Kindermishandeling
Gepubliceerd op: 19-06-2017
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kindermishandeling/
Ga naar de hoofdinhoud

Vallen er thuis klappen of word je door je ouders genegeerd? Of misschien heeft juist een vriend of vriendin te maken met kindermishandeling? Kijk om naar elkaar en praat erover.

Praat met dat vriendje of je vriendin, een leraar, familielid of buurvrouw die je vertrouwt. Lukt dat niet? Er is meer dat je kunt doen.

 • Zo kan je altijd gratis en anoniem bellen met de Kindertelefoon. Daar mag je over alles praten. Je bereikt de Kindertelefoon via het telefoonnummer 0800 - 04 32. Chatten kan ook, via kindertelefoon.nl.
 • Chatten met Fier kan ook gratis en anoniem. Fier biedt hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen die te maken hebben (gehad) met geweld, misbruik of uitbuiting.

Lees meer op de pagina voor kinderen op de website van Veilig Thuis:

Care-Free app

Het logo van de Care-Free app.

De Care-Free app geeft je informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen.

De app is speciaal ontwikkeld door en voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar en is volledig anoniem te gebruiken.

Download de app gratis in de Google Play Store of Apple App Store.

Zorgen om een kind?

Op deze pagina vindt u waar u uw zorgen kunt bespreken of direct een melding kunt doen: Veilig opgroeien.

Direct bellen met Veilig Thuis? Dit kan via 0800 - 20 00 (gratis, 24/7 bereikbaar) of mail naar info@veiligthuisrr.nl. Bel in geval van direct levensgevaar, altijd 112.

U kunt ook chatten met Veilig Thuis via veiligthuisrr.nl. Bellen of chatten met Veilig Thuis is volledig anoniem.

Praat erover

De gemeente Rotterdam vroeg eerder met onderstaand filmpje aan kinderen en jongeren erover te praten als zij te maken krijgen met kindermishandeling. Tegelijkertijd werd er ook aan alle Rotterdammers, en in het bijzonder aan leraren, gevraagd om oog te houden en een luisterend oor te zijn voor jonge mensen die het thuis moeilijk hebben.

Geweld richting een kind is nooit een optie. Erover praten helpt! Bel gratis en anoniem met Veilig Thuis, telefoon 0800 2000. In het geval van direct levensgevaar, bel altijd 112.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Opvoeden is soms een flinke uitdaging. Heeft u vragen over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongere? Kijk op de website van het CJG voor informatie en tips over het stellen van grenzen, omgaan met brutaal, opstandig en ongehoorzaam gedrag, opvoeden zonder geweld en investeren in een goede band met uw kind.  

Meer weten wat u tegen huiselijk geweld kan doen? Kijk op ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl.

Kindermishandeling komt helaas vaak voor. 1 op de 30 kinderen is slachtoffer van mishandeling. Dat is in elke schoolklas één kind. Het is belangrijk dat er hulp komt, want geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten.

Maak kindermishandeling bespreekbaar

Het is belangrijk om kindermishandeling bespreekbaar te maken in de klas, maar ook zeker met de ouders. Hieronder vindt u een overzicht van middelen die hierbij kunnen helpen.

 • Lespakket VrijHeden
  Het lespakket VrijHeden is verder uitgebreid en wordt door de gemeente nu het gehele jaar gratis beschikbaar gesteld voor scholen in Rotterdam. Het lespakket omvat activiteiten als confrontatietheater met thema’s als emotionele verwaarlozing, huwelijksdwang, eergerelateerd geweld, kindermishandeling, sexting en exposen.
 • De Care-Free app
  • De Care-Free app is ontwikkeld door en voor jongeren in de leeftijd van 10 tot18 jaar. De app biedt jongeren een hulpmiddel om informatie over kindermishandeling op te zoeken en tips hoe ze dit bespreekbaar kunnen maken met iemand die ze vertrouwen, en als het nodig is met een hulpverlener. Wijs tieners op deze gratis en anonieme app.
  • Care-Free organiseert in samenwerking met andere organisaties regelmatig bijeenkomsten, presentaties en gastlessen. Ook wordt er lesmateriaal ontwikkeld om het onderwerp onder de aandacht te brengen binnen het onderwijs. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Stuur een mail naar appcarefree@outlook.com.

Folder 'Geweld in huis raakt kinderen'

De folder 'Geweld in huis raakt kinderen' informeert ouders over huiselijk geweld en kindermishandeling. De folder is op te vragen via e-mail weektegenkindermishandelingmo@rotterdam.nl.

Wat is kindermishandeling?

Bij kindermishandeling denk je al snel aan lichamelijke mishandeling, zoals slaan en schoppen. Maar er kan ook sprake zijn van psychische mishandeling, verwaarlozing en seksueel geweld. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kindermishandeling:

 • Lichamelijke mishandeling, zoals schoppen, slaan en knijpen.
 • Psychische mishandeling, zoals uitschelden, vernederen. Als kinderen steeds vervelende dingen over zichzelf te horen krijgen of als ze bang worden gemaakt.
 • Verwaarlozing, buitensluiten, negeren, niet zorgen voor eten, drinken of kleding.
 • Seksueel geweld, zoals ongewild aanraken of seksuele handelingen verrichten onder dwang.
 • Vechtscheiding, als ouders na een scheiding ruzie blijven maken of nare dingen tegen of over elkaar zeggen.
 • Huwelijksdwang, als meisjes of jonge vrouwen moeten trouwen tegen hun zin of als zij niet mogen scheiden.
 • Chantage via social media, bijvoorbeeld na sexting.
 • Als kinderen getuige zijn van geweld in hun gezin, dan is dat ook kindermishandeling.