Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

10 van 010

Zeven dieren en drie planten: zij staan symbool voor de biodiversiteit in Rotterdam. Iedere maand staat een plant of dier centraal en vertellen we wat u kunt doen om deze soort, en de biodiversiteit in het algemeen, te helpen. De gemeente heeft samen met haar partners in de stad deze '10 van 010' benoemd.

De 10 van 010: heeft u ze al gezien?

In april 2021 startte de campagne 'de 10 van 010'. Deze 10 van 010 bestaat uit zoogdieren zoals de egel, de vos en de laatvlieger (vleermuis) en insecten zoals de rosse metselbij en de kleine vuurvlinder. De bloemen en planten die prijken op de lijst zijn de steenbreekvaren, de zwanenbloem en de zoete kers. De zanglijster representeert de vogels, en de snoek maakt de lijst af. Deze soorten staan symbool voor de biodiversiteit in de hele stad, van woonwijk tot havengebied, en van rivieroever tot (groen) dak. Samen vertellen ze het verhaal van de balans en samenhang tussen mens en natuur, en het belang van een (bio)diverse omgeving.

Doe mee!

Vanaf mei ontmoet u iedere maand een nieuwe icoonsoort op uw balkon, in de tuin, of ergens in de stad. We vertellen u waarom deze soort belangrijk is voor de biodiversiteit van de stad, en wat u kunt doen om deze soort te helpen. Zo dragen we samen bij aan een biodiverse stad!

Wilt u meer weten over de tien icoonsoorten, en wat u kunt doen om ze te helpen? Kijk op De 10 van 010: symbolen van biodiversiteit in de stad - Duurzaam 010. Link opent een externe pagina

Wilt u een afvinkkart ontvangen? Mail naar iga.berger@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Lees meer over biodiversiteit op de pagina Biodiversiteit.