Rotterdam Central District
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rcd/
Spring naar het artikel

De combinatie van een hypermodern station met ov-mogelijkheden en ontwikkelruimte in het hart van de stad maakt Rotterdam Central District (RCD) tot een unieke plek en een mooie stadsentree.

De centrale ligging en de mix van wonen, werken, reizen en ontspannen, maken van RCD een levendige gebied. Een plek waar Rotterdam en Europa elkaar ontmoeten. De komende jaren zullen nieuwe initiatieven van de grond komen die het gebied verder versterken als internationale toegangspoort tot de binnenstad van Rotterdam. De gemeente Rotterdam werkt hierbij samen met de Vereniging Rotterdam Central District (Vereniging RCD).

Mix aan functies

Rotterdam Central District onderscheidt zich al door een zeer gemengd hoog stedelijk en levendig karakter, bedrijvigheid en een sterke eigen identiteit. De plaats van een kantoor wordt steeds belangrijker voor werknemers. In Rotterdam Central District wordt een ’24-uurs economie’ ontwikkeld. Het RCD biedt niet alleen onderdak aan multinationals zoals Shell, Unilever en Robeco. Maar ook aan bijvoorbeeld het webwinkelbedrijf Coolblue, bedrijven op gebied van gaming en gerenommeerde firma’s op gebied van dienstverlening.  Een aantrekkelijk gebied om in te wonen en werken. Met goede OV-voorzieningen, lunchrooms, restaurants, uitgaansgelegenheden en andere faciliteiten die werknemers, bewoners en bezoekers van een gebied willen. De mix aan functies zijn niet alleen in het gebied zichtbaar, maar ook in de kantoren zelf. Ook daar zijn steeds meer publieke functies te vinden. De laatste jaren hebben zich veel nieuwe horeca, winkels en ondernemers gevestigd. Het welbekende Engels heeft een restyle gehad en er zijn zaken bijgekomen als

  • Lebkov
  • The Gallery Kitchen
  • Vapiano
  • Ellis Gourmet Burger
  • Doppio  Espresso
  • Salt & Tasty (Schmidt Zeevis)
  • het DE-café (in de Delftse Poort)
  • restaurant The World (in de Delftse Poort)
  • de Nieuwe Poort (in het Groot Handelsgebouw)
  • café Weena.

Het voormalige Manhattan Hotel werd onderdeel van de wereldwijde Marriott-keten en gerenoveerd. Daarbij werd de lobby een aantrekkelijke ontmoetingsplek. Uitgaansgelegenheid Annabel en de Biergarten trekken een gevarieerd publiek: van toeristen tot zakelijke werknemers in het gebied.

Rotterdam Centraal

Rotterdam heeft een aantrekkelijk, dynamisch, goed functionerende openbaarvervoerterminal. Het nieuwe Rotterdam Centraal is een vervoersknooppunt van regionale en internationale betekenis. Met 110.000 reizigers per dag verwerkt het stationsgebied evenveel reizigers als luchthaven Schiphol. Naast de aansluiting op het Europese net van hogesnelheidstreinen (HSL-Zuid) heeft Rotterdam Centraal ook een aansluiting op de lightrailverbinding RandstadRail. Door de komst van de HSL-Zuid en RandstadRail stijgt het aantal reiziger op Rotterdam Centraal. De verwachting is dat dat aantal 2025 zal zijn toegenomen tot zo’n 323.000 per dag.

Kijk voor meer beeld van het CS op:

Vastgoedontwikkelingen

Op het gebied van vastgoed is er veel gebeurd. Het Groothandelsgebouw is recent duurzaam gerenoveerd, waarbij op de binnenplaats Kleinhandel als aparte community is opgezet. Sinds halverwege 2016 is ook het Cambridge Innovation Center (CIC) in het Groot Handelsgebouw gevestigd. Dit initiatief groeit uit tot een centrale plek voor innovatieve bedrijven en startups in Rotterdam. In het CIC en het wekelijkse Venture Café groeit een internationaal netwerk van ondernemers, investeerders en het bestaande bedrijfsleven. Central Post is een herontwikkeling van postdistributiecentrum naar bedrijfsverzamel- en kantoorgebouw. Het Schieblock heeft zich in enkele jaren succesvol ontwikkeld tot een creatieve verzamelplaats met studio’s en semipublieke ruimtes. De Luchtsingel snijdt dwars door het Schieblock heen en komt uit in de Biergarten. Flexibele huurconcepten zoals The Office Operators, Kleinhandel, Spaces, Seats2meet en Regus zijn succesvol in RCD. NautaDutilh en Robeco kozen voor het nieuwe gebouw First. Energieleverancier Greenchoice vestigde zich begin 2017 in gebouw Square (het voormalige Bouwcentrum).

De toekomst

De komende jaren zal, naar verwachting de tendens doorgezet worde. Single-tenant gebouwen worden duurzaam gerenoveerd en gebruikt voor verschillende zakelijke dienstverleners en flexibele huurconcepten. De gemeente Rotterdam streeft ernaar om nieuwe hoog stedelijke woonconcepten en hotels toe te voegen. Voor onderscheidende nieuwbouw zijn aan weerszijden van het station zijn nog kavels beschikbaar.

Kortom; een divers centrumgebied waar zowel starters als multinationals de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. En waar het nieuwe werken perfect kan worden toegepast.
Met de hogesnelheidslijn (HSL), RandstadRail, Rotterdam The Hague Airport en de haven in de nabijheid, een toplocatie voor (inter-)nationale kantoren. Samen met hotels als Hilton en Marriott Rotterdam en De Doelen heeft RCD alles in handen voor grote (inter-) nationale congressen.

Tender Delftestraat en Conradstraat

In mei en juni 2017 consulteerde de gemeente Rotterdam een aantal marktpartijen over de voorgenomen uitgifte van bouwplots aan weerszijden van de stationsterminal. De Delftestraat en Conradstraat zijn de kroonjuwelen van het RCD. Ze zullen ook de entree tot de stad vormgeven. En het  busstation aan de westzijde en de route richting het Schiekadeblok/binnenstad nog meer allure geven.

De gemeente werkt op dit moment de uitgangspunten voor de tender verder uit. Er vinden nog enkele aanvullende onderzoeken plaats. Zodra er meer bekend is over de daadwerkelijke start van de tender wordt hierover meer op deze pagina bekend gemaakt. Dit is naar verwachting in het voorjaar 2018.

Glocal City District karakter

Een belangrijke eigenschap van het gebied is economische variatie. Internationale hoofdkantoren gaan samen met zakelijke diensten, handelsbedrijven en creatieve bedrijven in de sfeer van mode, design en media. Door deze lokale netwerken wordt de positie van de bedrijven op wereldmarkten sterker. Het gebied gaat functioneren als Glocal City District. Het Glocal City District karakter is het resultaat van een uniek proces. De gemeente Rotterdam ontwikkelde samen met de markt een visie voor het gebied.

Vereniging Rotterdam Central District

De gemeente, gebruikers, beleggers en ontwikkelaars bundelden hun krachten in de publiek-private samenwerking Vereniging Rotterdam Central District. De vereniging, die sinds 2009 bestaat, groeit gestaag en is actief met businessclubs, placemaking, marketing en acquisitie. De ambities van de gemeente en de Vereniging Rotterdam Central District zijn vastgelegd in de herijking van de gebiedsvisie. Daarin staan drie begrippen centraal: verbinden, delen en verduurzaming.

Procesmanager: Kees van Oorschot, telefoon 06 - 51 38 57 64.