Rotterdam Central District
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 20-08-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rcd/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De combinatie van een hypermodern station met ov-mogelijkheden en ontwikkelruimte in het hart van de stad maakt Rotterdam Central District (RCD) tot een unieke plek en een mooie stadsentree.

De centrale ligging en de mix van wonen, werken, reizen en ontspannen, maken van RCD een levendige gebied. Een plek waar Rotterdam en Europa elkaar ontmoeten. De komende jaren zullen nieuwe initiatieven van de grond komen die het gebied verder versterken als internationale toegangspoort tot de binnenstad van Rotterdam. De gemeente Rotterdam werkt hierbij samen met de Vereniging Rotterdam Central District (Vereniging RCD).

Mix aan functies

Rotterdam Central District onderscheidt zich al door een zeer gemengd hoog stedelijk en levendig karakter, bedrijvigheid en een sterke eigen identiteit. De plaats van een kantoor wordt steeds belangrijker voor werknemers. In Rotterdam Central District wordt een ’24-uurs economie’ ontwikkeld. Het RCD biedt niet alleen onderdak aan multinationals zoals Shell, Unilever en Robeco. Maar ook aan bijvoorbeeld het webwinkelbedrijf Coolblue, bedrijven op gebied van gaming en gerenommeerde firma’s op gebied van dienstverlening.  Het is een aantrekkelijk gebied om in te wonen en werken. Met goede OV-voorzieningen, lunchrooms, restaurants, uitgaansgelegenheden en andere faciliteiten die werknemers, bewoners en bezoekers van een gebied willen. De mix aan functies zijn niet alleen in het gebied zichtbaar, maar ook in de kantoren zelf. Ook daar zijn steeds meer publieke functies te vinden. De laatste jaren hebben zich veel nieuwe horeca, winkels en ondernemers gevestigd. Het welbekende restaurant Engels heeft een restyle gehad en er zijn zaken bijgekomen als

  • Lebkov
  • The Gallery Kitchen
  • Vapiano
  • Ellis Gourmet Burger
  • Doppio  Espresso
  • het DE-café (in de Delftse Poort)
  • restaurant The World (in de Delftse Poort)
  • de Nieuwe Poort (in het Groot Handelsgebouw)
  • café Weena

Het voormalige Manhattan Hotel werd onderdeel van de wereldwijde Marriott-keten en gerenoveerd. Daarbij werd de lobby een aantrekkelijke ontmoetingsplek. Uitgaansgelegenheid Annabel en de Biergarten trekken een gevarieerd publiek: van toeristen tot zakelijke werknemers in het gebied.

Rotterdam Centraal

Rotterdam heeft een aantrekkelijk, dynamisch, goed functionerende openbaarvervoerterminal. Het nieuwe Rotterdam Centraal is een vervoersknooppunt van regionale en internationale betekenis. Het station verwerkt na de treinstations van Amsterdam en Utrecht de meeste reizigers van Nederland. Naast de aansluiting op het Europese net van hogesnelheidstreinen (HSL-Zuid) heeft Rotterdam Centraal ook een aansluiting op de lightrailverbinding RandstadRail. Door de komst van de HSL-Zuid en RandstadRail stijgt het aantal reiziger op Rotterdam Centraal. De verwachting is dat dat aantal in 2025 zal zijn toegenomen tot zo’n 323.000 per dag.

Kijk voor meer beeld van het CS op:

Vastgoedontwikkelingen

Op het gebied van vastgoed is er veel gebeurd. Het Groothandelsgebouw is duurzaam gerenoveerd, waarbij op de binnenplaats Kleinhandel als aparte community is opgezet. Sinds halverwege 2016 is ook het Cambridge Innovation Center (CIC) in het Groot Handelsgebouw gevestigd. Dit initiatief groeit uit tot een centrale plek voor innovatieve bedrijven en startups in Rotterdam. In het CIC en het wekelijkse Venture Café groeit een internationaal netwerk van ondernemers, investeerders en het bestaande bedrijfsleven. Central Post is een herontwikkeling van postdistributiecentrum naar bedrijfsverzamel- en kantoorgebouw. Het Schieblock heeft zich in enkele jaren succesvol ontwikkeld tot een creatieve verzamelplaats met studio’s en semipublieke ruimtes. De Luchtsingel snijdt dwars door het Schieblock heen en komt uit in de Biergarten. Flexibele huurconcepten zoals The Office Operators, Kleinhandel, Spaces, Seats2meet en Regus zijn succesvol in RCD. NautaDutilh en Robeco kozen voor het nieuwe gebouw First. Energieleverancier Greenchoice vestigde zich begin 2017 in gebouw Square (het voormalige Bouwcentrum).

De toekomst

De komende jaren zal, naar verwachting de tendens doorgezet worde. Single-tenant gebouwen worden duurzaam gerenoveerd en gebruikt voor verschillende zakelijke dienstverleners en flexibele huurconcepten. De gemeente Rotterdam streeft ernaar om nieuwe hoog stedelijke woonconcepten en hotels toe te voegen.

Kortom; een divers centrumgebied waar zowel starters als multinationals de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. En waar het nieuwe werken perfect kan worden toegepast.
Met de hogesnelheidslijn (HSL), RandstadRail, Rotterdam The Hague Airport en de haven in de nabijheid, een toplocatie voor (inter-)nationale kantoren. Samen met hotels als Hilton en Marriott Rotterdam en De Doelen heeft RCD alles in handen voor grote (inter-) nationale congressen.

Toekomst Schiekadeblok

De gemeente heeft eind 2018 nieuwe plannen gepresenteerd voor het Schiekadeblok. Het toekomstscenario gaat uit van de bouw van kantoren, 350 tot 400 woningen en ruimte voor culturele en maatschappelijke functies. Er blijft ook ruimte voor creatieve en innovatieve bedrijven, om zo het bijzondere en ‘rauwe’ karakter van het Schiekadeblok in stand te houden.

Bij de woningen in het Schiekadeblok gaat het om de bouw van woningen in diverse prijsklassen: 10 procent is bedoeld voor sociale huurwoningen, 35 procent voor middeldure woningen, 35 procent voor huizen in een hogere prijsklasse en 20 procent voor woningen in het topsegment. De huizen zijn bestemd voor jongeren, kleinere huishoudens en gezinnen die graag stedelijk willen wonen. De hoogste woontoren, mogelijk tot 200 meter, komt te staan aan een van de stadsentrees, op de hoek van de Schiekade en de Schiestraat. Ook is er in de plannen ruimte gereserveerd voor een nieuwe luchtbrug, als opvolger van de houten Luchtsingel.

Een deel van de huidige cultuurhistorisch waardevolle wederopbouwpanden, bijvoorbeeld aan de Delftsestraat, blijft behouden. De menging van oude bebouwing met nieuw vastgoed zorgt voor een aantrekkelijk milieu voor werken, wonen, innoveren, ontmoeten en delen van ervaringen. De uitdaging is om te onderzoeken hoe er zoveel mogelijk van de huidige interessante vaak creatieve en culturele bedrijven een plek kunnen krijgen in de nieuwe plannen. Ook wordt onderzocht of de uitgaansgelegenheden Annabel en de Biergarten behouden kunnen blijven voor deze locatie.

De ambitie is om het gebied zoveel mogelijk in te richten voor voetgangers, fietsers en openbaar-vervoergebruikers. De ligging van dit gebied, vlakbij Rotterdam Centraal, leent zich hier optimaal voor. Er komt beperkte parkeerruimte voor auto’s. De gemeente zet maximaal in op het gebruik van elektrische (deel)auto’s, fietsen en andere duurzame vervoersvormen.

De komende tijd consulteert de gemeente belanghebbende partijen in het gebied over het toekomstscenario. Ook gaat de gemeente het bestemmingsplan voor het gebied uitwerken. De komende periode moet ook duidelijk worden wat er technisch en financieel haalbaar is op deze locatie.

Ontwikkelingen Delftseplein

Gemeente Rotterdam heeft begin 2019 marktpartijen, zoals projectontwikkelaars en bouwers, uitgedaagd om met een ambitieus ontwikkelvoorstel te komen voor de bouwlocatie aan het Delftseplein in Rotterdam Central District. Het Delftseplein is een locatie die veel kansen en ontwikkelmogelijkheden biedt. Hier is ruimte voor de ontwikkeling van een toren met kantoren en appartementen, aangevuld met bijvoorbeeld horeca en winkels onderin het gebouw.

Het Delftseplein ligt pal naast de OV-terminal van Rotterdam Centraal en loopt parallel aan het Weena. De locatie maakt deel uit van Rotterdam Central District, het gebied rondom Rotterdam Centraal. Dit gebied heeft de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In het RCD komen wonen, werken in een innovatieve 24-uurs economie, reizen en vrije tijd samen. Deze ‘mixone’, een mix aan functies grenzend aan de straat, maakt het RCD tot een levendig gebied waar altijd wat gebeurt. 

Via een openbare verkoop van de grond gaat de gemeente Rotterdam op zoek naar partners voor de ontwikkeling van het Delftseplein.

Glocal City District karakter

Een belangrijke eigenschap van het gebied is economische variatie. Internationale hoofdkantoren gaan samen met zakelijke diensten, handelsbedrijven en creatieve bedrijven in de sfeer van mode, design en media. Door deze lokale netwerken wordt de positie van de bedrijven op wereldmarkten sterker. Het gebied gaat functioneren als Glocal City District. Het Glocal City District karakter is het resultaat van een uniek proces. De gemeente ontwikkelde samen met de markt een visie voor het gebied.

Vereniging Rotterdam Central District

De gemeente, gebruikers, beleggers en ontwikkelaars bundelden hun krachten in de publiek-private samenwerking Vereniging Rotterdam Central District. De vereniging, die sinds 2009 bestaat, groeit gestaag en is actief met businessclubs, placemaking, marketing en acquisitie. De ambities van de gemeente en de Vereniging Rotterdam Central District zijn vastgelegd in de herijking van de gebiedsvisie. Daarin staan drie begrippen centraal: verbinden, delen en verduurzaming.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u nadere informatie over Rotterdam Central District? Neem dan contact op met procesmanager Kees van Oorschot, telefoon 06 51 38 57 64.