Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Zakelijk parkeren

Mobiliteit is heel erg belangrijk voor ondernemers. Dat weten we bij de gemeente Rotterdam. U en uw medewerkers zijn veel onderweg en u wilt snel de auto parkeren.

We hebben een aantal oplossingen die bijdragen aan de snelheid waarmee u graag wilt ondernemen.
Neem bijvoorbeeld een abonnement op een stadsgarage. Dat scheelt een hoop gedoe!

Waarom zakelijk parkeren?

 • Makkelijk in- en uitrijden via de mobiele telefoon.
 • Ook handig: een flexibel abonnementen, geldig voor een aantal maanden.
 • Geen gedoe met declaraties, kleingeld of afrekenen.
 • Enorme tijdwinst; nooit meer zoeken naar een plek op straat.
 • Geen parkeerboetes.
 • Ook slim: uitrij- en waardekaarten voor uw klanten.

De mogelijkheden op een rij

Sluit een abonnement af voor parkeren in de stadsgarages van de gemeente Rotterdam. Voor bedrijven en organisaties die zes of meer abonnementen willen afsluiten, bieden wij abonnementbundels:

Product Wanneer geldig Prijs per maand
P+R-abonnement Gehele dag, 7 dagen per week. Voorwaarde: gebruik OV-chip € 32,22

Beperkt

maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 19.00 uur € 184,72
Beperkt maandag tot en met zondag van 7.00 tot 19.00 uur € 196,79
Beperkt 5 x 24 uur € 214,92
Onbeperkt 7 dagen per week, 24 uur per dag € 239,07

Wilt u minder dan zes abonnementen afsluiten? Dit kunt u direct regelen via de pagina Abonnement parkeergarages. Hier kunt u ook terecht voor particuliere abonnementen. Is in de directe omgeving van uw bedrijf een stallingsgarage of terrein? Dan komt u wellicht ook in aanmerking voor een plek, zolang de bezetting het toelaat. Kijk voor meer informatie op de pagina Abonnement parkeergarages.

U kunt ervoor kiezen om achteraf de werkelijk geparkeerde tijd van uw personeel en/of bezoekers maandelijks af te rekenen. Bij geen gebruik worden er geen kosten berekend. Kijk voor meer informatie op de pagina Abonnement parkeergarage (maatwerk).

Wilt u als bedrijf bijdragen in de parkeerkosten van uw klanten of bezoekers? Dat kan door gebruik te maken van uitrij- of waardekaarten.

Wilt u maatwerk? Bespreek uw wensen met Patrick Druiventak, accountmanager van de gemeente Rotterdam.
Maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 uur tot 17.30 uur.
Woensdag en vrijdag van 09.00 uur tot 13.00 uur.
Per e-mail via pa.druiventak@rotterdam.nl of telefonisch op 06 304 583 97.

Parkeren voor binnenvaartschippers, taxiplus, trucks/trailers en grote voertuigen

Het betaald parkeren gebied in Rotterdam is verdeeld in parkeersectoren. Parkeervergunningen voor binnenvaartschippers en bezoekerspassen zijn alleen geldig bij de parkeerautomaten in bepaalde straten.

Het gaat om de volgende straten:

 • Aelbrechtskade
 • Coolhaven
 • G.J. de Jonghweg
 • Hillelaan (tussen Posthumalaan en Brede Hilledijk)
 • Mullerkade
 • Parkhaven
 • Parkkade
 • Sint-Jobskade
 • Stieltjesstraat (alleen parkeerplaatsen langs de kade)
 • Walhallalaan

Met de Parkeervergunning Taxiplus kunnen taxi's op speciale Taxiplusplaatsen parkeren. De Taxiplusplaats verschilt van een gewone standplaats doordat de parkeerplek voor vergunninghouders een onderbord 'keurmerktaxi' heeft.

Voor deze vergunning moet u het Rotterdams Taxikeurmerk hebben. Ook moet u aangesloten zijn bij het Convenant Geweldsprotocol Taxibranche. Voor meer informatie en voor de aanvraag van een Parkeervergunning Taxiplus kunt u terecht bij de Stichting Kwaliteitsverbetering Rotterdamse Taxi.

Vrachtwagenchauffeurs mogen alleen nog parkeren in de vakken op de parkeerplaatsen langs (snel)wegen en op aangewezen truck- en trailerparkings in de gemeenten. Doen zij dit niet en worden zij bekeurd, dan is de bekeuring 95 euro.

In de Metropoolregio Rotterdam en Den Haag (MRDH) mag alleen geparkeerd worden op de daarvoor aangewezen plaatsen. Ditzelfde geldt voor de rustplaatsen langs de snelwegen. In Rotterdam kunnen vrachtwagenchauffeurs gebruik maken van de (tijdelijke) truckparking Hoek van Holland. Deze parking ligt nabij het bedrijventerrein De Kulk en wordt geëxploiteerd door de gemeente Rotterdam. Voor 10 euro per 24 uur, dit is ook de maximaal toegestane parkeertijd, kunnen chauffeurs hier hun vrachtwagen parkeren.

Parkeren voor vrachtwagens en trailers

Meer informatie en de locaties van de truckparkings in de regio Rotterdam en Den Haag staan in de folder hieronder.

Op website Truckparking Rotterdam staat ook informatie over de diverse parkings in Rotterdam.

Foutief geparkeerde vrachtwagens en trailers zorgen voor overlast en onveilige verkeersituaties. Binnen het gebied dat de Metropoolregio Rotterdam en Den Haag beslaat wordt er daarom actief gehandhaafd. Niet alleen langs de snelweg, maar ook binnen de gemeenten in de regio. De handhavers kunnen:

 • Een bekeuring van € 100 uitschrijven.
 • Een wielklem plaatsen.
 • De vrachtwagen laten verwijderen.

Aan wegslepen en opslaan zijn hoge kosten verbonden.

Parkeren in de Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam geldt een streng parkeerbeleid, hier wordt ook actief op gehandhaafd. Vrachtwagens en trailers mogen tussen 20.00 uur en 06.00 uur alleen worden geparkeerd op de met borden aangegeven plekken. Het Havenbedrijf Rotterdam biedt voldoende alternatieven om in het Rotterdamse havengebied te kunnen parkeren op beveiligde truckparkings. De locaties, parkeerkosten, voorzieningen, en dergelijke van de diverse truckparkings en parkeerplaatsen staan op de website van het Havenbedrijf Rotterdam

Soms worden grote voertuigen op plaatsen geparkeerd waar bewoners overlast van deze voertuigen ondervinden. Denk hierbij aan vrachtauto's, bussen en aanhangwagens. Dit gebeurt bijvoorbeeld omdat de beschikbare parkeerruimte onvoldoende is.

Een voertuig dat, inclusief lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter, mag niet overal geparkeerd worden. Hier wordt door de gemeente Rotterdam op gehandhaafd. Redenen hiervoor zijn onder andere dat het uitzicht van bewoners wordt belemmerd of dat het hinder of overlast kan bezorgen.

De regels voor parkeren van grote voertuigen binnen de bebouwde kom staan in artikel 5.8 van de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam | Notubz.nl.

Verbod

Op bepaalde plaatsen en wegen kan de gemeente met een aanwijzingsbesluit een verbod instellen op het parkeren van grote voertuigen. Dit kan ze doen op eigen initiatief of op verzoek van omwonenden. Een verzoek voor een verbod vraagt u aan bij het gebiedskantoor van het gebied waarin u woont. U vermeldt in uw verzoek de reden van de aanvraag en de straat waarvoor u de aanvraag doet.

Aanwijzingsbesluit

De bekendmakingen van aangewezen gebieden worden als 'aanwijzingsbesluit' gepubliceerd op de landelijke website officielebekendmakingen.nl. Mocht u daar niet vinden wat u zoekt, kunt u een mail sturen naar het gebiedskantoor. Kijk voor e-mailadressen op de pagina Gebiedskantoren.

Ontheffing

Wilt u toch op een dergelijke weg een groot voertuig parkeren? Dan kunt u een ontheffing van het verbod aanvragen bij het gebiedskantoor.

Touringcars

Voor touringcars zijn in de binnenstad van Rotterdam speciale parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen vindt u:

 • Blaak: 3 plaatsen bij het Maritiem Museum.
 • Boompjeskade: 3 plaatsen bij op- en afrit.
 • Mariniershof: 1 plaats bij het Savoy hotel.
 • Museumpark: 1 plaats bij museum Boijmans van Beuningen.
 • Parkhaven: 5 plaatsen bij de Euromast.
 • Willemsplein: 17 plaatsen bij de Spido.
Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien