Kavel de Machinist
Gepubliceerd op: 18-12-2020
Geprint op: 06-03-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kavel-de-machinist/
Ga naar de hoofdinhoud

Het project Kavel de Machinist op Coolhaveneiland wordt uitgevoerd door ontwikkelaar FSD. We verwachten dat ze eind 2021 beginnen met de bouw van Kavel de Machinist. De woontoren wordt vijftig meter hoog en krijgt 16 verdiepingen.

Het gebouw komt tussen de monumenten De Machinist en het gemaal Parksluizen. Er komen ongeveer 57 woningen en deze woningen zitten vooral ‘in de middenhuur’ (tot maximaal 1.040 euro huur per maand). Naast woningen worden er in het plan ook horeca en een gemeenschappelijke functie gebouwd. Deze komen op de begane grond. Het project krijgt een half verdiepte parkeergarage.

Duurzaam ontwerp

De eerste ontwerpen van het gebouw laten zien dat het project op natuurlijke wijze aansluit op de monumentale omgeving. Het gebouw is namelijk energieneutraal en de basis van de constructie is hout en beton. Boven de parkeergarage wordt een krattensysteem aangelegd waarin regenwater wordt opgevangen. Dat water kan daarna gebruikt worden voor bijvoorbeeld de planten. Bovenop de garage en rond het gebouw wordt een openbaar parkje aangelegd. Bewoners en bezoekers kunnen dan ontspannen langs het water van de Coolhaven. Op de website van de architect vindt u meer informatie over het project.

“Liefst driekwart van de woningen van het project Kavel de Machinist wordt verhuurd in het middensegment. Rotterdam heeft het DNA van een werkstad en daarom moeten ook essentiële beroepsgroepen zoals politieagenten, verpleegkundigen en leraren dichtbij het centrum kunnen wonen’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Het college presenteerde vorig jaar het Actieplan Middenhuur om meer middeninkomens aan de stad te binden. Veel mensen met een middeninkomen slagen er nu niet in om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden in Rotterdam. Op Coolhaveneiland wil de gemeente meer keuze in woningtypen aanbrengen zodat (nieuwe) bewoners in elke levensfase en met elk inkomen in de wijk kunnen (blijven) wonen.

Werkzaamheden in 2021

Om de locatie bouwrijp te maken starten vanaf maart 2021 de werkzaamheden. Eneco gaat de stadsverwarming omleggen en ook een deel in de Willem Buytewechstraat vervangen. De gemeente werkt in die tijd aan het riool. Dit betekent dat tussen half maart en augustus 2021 de Willem Buytewechstraat (tussen Puntegaalstraat en de straat Coolhaven) afgesloten is voor doorgaand verkeer. De parkeergarage van Puntegale blijft bereikbaar. Ook het parkeerterrein achter de Machinist gaat flink op de schop. De gemeente en FSD zijn met de Machinist en het bestuur van De Nieuwe Tuin in overleg over het tijdelijk verplaatsen van de Viskantine en de tuin. De omwonenden krijgen nog informatie over de werkzaamheden.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met wijkmanager Joeri Viergever, telefoon 06 - 831 347 02.