Tegeltaxi
Gepubliceerd op: 07-06-2021
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/tegeltaxi/
Ga naar de hoofdinhoud

Wat doet u met straattegels die u overhoudt als u een geveltuintje aanlegt of tegels in uw tuin door groen vervangt? Kunt u ze zelf niet gebruiken, dan kunt u ze meegeven met de Tegeltaxi, de gemeentelijk ophaalservice voor gewipte tegels.

Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met overlopende straten en snikhete plekken in de stad. De gemeente doet hier veel aan, bijvoorbeeld door waterpleinen aan te leggen en daken van gemeentepanden groen te maken. U kunt hieraan ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door in uw tuin tegels door groen te vervangen. Want nieuw groen, is het oude grijs!

Ophaalservice gemeente

Maakt u een geveltuin of vervangt u tegels door groen in uw tuin, dan houdt u daarna tegels over. Niet iedereen heeft de ruimte om daarmee iets te doen en daarom is de gemeente een ophaalservice begonnen: de Tegeltaxi. In elke wijk van Rotterdam haalt de gemeente de tegels eenmaal per maand op maandag op. Op tegel.taxi ziet u wanneer dit bij u is.

Tegels aanmelden

Wilt u van de ophaalservice gebruikmaken, vul dan het formulier op tegel.taxi in. Dit kan tot 16.00 uur op de zondag voor de ophaaldag in uw wijk. De tegels mag u vanaf zondag 16.00 uur neerleggen, op een plek waar een kleine vrachtwagen bij kan, bijvoorbeeld op een straathoek. De Tegeltaxi rijdt tot en met eind oktober. De tegeltaxi neemt geen zand mee. Dit kunt u afleveren bij een milieupark in de buurt.

Waarom meer groen?

Een groen(e) tuint(je) zorgt er niet alleen voor dat je straat er leuker uitziet. Minder tegels in uw straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater gelijk de grond en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, en dus ook uw woning, in de zomer koel.

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten - planten die hier van nature voorkomen - in uw tuin te kiezen, levert u hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.

Op de pagina Inheemse planten vindt u een lijst met planten die van nature hier thuishoren en makkelijk te planten zijn in uw tuin en waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die u verwijdert, kunt u hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in uw tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

NK Tegelwippen

Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Maakt u gebruik maakt van de tegeltaxi, dan hoeft u zelf niet door te geven hoeveel tegels u gewipt hebt. Dit doen wij voor u.