Woning delen
Er zijn te weinig woningen in Rotterdam. Daarom zoeken we naar manieren om meer mensen aan een woning te helpen. Een van de oplossingen is het delen van een woning met iemand anders.
Vragen en antwoorden
- Hospitaverhuur
Bij hospitaverhuur of kamerverhuur verhuurt een bewoner een deel van de eigen woning aan maximaal één persoon. Een verhuurder moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om hospitaverhuur aan te mogen bieden. Zij/hij moet zelf in de woning blijven wonen en de woning moet voldoen aan de actuele veiligheids- en kwaliteitseisen.
Er zijn regels voor de maximale huurprijs die voor de kamer gevraagd mag worden. Die prijs stelt de overheid vast.
Een kamer mag aan maximaal één persoon worden verhuurd. De hospita moet zelf minimaal de helft van de eigen woning gebruiken en de huurder moet gemiddeld minimaal 12 vierkante meter aan woonruimte hebben.
Voor meer informatie zie: Rotterdam.nl/hospitaverhuur. - Woning delen met een gezamenlijk huurcontract
Als er een woning wordt gedeeld met een gezamenlijk huurcontract, noemen we dat ook wel friendswonen. De huurders regelen zelf de totale huurbetaling (zij zijn hier gezamenlijk verantwoordelijk voor) en zorgen zelf voor nieuwe huurders. In sommige huurcontracten staat dat bij vertrek van 1 huurder het huurcontract wordt ontbonden. Dit wil zeggen dat alle huurders dan moeten vertrekken of dat er een nieuw huurcontract met een vaak hogere huurprijs wordt aangeboden. Let hierop bij het tekenen van het huurcontract! - Woning delen met een kamercontract
Huurders hebben in dit geval een eigen huurcontract voor één kamer en zij delen een aantal voorzieningen. Elke huurder is verantwoordelijk voor het betalen van zijn eigen woonlasten. Als een huurder vertrekt is de verhuurder verantwoordelijk voor het vinden van een nieuwe huurder. Dit gaat vaak in samenspraak met de zittende bewoners. - Woongroepen
Er zijn woongroepen die een gezamenlijk huurcontract hebben, maar ook kamercontracten komen voor. Bij een woongroep voeren de bewoners een duurzame en gemeenschappelijke huishouding.
Bij een woongroep mogen meer dan 2 personen in 1 woning samenwonen.
Er is geen vergunning voor kamerverhuur nodig. Voor een woongroep bestaat geen vergunning of registratie. De gemeente bepaalt of er sprake is van een woongroep, door te kijken naar de manier waarop de woning wordt gebruikt. Bij controle let een inspecteur op de volgende punten:
De bewoners die op dit adres te gaan wonen doen dit voor langere tijd en niet alleen voor de duur van (een onderdeel van) een studie. Daarom is een groep bewoners die voor de helft of meer uit studenten bestaat geen woongroep.
Alle bewoners wonen in de dezelfde woning en ze betalen samen alle kosten.
Er zijn geen delen van de woning die maar door één persoon mag worden gebruikt.
Er zijn geen sloten op deuren van slaapkamers.
Er is één keuken die duidelijk geschikt is voor gezamenlijk gebruik.
Er is één woonkamer die duidelijk geschikt is als gezamenlijke ruimte voor alle bewoners.
De kosten van het huishouden worden onderling verdeeld.
Als u wilt reageren op het aanbod van woningcorporaties moet u zich inschrijven op Woonnet Rijnmond (Inloggen en inschrijven - Woonnet Rijnmond). Als u alleen in aanmerking zou komen voor een sociale huurwoning kan het zijn dat u duurdere woning kunt huren. Dat komt omdat u een woning deelt. Op Woonnet Rijnmond worden ook duurdere woningen in de vrije sector aangeboden waar u minder lang op hoeft te wachten.
Proef om discriminatie te voorkomen
Particuliere verhuurders verhuren veel huurwoningen waar geen wachttijden voor zijn. Het is dan wel belangrijk om snel te reageren en alle benodigde papieren te hebben. Er is nu een proef met een aantal particuliere verhuurders om discriminatie van huurders te voorkomen. Mensen kunnen via het platform ‘Eerlijk te huur’ anoniem reageren op een vrijkomende huurwoning. Degene die als eerste reageert en voldoet aan alle voorwaarden, wordt uitgenodigd voor een bezichtiging.
- Maak goede afspraken met uw huisgenoot of huisgenoten.
Als er sprake is van een hoofdhuurder die verantwoordelijk is voor het betalen van de huur en vaste lasten, is het belangrijk dat huisgenoten hun deel van de huur en vaste lasten op tijd betalen. Naast energie en water betaalt u per woning ook afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting, hou hier rekening mee! Samenwonen biedt veel voordelen, maar kan ook een uitdaging zijn. Maak daarom afspraken over bijvoorbeeld schoonmaken of het ontvangen van gasten/ logees. - Zorg dat u gemeentelijke regels kent.
Het aantal bewoners dat in één woning mag wonen is afhankelijk van de regels die de gemeente stelt. Onder het kopje ‘Is het toegestaan om je woning te delen’ staat meer informatie hierover. - Korting op een gemeentelijke uitkering.
De gemeente past de kostendelersnorm toe als iemand een gemeentelijke uitkering ontvangt en met iemand samenwoont die ook een inkomen heeft. Dit geldt niet voor personen tot 27 jaar en voor bankslapers. Zie voor meer informatie: Kostendelersnorm | Rotterdam.nl - Korting op de huurtoeslag.
Voor berekening van de huurtoeslag wordt uitgegaan van het gezamenlijk huishoudinkomen. In het geval van woning delen wordt dan het inkomen van alle bewoners bij elkaar opgeteld. Bij hospitaverhuur geldt dit niet. - Aanvraag van een parkeervergunning.
Per adres worden maximaal 2 parkeervergunningen afgegeven, waarbij de tweede parkeervergunning bijna 3 keer zo duur is als de eerste. Kijk op Rotterdam.nl/parkeervergunning voor meer informatie.
Het is niet altijd toegestaan om een woning te delen. Wie in een huurwoning woont, heeft meestal toestemming van de verhuurder nodig. In een huurcontract zijn hierover vaak regels opgenomen.
Woningcorporaties onderzoeken samen met de gemeente momenteel de mogelijkheden tot woningdelen, maar corporaties geven tot nu toe in het algemeen hiervoor geen toestemming. Hieronder is te lezen waarom dat zo is.
Voor wie een koopwoning heeft, is het van belang om de hypotheekvoorwaarden goed te lezen. Soms is onderhuur van de woning niet toegestaan of is toestemming van de hypotheekverstrekker nodig.
Daarnaast stelt ook de gemeente regels. Het is voor een verhuurder in principe niet toegestaan om een woning aan meer dan 2 onafhankelijke personen te verhuren, tenzij hij/zij een vergunning voor kamerverhuur heeft of er sprake is van een woongroep. De vergunning wordt alleen afgegeven onder de volgende voorwaarden:
• Een vergunning wordt alleen verleend voor kamerverhuur aan studenten;
• Elke student beschikt over minimaal 18 vierkante meter woonruimte (eigen kamer plus het aandeel in gemeenschappelijke ruimten).
• De woning ligt niet binnen 50 meter afstand van een woning waar al een vergunning voor is afgegeven.
• Kamerbewoning door studenten op het adres heeft geen negatieve invloed op het woonmilieu en de leefbaarheid in de buurt. Hierbij kijkt de gemeente onder andere naar eerdere woonoverlast vanuit dit adres.
Voor meer informatie zie: Vergunning kamerverhuur aanvragen | Rotterdam.nl
Woningcorporaties onderzoeken samen met de gemeente momenteel de mogelijkheden tot woningdelen. De corporaties hanteren vooralsnog een beleid van ‘nee, tenzij’. Redenen hiervoor zijn onder andere de kostendelersnorm (zie voor meer informatie Kostendelersnorm | Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina) en het risico op mede-huurderschap.Ook zien corporaties een verhoogd risico op woonoverlast bij huisvesting van verschillende huishoudens in één woning. Bij eventuele toestemming geven zij duidelijk aan wat de rollen, verantwoordelijkheden, rechten en plichten zijn van de hoofdhuurder en medebewoner.