Park van Morgen
Gepubliceerd op: 08-11-2019
Geprint op: 26-10-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/park-van-morgen/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Park van Morgen is een groenstrook in de IJsselmondse wijk Reyeroord. Het is het eerste park in de wereld dat interactief verlicht is met energie, opgewekt door planten.

Maak een wandeling ’s avonds over het vlonderpad en jouw route zal verlicht worden door magische twinkels, gegenereerd uit de stroom van de planten. De planten produceren dag en nacht elektriciteit. Maar het licht heeft ’s avonds en ’s nachts natuurlijk het meeste effect. Dus gebruik dit pad vooral ’s avonds voor een magische beleving. Werken de lichtjes niet? Dan zou het kunnen dat de natuur even tot stilstand gekomen is. Bijvoorbeeld door vorst of door droogte. Geen zorgen, de natuur herstelt zich vanzelf en dan gaan de lichtjes ook weer aan.

Video 'Het Park van Morgen' (november 2019)

Samenwerking met Plant-E en designer Ermi van Oers

Deze magische route is ontwikkeld door Plant-e, Ermi van Oers en haar team (Nova Innova) en de gemeente Rotterdam. Deze route gaat over de wijk van morgen, want door deze technologie combineren we natuur met verlichting op hetzelfde oppervlak. Daardoor gebruiken we het oppervlak in de stad zo efficiënt mogelijk. Bovendien ondersteunen we de biodiversiteit en gaat de uitstoot van broeikasgassen omlaag terwijl we licht creëren. Win, win, win dus! 

Het Park van Morgen werd 18 november 2019 feestelijk geopend in de IJsselmondse wijk Reyeroord. Fonkelende lichtjes die reageren op de aanwezigheid van voorbijgangers; net een sprookje. Nog mooier én bijzonder is dat de energie hiervoor wordt opgewekt uit planten.

Het bedrijf Plant- E uit Wageningen heeft samen met ontwerpster Ermi van Oers gewerkt aan Het Park van Morgen. Plant-E werkt aan het onderzoeken en ontwikkelen van producten waarin levende planten elektriciteit maken. Om dit mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van Plant Microbial Fuel Cell (P-MFC) technologie. Deze technologie is ontwikkeld aan Wageningen Universiteit en werd in 2007 gepatenteerd. Klinkt boeiend, maar hoe werkt dit nu precies?

Biologische batterij

Marjolein Helder

Marjolein Helder, CEO bij Plant-E uit Wageningen, legt het graag uit: 'Door middel van fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Een deel van dit organisch materiaal gebruikt de plant voor haar eigen groei, maar een deel wordt niet gebruikt. Dit resterende deel wordt uitgescheiden via de wortels in de grond. In de grond, rondom de wortels van de plant, leven bacteriën die het organisch materiaal afbreken. In dit afbraakproces komen elektronen vrij als afvalproduct. Door een elektrode van koolstof aan te bieden aan de bacteriën, geven zij hun elektroden hieraan af. Als je daar vervolgens een tegen-elektrode aan koppelt, creëer je een biologische batterij en heb je elektriciteit.'

Klinkt allemaal prachtig, maar is dit niet al vaker geprobeerd? Waarom zou het nu wel werken?

'Op een van de bankjes in het parkje prijkt de tekst: 'De natuur heeft geen haast en toch is alles af'.  Zo kun je het ook zien met deze pilot', vervolgt Marjolein: 'Het doel van deze pilot is vooral om te laten zien dat je met planten stroom kunt opwekken die nu al gebruikt kan worden voor verlichting in de stad. Het helpt ons in het doorontwikkelen van de technologie en producten. En de gemeente laat zo heel mooi zien welke mogelijkheden er zijn'. Overigens kan het kan best zijn dat de lichtjes niet altijd werken. Als de bacteriegroei niet meewerkt of het weer zit tegen, dan werken de lichtjes misschien niet. Maar wordt het weer beter dan zullen de lichtjes daarna ook weer werken.

Samensmelting natuur, technologie en design

Ermi van Oers

Het Park van Morgen is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het bedrijf Plant-E en de ontwerpster Ermi van Oers. Ermi ontwikkelde eerder met Plant-e’s technologie een design lamp die aangaat bij aanraking: de Living Light. Met haar start-up Nova Innova ontwikkelt ze duurzame toepassingen waarin natuur, technologie en design samen worden gebracht, zo ook Het Park van Morgen.
‘Belangrijk vind ik hierin de co-creatie want door design toe te passen in complexe technologieën kan je naast mensen verwonderen over de enorme potentie die het biedt ook mens en natuur dichter bij elkaar brengen.'

Het Park van Morgen is nog steeds te bewonderen in de wijk en we zijn benieuwd naar de ervaringen van bewoners. Hoe ervaren zij de verlichting en het kronkelpad? Ervaringen kunt u delen via reyeroord@rotterdam.nl.

Hoe werkt het?

Planten produceren organisch materiaal door middel van fotosynthese. Een deel van dit materiaal heeft de plant niet nodig en wordt door de wortels uitgestoten in de grond. In de grond zitten bacteriën die dit materiaal afbreken en bij die afbraak elektronen vrijmaken. Deze elektronen worden vervolgens opgevangen en door een draad vervoerd, waardoor ze gebruikt kunnen worden als elektriciteit voor de lampjes.

Meer informatie

Meer weten over de bewegingen in Reyeroord? Heeft u vragen? Neem dan contact op via reyeroord@rotterdam.nl.