De trouwambtenaar
Gepubliceerd op: 10-03-2020
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/trouwambtenaar/
Ga naar de hoofdinhoud

De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) speelt een belangrijke rol bij de voltrekking van huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het is dan ook fijn als het klikt. Zo kan hij of zij er een onvergetelijke dag van maken.

U kunt uw voorkeur aangeven voor een BABS. Maak voor uzelf een top 3 en geef deze door bij de voorbereiding van de plechtigheid. Een garantie dat deze ambtenaar van uw eerste keuze uw huwelijk of partnerschap voltrekt, kunnen we niet geven, maar we houden er wel rekening mee. De ambtenaar neemt twee weken van tevoren contact op met het paar over de toespraak en de invulling van de plechtigheid.

Voor een gratis of eenvoudig huwelijk of partnerschap wijst de gemeente een beschikbare ambtenaar toe. Hiervoor kunt u geen voorkeur aangeven.

Hieronder stellen de buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand zich aan u voor:

Angela Bhagole-Mangre

Mijn naam is Angela Bhagole-Mangre. Ik ben al vele jaren getrouwd en heb twee prachtige zonen. Sinds enkele jaren woon ik in Rotterdam. De stad met vele culturen, tradities en lieve mensen, dit maakt de rol als trouwambtenaar dan ook heel bijzonder.

Mijn functie als trouwambtenaar zie ik niet als werk, het is voor mij een manier om van betekenis te zijn voor anderen die een volgende stap zetten in hun leven.

De grote dag

Het huwelijk kent heel veel mooie momenten. Een van de belangrijkste momenten is het geven van het ja-woord aan je geliefde. Om dat moment zo speciaal mogelijk te laten zijn voor jullie, zullen we vooraf in een kennismakingsgesprek bespreken, wat jullie ideeën en wensen zijn voor de grote dag.

De ceremonie

Jullie zullen jezelf herkennen in de ceremonie, waarbinnen ook de nodige ruimte is voor humor. Voor mij is de ceremonie compleet wanneer er is gelachen en wanneer er een traan is gelaten, maar bovenal dat jullie je speciaal voelen.

Deze dag draait volledig om jullie!

Angelique van Ams

Mijn naam is Angelique van Ams. Ik ben geboren in een mooi gedeelte van Zuid-Amerika in het land Suriname. In het jaar 1975. Inmiddels woon ik in een mooie bijzonder stad in Nederland: Rotterdam. Naast mijn rol als moeder van een prachtige jongeman als zoon ben ik security Host bij de gemeente Rotterdam. Ik zit aan de balie van de receptie, waar ik verschillende mensen aanspreek. Daar heb ik het ook reuze naar mijn zin. Bezoekers komen binnen voor hun afspraken met collega’s, waarbij ik als eerste aanspreekpunt ze netjes kan en mag verwijzen naar hun afspraak binnen het gebouw. In mijn privéleven maak ik ook gezellig tijd om leuke dingen te doen met mijn zoon en familie, als hobby kook ik graag en ik ben ook lekker sportief bezig.

Liefdesverhalen

Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand verbonden aan de gemeente Rotterdam vind ik het heel fijn en bijzonder om een duik te mogen nemen in het leven van twee beminde mensen. Als het ware een tijdje mee te kijken in een hele gelukkige en opwindende periode van hun leven. Ik voel mij vereerd om er te mogen zijn voor mijn aanstaande bruidspaar om hun liefdesverhalen aan te horen om het dan te verwerken in een mooie speech voor die bewuste mooie dag. Met alle genoegen en respect creëer ik een persoonlijk verhaal zoals jullie het zelf willen, natuurlijk geïnspireerd door mijn ervaring. Wat ik van het bruidspaar voel en zie en hoor dat wil ik delen met iedereen die aanwezig is tijdens hun ceremonie… Samen maken wij er iets moois en waardevols van.

Het is mooi en fantastisch om dit te mogen doen(Ik vind het erg mooi en waardeer het heel erg). Het werken met mensen is mijn passie het is afwisselend en op deze manier kom ik ook met verschillende persoonlijkheden en karakters dat maakt het juist zo uniek en bijzonder. Kortom; het is altijd anders. Het vertrouwen die je van beminde mensen krijgt om met hen aan hun mooie liefdevolle ceremonie te werken is in één woord hartverwarmend...

Anneke van Meel

Samen met jullie een huwelijksceremonie voorbereiden en luisteren naar jullie wensen. Een bijdrage leveren, zodat jullie in de toekomst met een grote glimlach terugkijken op jullie huwelijk. Dat geeft mij energie.

Mijn naam is Anneke van Meel en in 1993 zag ik een advertentie in een krant met de tekst: Trouwambtenaar gezocht. Toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek werd mij een blaadje in handen geduwd waarop de huwelijksbelofte stond. Hierin stond een kort verhaal over een bruidspaar. De bruid sprak Engels en de bruidegom Duits. Ik kreeg dertig minuten de tijd om een proefceremonie voor te bereiden.

Gezonde spanning

Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand ben ik nu ruim 3.500 huwelijksvoltrekkingen verder. De eerste ceremonie vergeet ik zeker niet meer. Want wie was er nu zenuwachtiger: het bruidspaar of ik? Nu, na al die jaren, stap ik nog altijd met een gezonde spanning de trouwkamer binnen. Ik realiseer mij dat ik samen met het bruidspaar een hoogtepunt in hun leven mag delen. Inmiddels heb ik bijzondere huwelijken mogen voltrekken waaronder Frans en Mariska Bauer in Willemstad. Het mooiste compliment is voor mij nog altijd een stralende bruid en bruidegom die zeggen: ‘Bedankt, het is precies volgens onze wensen verlopen.’

Ik wens jullie veel plezier bij de aanloop naar jullie bijzondere dag en kijk er naar uit om dit hoogtepunt samen voor te bereiden.

Carla Pera

Een huwelijk is algemeen bindend, maar jullie verbintenis is uniek. Welke wensen hebben jullie? Tijdens de kennismaking sta ik open voor jullie stijl.

Persoonlijk of juist no-nonsense, met een kwinkslag, een gedenken, een persoonlijke gelofte of een feestelijke rol voor een ander. Als onbevangen waarnemer ontdek ik vaak verbanden waar anderen aan voorbij gaan. Voor een toespraak zoek ik met plezier een onverwachte invalshoek.

Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand heb ik een brede interesse in menselijke ontwikkeling, culturen en kunsten en zie ik in iedere levensloop een eigen schoonheid. Dat inspireert me. Naast trouwambtenaar ben ik websitebouwer, schrijf ik levensportretten en ben ik mantelzorger.

Fris en verrassend

Na onze ontmoeting weten jullie waar je op kunt vertrouwen. Ik noem de thema's die me inspireren. Het hoeft niet het laatste contact te zijn. Regelmatig is er nog een kort overleg via de telefoon, e-mail of WhatsApp. Op grond van jarenlange ervaring als trouwambtenaar weet ik dat samenwerking in alle openheid het beste is. Daarom kunnen jullie desgewenst het concept van mijn speech inzien. De uiteindelijke versie is fris, in de gewenste stijl en toch verrassend.

Intiem

Een huwelijksvoltrekking kan ondanks het officiële karakter een intiem moment zijn. Twee mensen staan centraal en ik zie het als mijn rol te zorgen dat familie, vrienden en getuigen zich betrokken en welkom voelen. Onlangs vertelde een bruidspaar mij: ‘We hopen dat u nog vele koppels even blij mag maken. De ceremonie paste precies bij ons!’

Ik wil mij daar met liefde voor inzetten. 

Edith van Bommel

'Een ceremonie draagt bij aan zingeving.'

Wat mooi, dat jullie de liefde willen markeren en vieren! Jullie liefde, met jullie eigen verhaal en vorm.

Met mij haal je een zorgvuldige voorbereiding in huis. Oog voor detail. Humor. Jullie eigen uitspraken zijn natuurlijk het mooist, raak en echt. Het is voor mij daarom de kunst om zo dicht mogelijk bij jullie woorden te blijven. Tijdens een voorgesprek (een uur) vang ik die woorden met plezier op. Het woord eenheidsworst komt bij mij niet voor.

Ervaring

Mijn jarenlange ervaring als docent heeft me geleerd informatie helder over te brengen en duidelijk te spreken. Mijn kleinkunst- en theaterervaring bracht mij uitdrukkingsvaardigheid, contact met het publiek en moed. Mijn conservatoriumopleiding bracht mij muzikaliteit in ruime zin. Als regisseur versta ik de kunst om beelden - desgewenst strak getimed - vorm te geven. Als celebrant (van ‘to celebrate’, Universiteit voor Humanistiek) heb ik oog voor zingeving en het vormgeven van ceremonies. Met name als (team)coach heb ik leren luisteren en afstemmen. Als trouwambtenaar komt alles bijeen.

Wat (bruids)paren zeggen?

  • 'We vonden het een prettig voorgesprek. Je praatje had een fijne toon.'
  • 'Je hebt ons zo mooi begeleid met de prachtige ceremonie: de verbindingen in de verhalen, de humor, de intelligentie. Fantastisch! En dat alles in drie talen. Het had niet mooier gekund.'
  • 'Aankomende (bruids)paren mogen de handen dichtknijpen als jij voor hun huwelijk/geregistreerd partnerschap wordt ingepland.'

Zie ik jullie aan de gesprekstafel?

Ik hoop het!

Hartelijke groet, Edith

Erik van der Kroft

Druipende romantiek, onlosmakelijke verbinding, het vinden van de juiste woorden, de passende woorden, de passende sfeer, ontspannen en persoonlijk. Ach, en er zijn zoveel redenen waarom ik een van de leukste banen ter wereld heb.

Naast buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand  ben ik ook muzikant - ik ga niet zingen, hoor, dan loopt iedereen weg. En heel erg vader van drie kinderen, dus aan afwisseling en drukke dynamiek geen gebrek.

Romantisch hoekje

Zoveel mensen, zoveel verhalen en ik mag ze allemaal vertellen en als ik vraag of ze ’t mooi vinden dan zeggen ze allemaal: ‘Ja,’  want daar komen ze tenslotte voor. En dan ergens, in een heel klein en romantisch hoekje, daar zeg ik dat dan ook.

Floor Zijdenbos-Jansen

Mijn naam is Floor Zijdenbos-Jansen, met mijn echtgenoot woon ik in Rotterdam. Ik ben zelfstandig ondernemer in de juridische dienstverlening. Daarnaast geef ik de cursus 'Inleiding Nederlands procesrecht voor de juridisch ondersteuner'. Met veel plezier ben ik Babs sinds 2018. Niets gaat boven de liefde en het verliefd zijn.

De officiële huwelijksceremonie is de definitieve bevestiging van jullie liefde en verbondenheid. Officieel betekent niet automatisch serieus. Er blijft altijd ruimte over voor een lach en een traan. In een kennismakingsgesprek vertellen jullie wat over jezelf en geven jullie aan wat jullie wensen zijn. Daarna leg ik jullie uit hoe de ceremonie in haar werk gaat. Zijn er al kinderen, dan kunnen zij ook bij de ceremonie betrokken worden. Boven alles geldt dat het jullie dag, jullie moment is. Het is mijn bedoeling om mijn toespraak zo te maken dat jullie je daarin herkennen en er later met plezier aan terug denken. De ceremonie kan behalve in het Nederlands ook in het Engels en Duits.

Grootste compliment

Tot nu toe is dit voor mij het grootste compliment dat ik gekregen heb: 'Wij vonden beiden de ceremonie hartstikke fijn behandeld. Je hebt het hartstikke leuk gedaan. We hadden zoals eerder aangegeven niet verwacht zo’n officiële ceremonie te krijgen. Maar natuurlijk ook wel weer begrijpelijk. We hebben gelachen en genoten. Dus kortom nee we hebben niets gemist.'

Hendrina Veldhuyzen

Het is een voorrecht om in Rotterdam bruidsparen in de echt te verbinden.

Mijn ervaring als docente – achtentwintig jaar in het volwassenonderwijs – en als trouwambtenaar, dragen ertoe bij dat ik tijdens de voorbereiding van de ceremonie een invulling kan voorstellen overeenkomstig de wensen van het bruidspaar.

Sinds 1997 heb ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand vele bruidsparen in de echt mogen verbinden. Het is een uitdaging om een bruidspaar op één van de mooiste dagen in hun leven te laten schitteren. In goed overleg met bruid en bruidegom neem ik tijdens een persoonlijk gesprek de ceremonie door: samen, stap voor stap, met ruimte voor vrolijkheid en emotie. Het resultaat van zo’n voorbereiding maakt iedere huwelijksvoltrekking weer een bijzonder evenement.

Maatwerk

Elke ceremonie is maatwerk. Een eigen belofte, de toespraak door familie of vrienden, aandacht voor getuigen, een muzikale omlijsting, het aanbieden van de ringen en dit alles rekening houdend met eigen tradities en cultuur. Zo ontstaat een ceremonie met een persoonlijke, rustige stijl, een vleugje charme, humor en hartelijke warmte. Kortom: een huwelijksvoltrekking die recht doet aan de liefde voor elkaar.

In een stad als Rotterdam, waar zo veel verschillende culturen zijn vertegenwoordigd, is elke huwelijksvoltrekking weer anders. Juist deze verscheidenheid maakt het ambt van trouwambtenaar zo boeiend.

Ook ú hoop ik straks na afloop van de ceremonie het trouwboekje te mogen overhandigen.

Indira Nebruz

Voor een moderne, vlotte en onvergetelijke ceremonie kunt u mij, Indira Nebruz-Rafael, als een van uw favorieten toevoegen. Ik was in het dagelijks leven werkzaam in het bedrijfsleven, maar voel me als een vis in het water als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Trouwen moet bijzonder zijn en zeker niet saai. Wilt u trouwen in een losse en opgewekte sfeer? Kies dan ook voor een ambtenaar die anders is. Ik ben gezegend met een flinke dosis humor en aangezien ieder huwelijk anders is, zal ik mijn best doen om met mijn creatieve geest uw huwelijk tot een waar feestje te maken.

Energie

Eén brok energie, humor en entertainment. Is dat niet wat we allemaal willen op de mooiste dag van ons leven? Uiteraard is er ook ruimte voor een meer ingetogen toespraak of pakkende speech. Het is úw dag en ú staat in het centrale middelpunt.

Een bijzondere, maar ook een buitengewone ceremonie, dat is wat u van mij kunt verwachten.

Ingrid Huitema

Ik ben Ingrid Huitema. Ik ben zeer gelukkig getrouwd en woon in het centrum van Rotterdam. Sinds 2010 ben ik buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Eerder was ik werkzaam in de horeca en als pedagogisch begeleider van autisten. Nu besteed ik al mijn tijd aan het voltrekken van huwelijken. Dat kwam bij toeval op mijn pad. Ik werd gevraagd en vond het zó fantastisch dat ik het ben blijven doen. Alle huwelijken zijn bijzonder! Elk bruidspaar is anders en uniek!

Ik ben zeer positief ingesteld, hou van Rotterdamse humor, kan mij goed in anderen verplaatsen, pas me makkelijk aan en geniet van het leven. Het leven is een feest en een bruiloft al helemaal! Met veel plezier zou ik een bijdrage willen leveren aan jullie speciale dag! Dat hoeft niet per se in het Nederlands. Buiten de gebruikelijke talen spreek ik ook vloeiend Spaans.

Wensen

Een goede voorbereiding begint natuurlijk met een gesprek met het bruidspaar. Even elkaar leren kennen en mij inleven in jullie verhaal. Wat vinden jullie belangrijk? Hoe zien jullie de ceremonie voor je? Ik pas me aan, aan jullie wensen!

Vaak denken de bruiloftsgasten dat ik het bruidspaar al heel lang en goed ken. Ze vragen mij daar dan ook naar. En ik moet ook eerlijk zeggen: In het hele proces naar de bruiloft toe, ga ik ook om ze geven. Zó leuk, om even een klein deel uit te mogen maken van dit mooie moment...

Ioné Merian

Geacht paar, van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! Mijn naam is Ioné Merian. Ik ben een enthousiaste en energieke moeder en woon samen met mijn gezin in Capelle aan den IJssel.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als Gemeentelijk Specialist Justitiabelen. Dat betekent dat ik mij bezig houd met kwetsbare Rotterdammers die in de gevangenis terechtkomen. Een dynamische en afwisselende baan waar creativiteit en inlevingsvermogen een vereiste zijn. Daarnaast heb ik nog zat energie over voor de dankbare functie als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Buitengewoon staat wat mij betreft voor de mooie ervaring om even in te mogen stappen op deze prachtige dag en mee te mogen reizen met het bruidspaar. Mijn missie als trouwambtenaar is om samen een passende en betrokken ceremonie voor te bereiden die past bij jullie persoonlijkheid, jullie relatie, jullie trouwdag. Kortom een plechtigheid die jullie verhaal vertelt.

Feestje op zich

Mijn ‘huwelijksteller’ staat al ver boven de tweehonderd. De kers op de taart is voor mij steeds weer de reactie waaruit blijkt dat ik de juiste toon heb gevonden. Ik word dan ook oprecht blij van een reactie als deze:

‘Heel veel dank voor de ontzettend mooie manier waarop je ons gisteren hebt getrouwd, en met wat een prachtige tekst. Een extra compliment daarvoor ook van mijn vader, die als oud-journalist erg onder de indruk was. Je maakte dit officiële gedeelte van ons huwelijk echt tot een feestje op zich, ontspannen, vrolijk, fijn!’

Kennismaking

Als jullie hier ook behoefte aan hebben, laat ik mij graag in een persoonlijk kennismakingsgesprek informeren over de belangrijke dingen die aan de basis van jullie relatie staan en over jullie specifieke wensen voor deze dag. Ik zal proberen deze zo veel mogelijk mee te nemen in de huwelijksceremonie.

Succes met de voorbereidingen en alle goeds voor jullie toekomst samen.

Jenny van As

Jenny van As is mijn naam een geboren en getogen Rotterdamse die met trots naast stuurvrouw, stadsgids en presentatrice ook de naam van Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand mag dragen in het innovatieve Rotterdam.

Meer dan een jaar mag ik huwelijksvoltrekkingen verzorgen voor de gemeente Rotterdam. Welke ik met veel liefde doe. Als jong meisje had ik al een voorliefde voor trouwerijen en het vak ambtenaar. Van elk huwelijk wat ik bezocht hing ik aan de lippen van de ambtenaar en de ceremonie en zat nog harder te huilen dan de bruid zelf van ontroering.

Als verbinder sta ik bekend in Rotterdam. Zakelijk en prive iets wat ik al jaren van nature doe. Gecombineerd met mijn functies als stuurvrouw en stadsgids op onze mooie  maas mag ik op elk bootje varen , van een zeilschip tot een cruiseschip maar het meest buitengewone schip is voor mij: Het huwelijksbootje.

Het verankeren van geliefdes door het Ja-woord, een handtekening en met de juiste bemanning is de koers van de liefde gezet.

Luisteren

Als ik een huwelijk mag voorbereiden dan ga ik in gesprek in de meest veilige omgeving van jullie. Luisteren is mijn hoofdtaak. Luisteren naar jullie verhaal.

 Ik wil alles weten van jullie, hoe hebben jullie elkaar leren kennen, jullie verleden, heden, toekomst plannen? Familie? Wat zijn jullie wensen, wat zijn jullie meest romantische momenten wat zijn jullie meest gênante momenten?

Iedere gedeeld moment, wens of verzoek is bespreekbaar. Aan mij de taak als ambtenaar deze in dat wat mogelijk is te beantwoorden en jullie de dag te bezorgen die nog leuker is dan jullie hadden verwacht.

Van mij als ambtenaar mag je verwachten dat het op een Rotterdamse wijze gaat. Met woorden en daden.

Ook spreek ik een aardig woordje over de grens: Rotterenglisch en Rotterdeutsch.

Naast de vele complimenten die ik na een ceremonie mag ontvangen wil ik al mijn bruidsparen een compliment geven voor het vertrouwen die ze in mij hebben als ambtenaar. Dat ik hun huwelijk heb mogen voltrekken. 1 van de belangrijkste momenten in een mensen leven. Dat is voor mij het grootste compliment. Daar zijn geen woorden voor nodig!

Jolanda Verschuren-van Haagen

Ik ben Jolanda Verschuren-van Haagen, zelf gelukkig getrouwd en vanaf 2001 beëdigd als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Het is prachtig werk, dat ik als verrijking van mijn leven zie. Met afstand het mooiste werk van Rotterdam: trouwambtenaar!

Of het nu gaat om een huwelijk of partnerschapsregistratie tussen een man en een vrouw, een man en een man of een vrouw en een vrouw, het is meestal een zeer feestelijke gebeurtenis met zorgvuldig door u gekozen gasten.

You rock!

Om de huwelijksceremonie aan te laten sluiten bij uw wensen, stel ik voor dat we kennismaken. Dit kan ook buiten kantooruren. Onlangs gaf een jong bruidspaar mij een groot compliment. ‘De ceremonie was mooier dan we durfden te hopen. Jolanda, you rock!’

Mijn grootste kracht is: uw inbreng vertalen naar een huwelijksvoltrekking op maat. Ook letterlijk vertalen: uw ceremonie bijvoorbeeld in het Nederlands, Engels of het jawoord in het Duits of Frans.

Ik overleg graag met u.

Joop van der Hor

Mijn naam is Joop van der Hor. Ik ben getrouwd, vader van twee in het buitenland woonachtige zoons en niet lang geleden getrakteerd op een prachtige kleindochter. Ik ben een geboren Rotterdammer en achtereenvolgens werkzaam geweest in de haven, bij de politie en nu bij de gemeente Rotterdam. In juni 2013 heb ik mijn jongere broer mogen trouwen bovenop de Euromast.

Ik ben ambassadeur van doelen die goed zijn, schrijver van verschillende boeken, freelance journalist, dichter, columnist, presentator en dagvoorzitter. Als gebiedsnetwerker ben ik werkzaam in de Tarwewijk en manager Events & veiligheid van het mooie Zuiderpark.

Sinds enige jaren mag ik ook huwelijken sluiten als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Memorabel

Ik maak graag werk van mijn werk - en dus van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Van traditioneel en stijlvol tot leuk en ludiek. Ik pas mij daarbij aan uw wensen aan. Uw trouwdag moet immers de mooiste en meest memorabele dag in uw leven worden. Desgewenst help ik u ook bij het uitzoeken van een trouwlocatie naar uw wens en verwachting.

Aan u de keus.

Leo van Dongen

Mijn naam is Leo van Dongen. Ik ben in mijn gehele werkzame leven verbonden geweest met de reiswereld. Daarin was het mijn taak om medewerkers van Nederlandse en Internationale hulporganisaties te begeleiden naar hun projecten. Hierdoor heb ik veel mogen reizen en ervaren. Vooral heb ik daardoor ervaren hoe het is om wereldwijd met mensen te communiceren.

In 2012 besloot mijn nichtje te gaan trouwen. Zij vroeg mij om haar trouwambtenaar te zijn. Ik solliciteerde op een oproep van de Gemeente Rotterdam, werd aangenomen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en mocht inderdaad mijn nichtje trouwen. Vanaf dat moment - en ook na ruim driehonderd huwelijken nog - weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Liefde lang samen

Mijn passie en betrokkenheid bij mensen is een enorme motivatie om van elke huwelijksvoltrekking een feestje te maken voor de bruid en bruidegom. Dit met de intentie dat alle gasten zich thuis voelen bij de start van hun trouwdag. Dat betekent: oog voor het bruidspaar, familie en vrienden en aandacht voor de getuigen en uiteraard de eventuele kinderen. Kortom: een personal touch, bij een feestelijk begin van een liefde lang samen.

Kleurrijk palet

De samenstelling van de maatschappij verandert snel. Dat maakt het ambt van trouwambtenaar heel interessant. Partnerschappen, traditionele huwelijken, voltrekkingen die later cultureel bevestigd worden en vele varianten hierop, zorgen voor een kleurrijk palet aan bruidsparen. Dit vergt inzicht en belangstelling voor andere culturen en  samenlevingsvormen om elke verbintenis tussen twee mensen zo bijzonder te maken.

Lydia Poelmans

Mijn naam is Lydia Poelmans. Met mijn partner woon ik in Rotterdam. Tijdens mijn werkzame leven, waarvan zesentwintig jaar voor de gemeente Rotterdam, heb ik me vanuit een leidinggevende functie ingezet voor mensen die op het gebied van werk en/of maatschappelijke ondersteuning een steuntje in de rug konden gebruiken. Sinds 2016 ben ik met vervroegd pensioen en geniet ik volop. Want nu is er meer tijd voor familie en vrienden, dat goede boek, die mooie fietstocht en het zingen bij een Popkoor. Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand heb ik als motto: Het is úw dag!

Wensen

Ruim van te voren neem ik contact met u op voor een persoonlijk gesprek over uw wensen. Met behulp van een vragenlijst wordt niets over het hoofd gezien. Wat wordt de toon van de toespraak: serieus, humor of een mix? Waar gaat uw voorkeur naar uit? Muziek? Taken voor kinderen? Ik spreek dit alles graag met u door, zodat u met vertrouwen de ceremonie tegemoet kunt zien.

Ceremonie

Een ceremonie is pas écht geslaagd als het bruidspaar zich prettig heeft gevoeld. Als bruid en bruidegom bewust en ontspannen konden genieten van alles wat er rondom het jawoord gebeurde. En als zij én hun familie en vrienden het gevoel hebben gekregen dat ze de belangrijke momenten samen hebben beleefd. Als de fotograaf dan ook nog tevreden is… Ja, dan weten we zeker dat er nog regelmatig met plezier teruggekeken wordt op deze bijzondere dag.

Superdag

Een bruidspaar vertelde mij laatst: ‘Lydia heeft ons een superdag bezorgd. Ze maakte dat we ons beiden op ons gemak voelden, kreeg ons aan het lachen en is een warme en open persoon. We zouden haar zeker aanbevelen, want zowel in de voorbereiding als in de uitvoering van de ceremonie zorgde ze bij ons voor positiviteit, vrolijkheid en enthousiasme. Wat een leuk mens!’

Nancy Steevens

Mijn naam is Nancy Steevens. Ik ben werkzaam bij de gemeente Rotterdam, als medewerker aan de Servicedesk. Daarnaast ben ik met veel plezier buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Trouwambtenaar zijn is een mooi vak. Je kiest daar bewust voor!

Zodra ik de namen van het bruidspaar doorkrijg, stuur ik een korte vragenlijst toe. Als voorbereiding op de huwelijksvoltrekking ontmoet ik het bruidspaar graag vooraf. Een persoonlijke ontmoeting maakt dat je elkaar beter aanvoelt en geeft een gevoel van herkenning op de belangrijkste dag. We nemen de vragenlijst nog even kort door.

Mooie verhalen

De ervaring leert dat er tijdens de ontmoeting altijd mooie verhalen naar boven komen. Tijdens het gesprek hebben jullie vast ook nog vragen aan mij. De speech schrijf ik met de grootst mogelijke zorg. Door jullie inbreng kan deze alleen maar persoonlijker worden.

Een huwelijk is altijd bijzonder, elk huwelijk opnieuw.

Patricia Hijdra-van Daal staat in haar gewaad een toespraak te houden. Haar armen zijn gespreid en ze lacht. Achter haar is een spiegel die de gezichten in de zaal laat zien.

Ik ben Patricia Hijdra-van Daal, getrouwd in 2010 en verblijd met 3 grappige, lieve kids. Wij houden allemaal van gezelligheid en daarom vind je ons vaak rondom de eettafel, en zomers in onze fijne tuin samen met familie en vrienden en wordt er van alles gevierd en veel gelachen. Verder ben ik gek op (opvallende) schoenen en ga ik graag op pad met mijn gezin.

Als kind was ik altijd al gefascineerd door de trouwwereld. De mooie feesten, de mooie jurken en vooral de fantastische sfeer. Daarom stond altijd met stip bovenaan mijn bucketlist dat ik ooit graag trouwambtenaar wilde worden. Dat zat in de aard van het beestje. In 2018 kwam voor mij die droom uit en sindsdien heb ik al heel wat huwelijke mogelijk sluiten, met allemaal een bijzonder en uniek verhaal. Een hele fijne afwisseling naast mijn commerciële baan in de sales en marketing.

Sfeer

Ik doe altijd erg mijn best om in de korte tijd het bruidspaar te leren kennen, om er een persoonlijke ceremonie van te maken waarbij de wensen van het bruidspaar erg belangrijk zijn. Ik ben er van overtuigd dat niet perse alle woorden die gezegd zijn onthouden worden, maar dat de sfeer je altijd bij zal blijven. Een traantje wegpinken mag zeker (doe ik ook regelmatig) maar er mag ook zeker gelachen worden. Luisteren naar een bruidspaar is daarbij erg belangrijk. Het is uiteindelijk jullie feestje, en heb ik de eer om daar onderdeel van te mogen zijn.

Wat kan ik genieten van de fantastische insiders weetjes die op tafel komen, een bruid die bij haar binnenkomst een echte tranentrekker is (vaak ook voor mij), of de mooie woorden die bij persoonlijke geloftes worden uitgesproken. Een ceremonie is voor mij geslaagd als ik na de ceremonie een stralend bruidspaar de zaal zie verlaten en ik achteraf nog een enthousiast berichtje krijg of een gemeend schouderklopje van de broer van de bruidegom omdat hij zijn broer helemaal herkende in mijn verhaal. Dat geeft zoveel voldoening. Ik kom graag op jouw trouwdag een klein feestje maken van de ceremonie. I love it!

Ronald Renirie

Mijn naam is Ronald Renirie, ik ben geboren in Rotterdam en sinds 2015 buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ik doe dit werk met heel veel plezier, passie en trots. Ik geniet volop van het leven en hou van reizen, muziek, sport, koken en lekker eten. Bij mij staan de individuele wensen van het bruidspaar centraal.

Door een goede voorbereiding en afstemming met het bruidspaar kan ik met een grote hoeveelheid enthousiasme een stijlvolle en feestelijke speech met een mix van persoonlijke, humoristische en gepaste sfeer samenstellen. Hierin zullen jullie leven en de keuze voor elkaar centraal staan. Mijn motto is: Goed vertellen begint met goed luisteren!

Een lach en een traan

Ik houd van interactie, dynamiek, humor en spontaniteit. Ik heb ervaring met de meeste trouwlocaties in Rotterdam en omgeving. En jullie kunnen bij mij zeven dagen per week – dus ook in de weekenden – terecht.

Deze officiële gebeurtenis hoop ik voor het bruidspaar en hun dierbaren bijzonder te maken. Een dag die ze meenemen in hun herinneringen als één van de hoogtepunten in hun leven. En hij is geslaagd, wanneer de lach en de traan samen gaan.

Soenil Goercharan

Hallo aanstaand bruidspaar! Mijn naam is Soenil Goercharan en in het leven vind ik integriteit heel erg belangrijk. Want zonder integere en fundamentele principes ben je niet in staat tot duurzame menselijke relaties en zul je het moeten hebben van succes op korte termijn.

Ik werk al jaren voor de overheid en nog steeds met heel veel plezier. In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met lezen, zwemmen, reizen en dansen. Ik houd van gezelligheid en zoek die graag op met mijn families en vrienden.

Naast mijn functie bij de overheid ben ik ook trouwambtenaar bij de gemeente Rotterdam. Ik heb deze functie altijd in mijn gedachte gehad, omdat ik het een eer vind om twee mensen in de echt te verbinden. Sinds 2016 ben ik officieel aangesteld als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Luisteren

Ik vind het leuk en een uitdaging om een sprankelende en een persoonlijke speech voor een bruidspaar te houden. Na het jawoord voltrek ik daadwerkelijk het huwelijk. Dit vereist een goede en zorgvuldige voorbereiding. Dat ik proactief ben, komt dan goed van pas. Maar ook kan ik goed luisteren. Dat is bovenal belangrijk en heel effectief in de omgang met mensen. Het vraagt om geduld, openheid en de intentie om de ander te begrijpen.

Geschenk

Verder vind ik het contact met mensen erg prettig en leerzaam. Ik zie de rol van trouwambtenaar als een geschenk. Een geschenk duidt gevoelens aan. Hiermee bedoel ik, dat ik mijn ambt met heel veel plezier en liefde uitvoer. En liefde is het sterkste wat er op aarde is. Ik ben flexibel ingesteld en in staat mij aan te passen aan de wensen van het bruidspaar. Inmiddels heb ik diverse huwelijken voltrokken, met heel veel positieve reacties.

Ik zeg altijd: ‘Niemand kan iemand veranderen of overtuigen, noch met argumenten, noch met emotionele druk.’ Maar heb ik toch naar aanleiding van dit stukje jullie interesse gewekt, dan kun je van mij als trouwambtenaar verwachten dat ik kleur zal geven aan jullie huwelijksdag!

Yvonne Kien

Mijn naam is Yvonne Kien. Ik ben een opgewekte voormalig ambtenaar - een echt mensenmens - met man, hond en drie volwassen kinderen. Daarnaast ben ik heel actief: ik zwem, tennis, geef pianolessen en schrijf graag mooie toespraken voor huwelijken en partnerschapsregistraties. Ik ben pas gerust als alle genodigden op tijd - en op hun gemak - zijn bij een ceremonie en ik van wal kan steken.

Ik prijs mij gelukkig dat ik gevraagd ben dit werk als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te doen. Elk huwelijk en elke partnerschapsregistratie is anders, omdat alle paren verschillen. Maar vrijwel iedereen voelt zich gelukkig omdat hij/zij aan een nieuwe periode in zijn/haar leven mag beginnen. En aan dat begin mag ik bijdragen! De droom wordt eindelijk werkelijkheid. De voorgesprekken zijn voor mij dan ook een bron van vreugde!

Voldoening en geluk

Voor mij is ieder huwelijk en elke partnerschapsregistratie bijzonder. Je staat niet meer alleen - je kunt voor alles altijd bij je maatje terecht. Voor elkaar zorgen geeft veel voldoening en geluk in je leven, om nog maar niet te spreken van de mooie dingen die je samen zult beleven. Dat geeft je de kracht om minder plezierige tijden te doorstaan. Want je bent samen en deelt alles. Zo krijg je allebei de kans om te groeien.

Yvonne van Wetering

Mijn naam is Yvonne van Wetering. Ik ben sinds 1993 buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Rozenburg en vanaf 2010 in Rotterdam. Naast het voltrekken van huwelijken heb ik nóg een paar hobby’s. ’s Zomers ben ik een groot deel van de tijd samen met mijn man aan boord van ons plezierjacht te vinden en varen we door heel Nederland. Daarnaast vind ik het heerlijk om uit mijn dak te gaan tijdens een voetbalwedstrijd en ben ik tijdens alle thuiswedstrijden van Feyenoord in De Kuip te vinden.

Het blijft een uitdaging om van de ceremonie iets bijzonders te maken en zo een bijdrage te leveren aan deze speciale dag voor bruid en bruidegom, want ieder paar is uniek en heeft weer zijn specifieke wensen. En ik vind het ook bijzonder om op een mooie buitenlocatie in Rotterdam een huwelijk of partnerschap te sluiten. Ik vind het zeer prettig en belangrijk om het bruidspaar tijdens een kennismakingsgesprek beter te leren kennen. Zo kan ik in mijn speech rekening houden met de achtergrond van het bruidspaar en eventuele wensen en zal het een persoonlijke ceremonie worden.

Compliment

Ik heb een hoop bijzondere huwelijken afgesloten, en hoewel elk huwelijk een speciale gelegenheid is, heeft het voltrekken van het huwelijk van mijn dochter toch wel de meeste indruk op mij gemaakt. Maar voor ieder paar geldt dat ik altijd mijn uiterste best doe om er een mooie maar ongedwongen ceremonie van te maken. Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg, was dat men kon merken dat ik het paar persoonlijk kende terwijl ik hen maar één keer ontmoet had. Dat was echt fijn om te horen.

Misschien is jullie keuze na deze kennismaking op mij gevallen en zien we elkaar binnenkort terug. In ieder geval wil ik jullie een fijne en onvergetelijke dag toewensen en heel veel geluk in jullie huwelijk.

Trouwambtenaar worden?

De afgelopen tijd komen er bij de gemeente veel open sollicitaties binnen, naar de functie van trouwambtenaar (Babs). Op dit moment is er geen ruimte om nieuwe trouwambtenaren aan te stellen. Ook is er al een behoorlijke lijst van gegadigden, die ook voor deze functie in aanmerking willen komen. Hierdoor heeft het geen zin om naar de functie van trouwambtenaar te solliciteren.

Mocht u een verzoek van een aanstaand bruidspaar krijgen om hun huwelijk te voltrekken, dan kan dat altijd. Dan zult u enkel aangesteld worden om dit huwelijk te voltrekken. Hieronder leest u hoe het aanstaand bruidspaar zo'n verzoek kan indienen.

BABS voor één dag

Ook een familielid of een vriend(in) kan uw huwelijk of partnerschap voltrekken. De enige voorwaarde is dat hij/zij 18 jaar of ouder is en niet onder curatele staat. Deze persoon wordt dan voor de gelegenheid benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij de plechtigheid is altijd een ambtenaar burgerlijke stand aanwezig. Deze ambtenaar zorgt ervoor dat de ceremonie op de juiste manier verloopt.

Als u een ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag wilt laten benoemen, moet u het aanvraagformulier invullen. Het formulier moet tien weken voor de voltrekking van de plechtigheid binnen zijn bij de gemeente Rotterdam. Op het formulier staat welke documenten u moet opsturen en naar welk e-mailadres u moet versturen. Het benoemen van deze ambtenaar voor één dag kost € 203,20 (kosten 2022).

Als het onderzoek van de documenten laat zien dat uw verzoek wordt goedgekeurd, dan moet u deze extra leges betalen. Als de betaling bij de gemeente is ontvangen, krijgt u het besluit van de benoeming toegestuurd.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina Trouwen in Rotterdam.