Digitale maand van de ondergrond
Gepubliceerd op: 18-09-2020
Geprint op: 25-10-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/maand-van-de-ondergrond/
Ga naar de hoofdinhoud

Ieder jaar vinden in de maand november boeiende afdalingen plaats tijdens de Maand van de Ondergrond. Een traditie die we natuurlijk graag voortzetten.

De Maand van de Ondergrond bestaat 10 jaar! Graag hadden we deze jubileumeditie extra feestelijk gemaakt. Maar we houden ons aan de maatregelen rond COVID-19. Daarom organiseren we het evenement dit jaar volledig digitaal. We nemen u mee in virtuele tours en digitale lezingen, zodat u toch kunt genieten van uw jaarlijkse portie ondergrond. Een groot voordeel van de virtuele rondleidingen, is dat we niet gebonden zijn aan een maximaal aantal deelnemers.

Programma 2020

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, wel moet u zich voor de lezingen even aanmelden, zodat wij u een link kunnen sturen.

We trappen de Maand van de Ondergrond af met een welkomstwoord van Edim Hadziavdic, directeur Openbare Werken. Daarna organiseren we iedere dinsdag een digitale lezing over interessante onderwerpen als waterberging, bodemdaling en geothermie. De digitale lezingen zijn live te volgen en na afloop van een lezing krijgt u de mogelijkheid om vragen te stellen. Om deel te nemen aan een lezing, meldt u zich vooraf aan. Verdere instructie volgt dan per e-mail. U kunt zich ook met één klik aanmelden voor het volledige programma.

Programma
3 november: ondergrond en klimaatadaptatie
10 november: funderingsproblematiek en bodemdaling
17 november: ondergrond en 5G/glasvezel
24 november: ondergrond en energietransitie

Om deel te nemen aan de virtuele rondleidingen, hoeft u zich niet aan te melden. Wel kunt u van ons een melding ontvangen wanneer er een nieuwe virtuele rondleiding online staat. Iedere donderdag presenteren wij u een nieuwe video. En tussendoor kunt u op eigen gelegenheid een van de aangeboden wandelroutes lopen.

Programma
5 november: waterberging Museumparkgarage en rioolgemaal Westersingel
12 november: virtuele stadswandeling langs archeologische hoogtepunten
19 november: basculekelder Erasmusbrug
26 november: Maastunnel

De maand wordt zoals altijd afgesloten met een bibliotheekcollege. Dit jaar in het teken van waardevol ondergronds ruimtegebruik. Ook het college is digitaal te volgen via een livestream. Aanmelden kan vanaf 13 november op de website van de Bibliotheek.

We wensen u veel kijk- en luisterplezier toe tijdens deze tiende Maand van de Ondergrond.

Nog geen genoeg van de Ondergrond?

  • Lees meer over de rol van bodemdaling en grondwater bij klimaatverandering in de aanpak van het Rotterdams Weerwoord
  • In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Architectuurhistoricus en expert op het gebied van gebiedsidentiteit Marinke Steenhuis brengt de Rotte als personage tot leven in het Bibliotheekcollege 750 jaar Dam in de Rotte
  • De tentoonstelling 750 jaar Rotte | dam is te zien van 5 september 2020 t/m 21 maart 2021 in het Museum Rotterdam en is een samenwerking met Archeologie Rotterdam
  • De Tijdtrap is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten in het trappenhuis en parkeergarages van de Markthal
  • In het e-book De ondergrond van Rotterdam maakt u interactief kennis met de ondergrondse wereld van Rotterdam. Bekijk bijvoorbeeld een 3D-model van een hoofdgemaal of kom te weten wat er onder de Museumparkgarage te zien is. Het e-book is nu uitgebreid met een hoofdstuk Ontplofbare Oorlogsresten.

Meer informatie

Bekijk het volledige programma en zet de data in uw agenda. Lukt het aanmelden niet of heeft u een vraag, neem dan contact met ons op via maandvandeondergrond@rotterdam.nl.