Woonoverlast
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-10-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/woonoverlast/
Ga naar de hoofdinhoud

Iedere Rotterdammer moet zich welkom en veilig thuis voelen in zijn eigen huis en buurt. Een prettige woonomgeving speelt hierbij een grote rol. Soms ervaren bewoners woonoverlast door hun buren of omgeving.

Vaak wordt deze overlast onderling opgelost maar het kan ook voorkomen dat de gemeente maatregelen moet treffen om deze woonoverlast op te lossen.

Voorbeelden van woonoverlast:

 • Geluidsoverlast
 • Burenruzie
 • Agressie en intimidatie
 • Vervuiling en stankoverlast vanuit de woning
 • Pesterijen
 • Asociaal gedrag
 • Drugsoverlast

Last van woonoverlast?

Als u woonoverlast ervaart dan kunt u het volgende doen:

 • Laat uw buren weten dat u overlast van hen ervaart en waar deze overlast uit bestaat. Als uw buren niet weten wat er mis is, kunnen zij het ook niet oplossen. Spreek uw buren op een rustig moment vriendelijk aan op hun gedrag. Ruzie maakt de situatie alleen maar vervelender en de overlast wordt daarmee niet verholpen. Wacht hier niet te lang mee.
 • Bel voor informatie en advies over wat u nog meer kunt doen als u woonoverlast ervaart naar de Advieslijn Woonoverlast Rotterdam. Deze is bereikbaar op telefoonnummer 088 3 777 666, van maandag tot en met vrijdag van 13.00 - 17.00 uur.

Woonoverlast melden

Als de overlast aanhoudt dan kunt u dit melden bij:

 1. Uw woningbouwcorporatie of huiseigenaar:
 1. Vereniging Van Eigenaren (VVE)
  Wanneer u met meerdere woningen onder één dak zit dan bent u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De naam zegt het al: de vereniging wordt gevormd door alle eigenaren. Deze vereniging komt op voor de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren. De VvE is verantwoordelijk voor het (groot) onderhoud van uw pand maar daarbij is zij ook verantwoordelijk voor het woongenot binnen het pand. Bekijk de website van VVE010.
 2. de gemeente via telefoonnummer 14 010 of via het online formulier om overlast door te geven.

 3. de politie, wanneer er sprake is van agressie of ernstige woonoverlast via het telefoonnummer 0900- 8844 of bij spoed 112.

 4. buurtbemiddeling
  Deze vorm van bemiddeling bestaat uit mensen die getraind zijn om u te helpen het contact met uw buren te herstellen. Samen met u bedenken zij een oplossing voor het conflict. De bemiddelaars gaan stap voor stap te werk. Eerst wordt afzonderlijk met beide buren gesproken. Als beide instemmen met een gezamenlijk gesprek, zal onder begeleiding van deze bemiddelaars een bemiddelingsgesprek plaatsvinden op een neutrale locatie. Tijdens dit gesprek worden oplossingen gezocht die beide buren tevreden stemmen. De buurtbemiddelaars nemen hierin een neutrale en onpartijdige rol in. Deelname is kosteloos, de bemiddelaars zetten zich belangeloos in. Buurtbemiddeling Rotterdam (BBR) wordt uitgevoerd door CoCon (Coloured Consultancy). Kijk voor meer informatie op awr010.nl.

Overlast door een bedrijf?

Ervaart u overlast van een bedrijf, zoals geluids- of stankoverlast? Dan kunt u dit melden bij DCMR.

Aanpak complexe woonoverlast

Een gezamenlijke aanpak die vertrouwen krijgt van de Rotterdammer, lees het actieplan: