Registratieplicht toeristische verhuur
Gepubliceerd op: 24-06-2021
Geprint op: 26-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/registratieplicht/
Ga naar de hoofdinhoud

Vanaf 1 juli 2021 geldt er een registratieplicht voor het verhuren van uw woning aan toeristen.

U moet een registratienummer aanvragen en u moet dit nummer vermelden bij uw verhuuradvertenties. Met het registratienummer kan de gemeente zien welke woningen voor toeristische verhuur worden aangeboden.

Vakantieverhuur of Bed & Breakfast

De registratieplicht geldt zowel voor particuliere vakantieverhuur als voor Bed & Breakfasts.

  • Bij vakantieverhuur verhuurt u uw hele woning en bent u zelf niet thuis als uw gasten in huis zijn.
  • Verhuurt u alleen een kamer of een beperkt deel van uw woning, en bent u thuis tijdens het verblijf van uw gasten? Dan spreken we over een Bed & Breakfast.

Eénmalig aanvragen

Het aanvragen van een registratienummer is gratis en hoeft u maar 1 keer te doen. Het nummer krijgt u direct per e-mail toegestuurd. Dit nummer moet u vervolgens in uw advertenties noemen. Platforms zoals Airbnb hebben een speciaal veld waar u het nummer kunt invullen.

U kunt het registratienummer aanvragen via de bovenstaande link. Via deze link komt u terecht op de landelijke website voor uitgifte van registratienummers voor toeristische verhuur.

Er zijn geen kosten verbonden aan het aanvragen van het nummer.

Wie kan het registratienummer aanvragen

U kunt dit nummer aanvragen voor uw eigen woning, of voor de woning van bijvoorbeeld een familielid. Als u de verhuur of administratie hebt uitbesteed aan een bedrijf, kan dit bedrijf het nummer namens u aanvragen.

Als u een nummer aanvraagt voor een woning van iemand anders, moet u ook de gegevens van deze andere persoon invullen. U moet wel schriftelijke toestemming hebben van die andere persoon. De aanvraag doet u met uw eigen DigiD. Er wordt geregistreerd dat de aanvraag door u is gedaan. Degene voor wie u de aanvraag doet, krijgt een kopie van de aanvraag. Ondernemers kunnen op termijn ook eHerkenning gebruiken voor de aanvraag.

Andere voorwaarden

Naast het verplichte registratienummer gelden er in Rotterdam nog andere voorwaarden. Zo bent u verplicht toeristenbelasting te betalen. Voor vakantieverhuur (u verhuurt uw woning en u bent zelf niet thuis als uw gasten in huis zijn) geldt bovendien een maximum van 60 overnachtingen per kalenderjaar. Op termijn gaat er ook een meldplicht per verhuring voor vakantieverhuur gelden. Kijk voor meer informatie op de volgende pagina’s:

Meer informatie

Meer informatie vindt u in de Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad 2021.