Gemeente verwijdert onkruid
Gepubliceerd op: 29-06-2020
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/onkruid/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente haalt van april tot oktober het onkruid weg op openbare wegen, tussen stoeptegels en tegen gevels zodat deze schoon en aantrekkelijk blijven.

De gemeente Rotterdam bestrijdt het onkruid zonder gebruik van chemische middelen om schade aan het milieu te voorkomen. Dat betekent dat het verwijderen van onkruid meer tijd kost omdat extra inzet nodig is om het onkruid bij de wortels te verwijderen.

Met machines en handgereedschappen

De veegmachines, met daarop speciale borstels, zetten we in op grotere oppervlakken zoals openbare wegen, parkeerplaatsen en fietspaden. De borstels snijden het onkruid alleen aan de oppervlakte af. Om het probleem bij de wortels aan te pakken, is een combinatie met andere middelen nodig. De wortels kunnen we alleen met heet water of met een brander aanpakken omdat de hoge temperatuur de eiwitten aantast. Dit heeft alleen effect bij herhaling.
Op plekken die niet bereikbaar zijn voor de veegmachine gebruiken de reinigers handgereedschappen zoals schoffels en branders.

Frequentie

Tussen april en oktober haalt de gemeente vier tot zes keer het onkruid weg. Dit is afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden. Bij hoge temperaturen en geregeld een regenbui groeit onkruid sneller. De gemeente werkt hard om de hoeveelheid onkruid binnen de perken te houden zodat de straat er verzorgd uitziet. Maar er kan in beperkte mate onkruid op straat aanwezig zijn.

Aan de hand van een meetlat met foto’s wordt bepaald wat de 'staat van de straat’ is. De meetlat is een onderdeel van de landelijke CROW-methode waarmee de gemeente de beeldkwaliteit van de openbare ruimte beoordeelt. (CROW is een kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, openbare ruimte en verkeer en vervoer.) Kijk voor meer informatie op de pagina Beeldkwaliteit meten.

Help mee

De gemeente werkt hard om het onkruid op uw stoep weg te halen, maar alle hulp is welkom. Dus bent u toch in uw voortuin bezig of heeft u een minuutje de tijd. Help ons dan mee door:

  • Het onkruid van uw stoep, uw gevel en uit de goot voor uw woning schoon te plukken of met kokend water te bestrijden. Gebruik geen chemische middelen.
  • Uw stoep en goot regelmatig schoon te vegen met een harde bezem om zaadjes en kleine kiemplantjes te verwijderen zodat onkruid niet kan groeien.

Behoefte aan meer groen voor de deur?

Toch graag een beetje groen tegen uw gevel, meer groen in uw tuin, plantjes rond de bomen in uw straat of op zoek naar andere manieren om uw straat of buurt groener te maken? Bekijk de mogelijkheden.

Meldingen over de buitenruimte

Heeft u vragen of wilt u iets melden over onkruid of andere zaken in de buitenruimte? Wat het ook is, meld het op de pagina Melding buitenruimte.