Renovatie Boijmans
Gepubliceerd op: 13-05-2019
Geprint op: 14-12-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/renovatie-boijmans/
Spring naar het artikel

Zondag 26 mei 2019 ging het slot op de toegangspoort van Museum Boijmans Van Beuningen. Bijna 6.000 mensen bezochten het museum in het laatste weekend.

Het museum wordt vernieuwd en krijgt een grootschalige renovatie die zeven jaar zal duren. Het doel van de renovatie is een toekomstbestendig en duurzaam museumgebouw dat aan alle eisen van deze tijd voldoet.

Tijdens de renovatie blijft de collectie zoveel mogelijk zichtbaar in binnen- en buitenland. In 2021 komt de collectie weer bij elkaar in Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiektoegankelijke kunstdepot ter wereld.

De renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen is door de gemeenteraad aangewezen als risicovol project conform de Regeling Risicovolle Projecten Rotterdam 2012. Het college van burgemeester en wethouders rapporteert over de voortgang van het project. De opzet en werkwijze van de voortgangsrapportage is beschreven in de Basisrapportage van juni 2019.

Let op! Voor gebruik op een mobiel apparaat (de iPad of mobiele telefoon) de pdf eerst openen met/kopiëren/downloaden naar een pdf-lezer (iBooks of bijvoorbeeld Acrobat Reader) zodat alle hyperlinks goed werken. De voortgangsrapportage is ook beschikbaar in een toegankelijke pdf (tekstversie zonder hyperlinks en tabellen).

Renovatie

De Rotterdamse gemeenteraad besloot in december 2018 tot deze renovatie. Na de renovatie kan het museum meer bezoekers ontvangen en wordt het aantrekkelijker voor Rotterdammers en toeristen. Het gebouw, deels rijksmonument, is hoognodig toe aan deze renovatie. Tijdens de sluiting blijft de unieke en waardevolle collectie van het museum zichtbaar in Rotterdam en ver daarbuiten.

Museum Boijmans houdt een tijdlijn bij waarop alle activiteiten rondom de renovatie geplaatst worden. Hierop is ook een filmpje te bekijken met beelden van de verhuizing.

Wereldklasse

Museum Boijmans Van Beuningen bestaat dit jaar 170 jaar en is daarmee één van de oudste musea van Nederland. De kunstverzameling is van wereldklasse en bestaat uit zo’n 151.000 objecten met een geschatte waarde van 8 miljard euro. De gemeente is grotendeels eigenaar van deze collectie en ook eigenaar van het museumgebouw. In het gebouw zit asbest, het kampt met achterstallig onderhoud en voldoet niet meer in technisch en functioneel opzicht. De renovatie is een kans om met een hernieuwd gebouw een brug te slaan naar de 21e eeuw en naar nieuwe generaties publiek.

Planning en werkzaamheden

Voordat de renovatie en verbouwing beginnen, moet het gebouw eerst asbestvrij worden gemaakt. De gemeente start dan ook met de werkzaamheden van het asbestvrij maken en de voorbereidingen die daarvoor nodig zijn. Daarna volgen de werkzaamheden voor renovatie en verbouwing. Aansluitend daarop volgt een periode van onder andere nazorg, het regelen van het juiste klimaat in het gebouw en het terugverhuizen van de kunst. Naar verwachting heropent het museum in 2026.

Meer informatie

Heeft u vragen over de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen? Stuur dan een e-mail naar renovatieboijmans@rotterdam.nl. Kijk voor meer informatie over Museum Boijmans Van Beuningen op boijmans.nl.

\