiebron zijn voor iedereen die Rotterdam mooier en sterker wil maken. Het DNA van de stad wordt samengevat in drie begrippen: Rotterdam is internationaal, ondernemend en rauw.

Het DNA benoemt wat de stad is en zorgt daarmee voor een gemeenschappelijk houvast voor veel activiteiten. Het geeft richting aan beleidsinterventies, brengt focus aan in de citymarketing van de gemeente en stedelijke partners, zet lijnen uit voor speeches van bestuurders en legt een basis voor beleidsnota’s en het collegeprogramma.

De kracht van Rotterdam

Het DNA gaat uit van de kracht van Rotterdam. Het DNA van de stad wordt hier beschreven en is tot stand gekomen na een grondige studie van onderzoeksmateriaal en gesprekken met Rotterdammers en stedelijke partners. Het DNA van de stad wordt samengevat in drie begrippen: Rotterdam is internationaal, ondernemend en rauw. In alle communicatie- en marketinguitingen zien we de omschrijving van Rotterdam in deze woorden terug. Door hetzelfde woordgebruik dragen we het DNA uit en versterken we in woord de kracht van Rotterdam.

Rotterdam is internationaal georiënteerd. Rotterdam is een wereldhavenstad. De haven is de grootste en modernste van Europa en behoort tot de top 10 van de wereld.

De stad ligt aan de Noordzee met Europa als achterland en is verbonden met duizend havens verspreid over de hele wereld. De luchthaven Rotterdam The Hague Airport heeft veertig Europese bestemmingen.

Rotterdam heeft een machtige skyline en moderne architectuur. Noord en Zuid Rotterdam zijn verbonden door de Erasmusbrug. Deze is genoemd naar Desiderius Erasmus Roterodamum, de grote denker uit de zestiende eeuw, de eerste wereldburger die zich verbonden voelde met Rotterdam. Aan de Erasmus Universiteit, studeren 12.000 studenten, waarvan een kwart uit het buitenland komt.

De stad heeft internationale en beursgenoteerde bedrijven en speelt een vooraanstaande rol in klimaat en waterbeheer. Ook in kunst en cultuur is Rotterdam internationaal toonaangevend, met Museum Boijmans van Beuningen, het International Film Festival Rotterdam, Rotterdam Philharmonisch Orkest en het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival.

Rotterdammers hebben hun roots in alle delen van de wereld. Zij kwamen naar Rotterdam om hun eigen grenzen te verleggen. Rotterdam is de stad met een open klimaat.

Rotterdam is een wereldhavenstad met een machtige skyline en moderne architectuur. De stad kent 174 nationaliteiten en heeft een internationaal netwerk. Rotterdam is de stad met een open blik.

International

Rotterdam is a world port city with a powerful skyline and modern architecture. The city had 174 nationalities and operates in an international network. Rotterdam is the city with an open mind.

Rotterdam is de stad van ondernemen. Wie iets tot stand wil brengen – iets nieuws of bijzonders – kan in Rotterdam terecht. Hier telt waar je naartoe wilt en dat je ervoor gaat, niet waar je vandaan komt.

Rotterdam is een stad van ambitie, van kansen creëren en kansen nemen. 'Sterker door strijd' is het motto van de stad. 'Geen woorden maar daden' is het clublied van Feyenoord. Na het bombardement op de binnenstad op 14 mei 1940 werd Rotterdam opgebouwd tot een modernistische stad. Voorbeelden daarvan zijn het Groothandelsgebouw en de Lijnbaan, de eerste winkelpromenade in Nederland.

Rotterdam is toonaangevend in architectuur. Met het grootste gebouw van Nederland - De Rotterdam - ontworpen door Rem Koolhaas en de Markthal, de eerste ter wereld met een dak van woningen. Rotterdam is de stad van initiatief en vernieuwing.

Rotterdam is enterprising

In Rotterdam it is about where you’re going to, not where you come from. Those who want to create something new can find what they want in Rotterdam. Rotterdam is the city of initiative and innovation.

Rotterdam is een rauwe stad. De rauwe cultuur nodigt uit tot contrast en creativiteit. In business, beeldende kunst, poëzie, politiek en dans.

In het open klimaat van Rotterdam kwamen iconische bedrijven en personen naar voren, zoals Caldic BV, Herman den Blijker, Schorem barbiers, Joep van Lieshout, Jules Deelder, het Hiphophuis en het Scapino Ballet.

Rotterdammers zeggen waar het op staat. In een stad met diverse culturen, religies en politieke voorkeuren zet dat zaken op scherp. Die scherpte maakt dat Rotterdammers snel contact maken en tot resultaat komen. Rotterdam is een stad waar alles kan.  Rotterdam verandert voortdurend en is nooit af. De stad is jong en ongepolijst. Dat maakt dat iedereen een aanvulling kan zijn op de stad en zich ermee kan verbinden. Rotterdam is de stad van creativiteit, contrast en eigenzinnigheid.

Raw

Rotterdam is direct and unpolished. Rotterdam city is young and not finished. Everyone can become an addition and connect with the city. Rotterdam is the city for creativity, contrast and individuality.

DNA in oneliners

Internationaal
• In Rotterdam ontmoet je de wereld
• In Rotterdam denk je internationaal
• Rotterdam is een wereldhavenstad met een machtige skyline en moderne architectuur 
• Rotterdam heeft 174 nationaliteiten
• Rotterdam is de stad met een open blik
• In Rotterdam ga je tot het uiterste

Ondernemend
• Wie iets nieuws tot stand wil brengen kan in Rotterdam terecht
• Rotterdam is de stad van ondernemen
• In Rotterdam gaat het om waar je naartoe wilt, niet waar je vandaan komt
• Rotterdam is de stad van initiatief en vernieuwing

Rauw
• Rotterdam is ongepolijst
• Rotterdam is niet te filmen, Rotterdam is veels te echt (J.A. Deelder)
• Rotterdam is niet af en daarom ben jij een aanvulling
• Rotterdam is de stad van creativiteit, contrast en eigenheid
• In Rotterdam ben je iemand
• 010 isn’t just a code
• Rotterdam is sterker door strijd