Digitale maand van de ondergrond
Gepubliceerd op: 18-09-2020
Geprint op: 30-11-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/maand-van-de-ondergrond/
Ga naar de hoofdinhoud

Ieder jaar vinden in de maand november boeiende afdalingen plaats tijdens de Maand van de Ondergrond. Een traditie die we natuurlijk graag voortzetten.

De Maand van de Ondergrond bestaat 10 jaar! Graag hadden we deze jubileumeditie extra feestelijk gemaakt. Maar we houden ons aan de maatregelen rond COVID-19. Daarom organiseren we het evenement dit jaar volledig digitaal.

Programma

We nemen u mee in virtuele tours en digitale lezingen, zodat u toch kunt genieten van uw jaarlijkse portie ondergrond. Een groot voordeel van de virtuele rondleidingen, is dat we niet gebonden zijn aan een maximaal aantal deelnemers. Lees hieronder hoe de Maand van de Ondergrond er uit gaat zien. Onder de afbeelding leest u meer over 10 jaar Maand van de Ondergrond, het 750 jarig bestaan van Rotterdam en nog veel meer.

Bekijk hier de vierde en laatste virtuele rondleiding:

Bekijkt u ook eens dit 360 graden beeld. Zo lijkt het net alsof u in de maastunnel staat! Loop mee met de technisch beheerder van de Maastunnel, door de betonnen gewelven van dit Rijksmonument of neem een unieke blik achter de schermen van de roltrappen van de Maastunnel. Kijk om u heen of naar boven door met uw mobiele telefoon of iPad door rond te bewegen. Op uw computer kunt u rondkijken met de muis, trackpad of je pijltoetsen.

Iedere dinsdag organiseren we een digitale lezing over interessante onderwerpen. De digitale lezingen zijn live te volgen en na afloop van een lezing krijgt u de mogelijkheid om vragen te stellen. Om deel te nemen aan een lezing, meldt u zich vooraf aan. Verdere instructie volgt dan per e-mail.

Programma

  • 3 november: ondergrond en klimaatadaptatie
  • 10 november: funderingsproblematiek en bodemdaling
  • 17 november: ondergrond en 5G/glasvezel
  • 24 november: ondergrond en energietransitie

Heeft u een digitale lezing bijgewoond en wilt u de presentatie nog eens rustig bekijken? Vraag deze dan op via maandvandeondergrond@rotterdam.nl.

Iedere donderdag presenteren wij u een virtuele rondleiding langs bijzondere plekken die te maken hebben met de ondergrond. Voor deze virtuele rondleidingen hoeft u zich niet aan te melden. Wel kunt u een registratie doen om een melding te ontvangen wanneer er een nieuwe virtuele rondleiding online staat. De aangeboden wandelroutes kunt u op eigen gelegenheid lopen.

U kunt de vorige virtuele rondleidingen hier bekijken:

Bekijkt u ook eens de 360 graden beelden. Zo lijkt het net alsof u er echt bent! U bekijkt de ruimtes met uw mobiele telefoon of iPad door rond te bewegen. Op uw computer kunt u rondkijken met de muis, trackpad of je pijltoetsen.

De verborgen verhalen van tientallen monumentale bomen in Rotterdam komen vanaf 17 november tot leven met een augmented reality bomenroute. We hebben een 4 kilometer lange route gemaakt langs deze bijzondere bomen in het centrum van Rotterdam. Met uw eigen smartphone volgt u de route door de stad. De bomendokter van Rotterdam is als gids in hologram te zien bij bijzondere locaties. De route zit vol met historisch materiaal, oude foto’s, oud film materiaal, maar ook 3D-objecten waardoor u bijvoorbeeld ziet hoe ‘druk’ het is in de Rotterdamse ondergrond.

Vanaf dinsdag 17 november is de route beschikbaar in de Must See app. Deze is eenvoudig en gratis te downloaden in de App Store of in de Google Play Store.

Kijk voor meer informatie op de pagina Bomenroute.

De maand wordt zoals altijd afgesloten met een bibliotheekcollege. Dit jaar in het teken van waardevol ondergronds ruimtegebruik. Ook het college is digitaal te volgen via een livestream. Aanmelden kan vanaf 13 november op de website van de Bibliotheek.

We wensen u veel kijk- en luisterplezier toe tijdens deze tiende Maand van de Ondergrond.

750 jaar Rotterdam

In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Architectuurhistoricus en expert op het gebied van gebiedsidentiteit Marinke Steenhuis brengt de Rotte als personage tot leven in het Bibliotheekcollege 750 jaar Dam in de Rotte.

De tentoonstelling 750 jaar Rotte | dam is te zien van 5 september 2020 tot en met 21 maart 2021 in het Museum Rotterdam en is een samenwerking met Archeologie Rotterdam. Er worden hier twee documentaires vertoond, die nu ter gelegenheid van de Maand van de Ondergrond ook online te bekijken zijn.

In de documentaire Tussen Dam en Schip wordt het verhaal van de punter verteld. Een 750 jaar oud scheepje dat aan de basis ligt van Rotterdam. In de documentaire Sluizen en Dam in de Rotte wordt uitgelegd hoe de stad met de aanleg van de dam in de Rotte ontstaan is en hoe we dat nu weten.

Nog geen genoeg van de Ondergrond?

  • Lees meer over de rol van bodemdaling en grondwater bij klimaatverandering in de aanpak van het Rotterdams Weerwoord
  • De Tijdtrap is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten in het trappenhuis en parkeergarages van de Markthal
  • In het e-book De ondergrond van Rotterdam maakt u interactief kennis met de ondergrondse wereld van Rotterdam. Bekijk bijvoorbeeld een 3D-model van een hoofdgemaal of kom te weten wat er onder de Museumparkgarage te zien is. Het e-book is nu uitgebreid met een hoofdstuk Ontplofbare Oorlogsresten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de digitale lezingen, de virtuele rondleidingen of over het aanmeldproces? Bekijk het volledige programma en lees hoe u zich kunt aanmelden.